אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכותנה האמריקאית מאיימת על מאלי צילום: אלעד גרשגורן

הכותנה האמריקאית מאיימת על מאלי

בעשור האחרון יורדים בהתמדה מחירי הכותנה - ענף הייצוא מספר שתיים של מאלי. משרד החקלאות בוושינגטון מזרים סובסידיה שנתית של 5 מיליארד דולר למגדלי הכותנה, פי שניים מתקציבה השנתי של המושבה הצרפתית לשעבר

20.05.2008, 07:25 | שלמה פפירבלט

מי כותב בעיתוני הכלכלה על מאלי? את מי בכלל מאלי מעניינת? ובכל זאת, הנה 481 מילים על מדינה נסתרת מעיני העולם, אשר משבר העובר על ענף אחד בכלכלתה, הכותנה, מאיים להרוס את חייהם של 4 מיליון בני אדם כמעט בן לילה, וגם הפעם האמריקאים אשמים. סיפור עם לקח מעניין מהיער המקיף את הכפר הגלובלי.

מאלי שוכנת במערב אפריקה על פני שטח עצום של יותר מ־1.2 מיליון קמ"ר, וחיים בה 13.5 מיליון בני אדם. השפה הרשמית במדינה היא צרפתית - זכר לימים שבהם היא היתה מושבה צרפתית בעלת השם המוזר "הרפובליקה של סודן", אף שאינה גובלת בסודן. ב־15 השנים האחרונות מתקיימת בה דמוקרטיה יציבה, מערכת פוליטית פתוחה, עיתונות חופשית וסובלנות חברתית - אין הרבה מדינות כאלה ביבשת האפריקאית - וזאת ככל הנראה הסיבה שהיא אינה נמצאת בכותרות התקשורת העולמית.

ענף הכותנה, אחד מחשובי הענפים בכלכלה הישנה, הוא ענף הייצוא מספר שתיים של מאלי (אחרי הזהב, שמכניס כסף אך אינו מפרנס אוכלוסייה גדולה). בשנים האחרונות עמד יצוא הכותנה על כ־300 מיליון יורו בממוצע בשנה. את כל ענייני הענף מנהלת חברה ציבורית, קומפני מאליין דו טקסטיל, אשר מבטיחה ל־1.7 מיליון משפחות מגדלי הכותנה מחירי מינימום לרכישת היבול, ואשראי לרכישת זרעים ודשנים.

אולם בעשור האחרון חלה ירידה מתמדת במחירי הכותנה - אשר לפנים כונתה בפי כל "הזהב הלבן" - והשוק מוצף בתוצרת זולה, למשל אמריקאית. משרד החקלאות בוושינגטון מזרים בכל שנה סובסידיות בגובה של 5 מיליארד דולר ל־25 אלף מגדלי הכותנה בארה"ב - סכום שהוא כפול מהתקציב השנתי הכולל של מאלי המדינה. כך קרה שבשנים האחרונות רכשה החברה הציבורית לכותנה מחקלאי הכותנה במאלי את היבול במחירים העולים על מחירי השוק, ונקלעה לחובות של 150 מיליון יורו. כאשר פנו מנהליה לבנק העולמי ולקרן המטבע בבקשה לסיוע לפני שלוש שנים, נענו בחיוב, אך בכפוף לתנאים: הפרטה של משק הכותנה, והחלפת מחירי מינימום במחירי השוק.

ממשלת מאלי התחייבה לבצע. והגמשת המחירים גרמה לכך ש־57 אלף מגדלי כותנה נאלצו לנטוש את שדותיהם ולצאת לנדודים עם משפחותיהם, בחיפוש אחר עבודה ומזון. מדוע? כי השיטה החדשה הביאה לכך שהרווח הנקי בשנה שעברה, אחרי עבודה קשה, עמד על פחות מדולר לדונם. משפחה מחזיקה ב־40 דונם גידולי כותנה בממוצע. כעת, על פי ההתחייבות, הגיעה שעת ההפרטה. משק הכותנה יחולק לארבעה רבעים, על פי הגיאוגרפיה של אזורי הגידול, ויימכר לגופים מסחריים בתחום. הם יוכלו כמובן לנהל את העניינים כראות עיניהם, ובאופן טבעי והגיוני רק שיקולי רווח והפסד עומדים מאחורי החלטותיהם.

מה יהיה? המזכיר הכללי של ארגון מגדלי הכותנה במאלי, זכריהו דיאווארה, צופה אסון כבד. לא רק למאות אלפים מקרב חברי ארגונו שייאלצו לפרוש, כי אם למדינה כולה. מתברר שאותם חקלאים גידלו גם דגן בחלקות הצמודות לכותנה, ושבסך הכל תרמו יותר ממחצית יבול הגרעינים שאוכלים במאלי בשנה. התמוטטות הכותנה תפגע קשות לכן גם במשק הדגנים, האוכל של המדינה. והתוצאה: בעולם שבו מחירי החיטה מאמירים, רבים עלולים לרעוב.

מצד אחד, אין מה לעשות. לכלכלת השוק חוקים משלה. מצד שני, כאשר תתרחש הקטסטרופה, ימהרו הארגונים הבינלאומיים להחיש סיוע חירום במיליונים. גם לכלכלת הסיוע חוקים משלה.

תגיות