אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקציב הסוכנות היהודית נשחק ביותר מ־30 מיליון דולר צילום: יוסי רוט

תקציב הסוכנות היהודית נשחק ביותר מ־30 מיליון דולר

תקציבה השנתי של הסוכנות הצטמק ביותר מ־10% כתוצאה מירידת שער הדולר ובשל נקיטת אמצעי זהירות לא מספקים. בסוכנות נשקלים צעדי התייעלות בכוח האדם

19.05.2008, 07:02 | שאול אמסטרדמסקי ואדריאן פילוט

יו"ר הנהלת הסוכנות היהודית זאב בילסקי מתהלך בימים אלה ברגשות מעורבים. מצד אחד, הסוכנות קיבלה החודש את פרס ישראל למפעל חיים על תרומתה המיוחדת למדינה ולחברה. מצד שני, על פעילותה מאיים בור תקציבי של יותר מ־30 מיליון דולר, שעוד צפוי לגדול.

יותר מ־10% מתקציבה השנתי של הסוכנות, שהסתכם בשנת 2008 ב־314 מיליון דולר, נשחק כתוצאה מהירידה החדה בשער הדולר, כך סיפר ל"כלכליסט" מקור בכיר בסוכנות. במקביל, חבר הנאמנים של הסוכנות, שיתכנס בירושלים בעוד חודש, צפוי לקצץ 20-15 מיליון דולר נוספים מן התקציב במסגרת מהלך רחב של הפסקת חלק מן הסיוע האמריקאי. בימים אלו עומדת הסוכנות בפני רה־ארגון מקיף כתוצאה מהקשיים הכלכליים שהיא ניצבת בפניהם. המחלקה לעלייה וקליטה תפורק, ככל הנראה, ותיטמע במחלקות לחינוך יהודי ובמחלקת ישראל של הסוכנות.

תקציב הסוכנות אושר על ידי חבר הנאמנים באוקטובר 2007, אולם הוא תוכנן ביולי 2007 ולכן התבסס על שער חליפין "סוכנותי" בגובה של 4.25 שקלים לדולר. מאז צנח שער החליפין של הדולר מול השקל בשיעור של כ־23%, ויצר בור תקציבי משמעותי בתקציב הסוכנות, שכל הכנסותיה בדולרים אבל חלק הארי מהוצאותיה הוא בשקלים.

הסוכנות רכשה ביטוח מפני ירידת השער בעלות של כמה מיליוני דולרים (הסוכנות אינה מעוניינת לחשוף את הסכום המדויק), דבר שהציל אותה מקטסטרופה של ממש.

עם זאת, ביולי 2007 קשה היה לצפות ששער החליפין ישבור שיאים היסטוריים שליליים, ולכן הביטוח שנרכש היה חלקי בלבד - עד שער חליפין של 3.7 שקלים לדולר ורק עד חודש מרץ. שחיקת התקציב של הסוכנות בתקופה שבה לא היתה מבוטחת מפני ירידת השער, וכן בתקופה שבה השער היה נמוך מהרמה שכיסה הביטוח, נעה בין 8% ל־10% ומסתכם אפוא ביותר מ־30 מיליון דולר.

אולם המקור בסוכנות אמר כי בפועל השחיקה גדולה אף יותר, והדבר יתבטא רק בגירעון של סוף השנה. לפי אותו מקור, כשליש מתקציב הסוכנות - יותר מ־100 מיליון דולר - מיועד לתשלומי שכר לכ־2,000 עובדים. תשלומים אלו קשיחים ולא ניתן לקצץ בהם. גודלו של החלק היחסי של תשלומי השכר בתקציב הסוכנות משאיר לארגון מרווח תמרון לא גדול לממן פרויקטים ולעמוד בהתחייבויות קודמות, וגם להתמודד במקביל עם שחיקת התקציב. "כבר כיום לא מוציאים אל הפועל פרויקטים שתוכננו, ולא רחוק היום שבו חלק מן העובדים ייאלצו ללכת הביתה", אמר המקור.

גזבר הסוכנות חגי מרום אמר בשיחה עם "כלכליסט": "רכישת הביטוח מפני ירידת השער מנעה מהסוכנות משבר חריף בהרבה. בימים אלו אנו בודקים חלופות להתמודדות עם החוסר התקציבי שנוצר". מרום הסביר כי הסוכנות שוקלת לרכוש ביטוח נוסף מפני ירידת השער, ובמקביל פועלת להתייעלות בהוצאות ההנהלה.

בילסקי אמר ל"כלכליסט": "משבר הדולר פגע בנו משום שכל ההכנסות של הארגון הן בדולרים והדולר ירד בצורה משמעותית. אנו מתאימים את פעילות הארגון למצב החדש ומקווים להצליח בגיוס תרומות נוספות לכיסוי השחיקה". בילסקי ציין כי בסוכנות נשקלים צעדי התייעלות בכוח האדם, אולם הכחיש כי מדובר בפיטורי עובדים. "נעשה את אותן הפעולות שאנו עושים כיום עם פחות אנשים. אנו לא מדברים על פיטורי עובדים אבל לא ניקח עובדים חדשים במקום עובדים שפרשו. מדובר בחיסכון גדול, וזה הכיוון שלנו".

תגיות