אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנק העולמי מחיה את תעלת הימים צילום: אלכס קולומויסקי

הבנק העולמי מחיה את תעלת הימים

31 שנה לאחר הגשת התכנית הראשונה: שתי חברות זרות מצרפת ומבריטניה זכו במכרז שפרסם הבנק לביצוע בדיקת כדאיות בהיקף של 15 מיליון דולר

19.05.2008, 07:06 | עמית שרביט

הבנק העולמי בחר בשבועות האחרונים שתי חברות לביצוע סקרי היתכנות להוצאת החזון של פרויקט תעלת הימים אל הפועל. הקבוצה הראשונה היא בראשות קוין ובליאה (Coyne et Bellier) הצרפתית, שכוללת את השותפות טרקטבל הבלגית, קמא ההולנדית וחברת יודפת מהנדסים שתבצע את סקר ההיתכנות הטכנו־כלכלי. הקבוצה השנייה היא ERM הבריטית שתבצע את תסקיר ההשפעה על הסביבה ועל החברה. בוועידת הנשיאים שהתקיימה בשבוע שעבר הביע אף יצחק תשובה נכונות להשקיע בפרויקט.

החברות נבחרו בשני מכרזים שנערכו לפני כחודשיים בהיקף של כ־15 מיליון דולר. ככל הידוע, עדיין לא נחתם החוזה עם קבוצת קוין ובליאה, ונקודת המחלוקת העיקרית בינה לבין הבנק העולמי היא על לוחות הזמנים לביצוע הסקר - בבנק העולמי מעוניינים לסיים את הסקר בתוך שנתיים. אולם, בקבוצה מעריכים כי החוזה ייחתם בשבועיים הקרובים.

לקראת סוף החודש אמורות החברות שזכו במכרז לבוא לארץ עם נציגי הבנק העולמי ולהיפגש עם הגורמים המקצועיים והרשויות הרלבנטיות שישתתפו בבדיקות. על פי לוחות הזמנים שתוכננו, החברות אמורות להתחיל את העבודות ביוני.

תעלת הימים היא פרויקט נרחב בשיתוף ישראל, ירדן, הרשות הפלסטינית והבנק העולמי, שאותו מנסה לקדם במשך שנים רבות נשיא המדינה שמעון פרס. התעלה אמורה להזרים כ־2 מיליארד קוב מים מים סוף לים המלח. כיום חסרים לים המלח כ־800 מיליון קוב לשנה כדי לייצבו ולמנוע את המשך ירידת המפלס. יתר הכמות שתוזרם לים המלח תנוצל להעלאת המפלס, וכן להתפלת מים ולייצור חשמל. על פי החזון של מתכנני הפרויקט, לאורכו יקומו גם פארקים תעשייתיים, תתפתח חקלאות חורף, וייבנו בתי מלון לאורך אגמים שיוקמו לאורך התעלה.

החברות שזכו אמורות לבדוק את כל ההשלכות האפשריות של הפרויקט בשלושה מישורים עיקריים: השפעתו על מפרץ אילת, השפעתו על הערבה והשפעתו על ים המלח.

עורכי הסקר יצטרכו להתמודד עם החששות של חלק מהגורמים המתנגדים לו, כגון הגורמים הירוקים הטוענים כי הזרמת מי ים לים המלח תשנה את האיזון האקולוגי בו.

תגיות