אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשטרה חוקרת: סוקרי הביטוח הפכו לסוחרי אמנות צילום: מיכאל קרמר

המשטרה חוקרת: סוקרי הביטוח הפכו לסוחרי אמנות

ל"כלכליסט" נודע כי בחברת השמאות הגדולה בארץ גמולב לא מסתפקים בביצוע הערכות שווי בבתי מבוטחים. לעתים מציעים השמאים לרכוש יצירות אומנות במחיר זול ולעתים הם מציעים את שירותי התיווך שלהם וגוזרים עמלות שמנות

19.05.2008, 07:06 | איתן כהן

אלפי ישראלים מחזיקים בדירותיהם אוספים יקרי ערך, מבולים ועד תכשיטים וחפצי אמנות. אוכלוסייה זו נחשבת לאחד מקהלי היעד הבולטים של חברות הביטוח בכל הנוגע לביטוח תכולה של ביתם. המשמעות של ביטוח מסוג זה היא שחברת הביטוח תשלם פיצוי או שיפוי לא רק במקרה של נזק מנזילת מים, שריפה או רעידת אדמה, אלא גם במקרה של פריצה וגניבת התכולה שבתוך הבית. מדובר בתעשייה לא קטנה, שמגלגלת מדי שנה כמילארד ורבע שקל.

תחקיר "כלכליסט" חושף כי מאחורי הקלעים של תעשיית ביטוחי התכולה מנהלים השמאים תעשייה נוספת, של סחר בחפצי יוקרה ואמנות. השיטה של השמאים: כשהם מאתרים פריטים יקרים בבתים, הם נותנים לבעליהם הערכה נמוכה בהרבה מערכם האמיתי, ומציעים להם לרכוש את הפריטים במחיר סמלי. בשלב שני השמאים מוכרים את הסחורה במחיר השוק, וגורפים לעצמם רווח של מאות אחוזים.

במסגרת תהליך רגיל של רכישת ביטוח תכולת דירה, חברות הביטוח שולחות שמאים, המבקרים בבית המבוטח. תפקידם הרשמי הוא לבצע רישום מדויק של פרטי התכולה, ולהעריך את שווים באופן מקצועי ואמין על פי הזמנתה של חברת הביטוח, שבסופו של דבר תקבע את הפרמיה שישלם המבוטח. ככל שהערכת שווי תכולת הדירה גבוהה יותר כך דמי הביטוח (פרמיה) יהיו יקרים יותר למבוטח וההפך.

הציור הוערך במחצית משוויוו

ואולם, מעדויות שהגיעו ל"כלכליסט" עולה, כי חלק מאותם סוקרים אינם מסתפקים בביצוע תפקידם אלא הופכים לא פעם לסוחרים בעצמם.

בתקופה האחרונה הוכנסה גם המשטרה לעניין, בעקבות תלונות שהתקבלו אצלה וכעת מתנהלת חקירה בנושא. ל"כלכליסט" נודע עוד, כי בידי המשטרה מצוי תעוד של אחד הסוקרים הבכירים בחברת השמאות הגדולה בישראל "גמולב", כשהוא רוכש יצירת אומנות מאחד המבוטחים. גמולב, שפועלת מאז שנות ה-70, עוסקת בהערכת יצירות אומנות, עתיקות ותכשיטים, ומנוהלת בידי ליאור רוזנמן. החברה מספקת שירותים לכל חברות הביטוח בארץ וביצעה עד היום הערכות בלא פחות חצי מיליון בתי אב בישראל.

במהלך ביקור בבית המבוטח העריך שמאי גמולב (שמו המלא ופרטיו מצויים במערכת) את שוויוו של ציור של האמן לודוויג בלום בסכום של 3,000 דולר בלבד - למרות שבהערכת שווי מוקדמת של בית מכירות מוכר נקבע כי מחירו עומד על יותר מ־10,000 דולר. במהלך הביקור שפרטיו מצויים בידי המשטרה נראה השמאי שהוא מנסה לשכנע את המבוטחים בבית למכור לו את הציור במחיר הנמוך, תוך שהוא מנצל לכאורה את חוסר ההבנה שלהם בתחום. "זהו יום מזל שלך, גברת", הוא אומר למבוטחת המבקשת לרכוש ביטוח תכולת דירה ותו לא. לאחר מכן השמאי מביט בתמונות היקרות בדירה ואומר למבוטחת המופתעת: "אני אומר לך כמה הן שוות, ואם תרצי למכור אותן אני מטפל לכם במכירה... אני לוקח את התמונות, אם את רוצה למכור, ומסדר מכירה פומבית עם מחיר מינימום... שמים את התמונות בתצוגה שבועיים לפני המכירה. במכירה, את לוקחת את המחיר הסופי פחות 15%־25% לבית המכירות ו־10% בשבילי". בהמשך מציג השמאי למבוטחת גם אפשרות אחרת: "אני לוקח את התמונות תמורת כסף מזומן ובזה נגמר הסיפור. 5,000 דולר אני נותן לך עכשיו...(בעבור שתי תמונות המצויות בבית המבוטחת, ששוויין כאמור יותר מכפול. א"כ)".

בניגוד לכללי האתיקה

ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה עוד, כי מדובר בתופעה נרחבת של רכישת יצירות אמנות בעיקר על ידי הסוקרים של חברת גמולב. כמה בעלי גלריות, מהמובילות בארץ, אישרו כי סוקרי גמולב נוהגים להביא למכירות הפומביות שהם עורכים תמונות רבות שרכשו בבתי מבוטחים וליהנות מהרווחים הגדולים שמניב הפער בין מחיר הקנייה הנמוך, המבוסס על ההערכה הכביכול מקצועית שלהם כשמאים, לבין המחיר הגבוה שמושג במכירה הפומבית.

כדי להבין את הבעייתיות שבמעשי השמאים די לבחון את כללי האתיקה של איגוד השמאים. על פי כללים אלה חל איסור מוחלט על שמאי או כל מעריך אחר לקנות מלקוחותיו רכוש שעליו ניתנה חוות דעת מקצועית. בנוסף, ל"כלכליסט" נודע כי אחת מחברות הביטוח אף הוציאה הוראה מפורשת האוסרת על הסוקרים העובדים מטעמה לבצע כל פעולה אחרת בבית המבוטח למעט סיקור. גורמים בענף הביטוח מסבירים כי קיימת בעייתיות רבה במעשי המעריכים. לדבריהם, כאשר המעריך מספק הערכת מחיר נמוכה מדי הדבר עלול לפגוע גם בלקוח וגם בחברה. הלקוח לא יקבל כיסוי מלא במקרה של אירוע ביטוחי (שריפה, פריצה וכו'), בעוד חברת הביטוח מפסידה את הפרמיה שהיתה יכולה לגבות אם הפריט היא מוערך לפי שוויו האמיתי. לדברי גורם אחר בענף, חשיפת הפרשה עלולה להביא לכך שאלפי הערכות תכולה שערכה חברת גמולב יפסלו, וייערכו מחדש כדי לוודא שהפרמיה שנקבעה משקפת את שווי התכולה האמיתי של הדירה.

במשרד האוצר נמסר בתגובה כי ממצאי התחקיר הועברו לעיונו של המפקח על הביטוח. המשטרה אישרה את דבר החקירה ומסרה: "העניין נמצא בעיצומה של חקירה במפלג ההונאה של מחוז מרכז".

ממנורה מבטחים נמסר: "סוקרים מטעמנו מבצעים פעולות של הערכת תכולה בלבד, ואינם נותנים לבצע שום פעילות נוספות באמצעות מנורה או דרכה".

גמולב בתגובה: המתחרים מנסים להכפיש אותנו

מחברת גמולב נמסר בתגובה לממצאי התחקיר, כי "למיטב ידיעתה של חברת גמולב, המידה שנמסר ל'כלכלסיט' הוכן על-ידי חברה מתחרה לפני זמן רב, לפגוע במוניטין הרב שצברה גמולב במשך 25 שנות פעילותה בשוק השמאות. לאחר שנמסר בשעתו לגמולב מידע חלקי בלבד הנוגע למעורבות לכאורה של אחד מסוקריה בעסקת תיווך כמתואר בכתבה נבדקו הערכות הסוקר על ידי שתי גלריות בלתי תלויות ונמצאו כי הן נקבעו על פי מחיר השוק.

"תגובת גמולב לאירוע הועברה בשעתו לחברות הביטוח ואלה קיבלו את ההסבר והמשיכו לקיים את פעילותן עם גמולב כבעבר. יודגש כי נהלי גמולב ומסמכיי ההתקשרות שלה עם סוקרים הפועלים מטעמה אוסרים באופן מוחלט ומפורש ליזום פנייה למבוטחים על מנת לתווך בקנייה ומכירה של רכוש ודברי ערך הסוקרים חותמים על התחייבות זו.

תגיות