אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרום קוריאה: סיאול משכללת את השוק בעקבות ארה"ב צילום: בלומברג

דרום קוריאה: סיאול משכללת את השוק בעקבות ארה"ב

רפורמה שתיכנס לתוקפה בשנה הבאה תאפשר לבנקים להציע שירותי ניהול נכסים וביטוח. ברוקרים יוכלו לתפוס נתח מעסקי הבנקים

20.05.2008, 18:46 | Standard & Poor's מיוחד לכלכליסט

דרום קוריאה החליטה לבצע רפורמה פיננסית שתכליתה להפוך את סיאול למרכז פיננסי עולמי. הרפורמה שתיכנס לתוקפה ב-2009, תגדיל את התחרות על ידי יצירת חברות שיעניקו שירותים פיננסיים מגוונים תחת קורת גג אחת. נוסף על כך, למוסדות פיננסיים זרים יתאפשר להציע שירותים לתושבים מקומיים.

כיום מתקיימת בדרום קוריאה רגולציה נוקשה שקובעת לכל מוסד פיננסי אילו שירותים הוא יכול להעניק, וישנה הפרדה ברורה בין בנקים, ברוקרים וחברות ניהול נכסים. בטווח הארוך יותר יוכלו בנקים להציע ללקוחותיהם שירותי ניהול נכסים ושירותי ביטוח, בעוד שברוקרים יהיו רשאים לתפוס נתח מעסקי הבנקים.

התקנה הדרום קוריאנית החדשה דומה לתקנת גראהם-ליץ'-בליליי שהתקבלה ב-1999 בארצות הברית ושהחליפה את תקנת גלאס-סטיגל שאסרה על בנקים מסחריים להעניק שירותים שמציעים בנקי השקעות וחברות ביטוח. כמו בארה"ב יביא יישום הרפורמה למיזוגים בין חברות פיננסים דרום קוריאניות, שיחפשו לגוון את סל המוצרים שלהן ולחדור לשווקים חדשים. הממשלה גם מנסה ליצור את התשתית הדרושה להצלחת הליברליזציה, כולל יצירת רגולציה גמישה יותר.

כמה בנקים כבר נכנסו לתחום השירותים הפיננסיים לצרכן. שינהאן פייננשל, לדוגמה, רכש את חברת כרטיסי האשראי LG קארד ב-2007 במה שנחשב לרכישה הגדולה ביותר בתולדות דרום קוריאה. הרכישה גרמה לכך ש־40% מרווחי שינהאן נובעים מחברת כרטיסי האשראי, ו-46% מגיעים מהפעילות הבנקאית.

אנליסט ההשקעות של סטנדרד אנד פור'ס, אריק אוג'ה, מסביר כי התחרות בשוק הפיקדונות שמציעים הבנקים גרמה להתכווצות שולי הרווח מריבית. לכן הבנקים בדרום קוריאה נקלעו למצוקה ובכוונתם לעבור למבנים ארגוניים חדשים של חברות אחזקות. מהלך זה אמור לאפשר לבנקים לשמור על מעמדם מול חברות הברוקרים הקטנות יותר ומול החברות הזרות. קוקמין בנק, למשל, הקים בסוף השנה שעברה כוח משימה שנועד להכין את המעבר למבנה של חברת אחזקות.

ישנם כמה בנקים בינלאומיים שאינם מבזבזים זמן וכבר נקטו צעדים כדי להשיג דריסת רגל בשוק הדרום קוריאני המשתנה. בסוף אפריל אשתקד הודיע סיטיגרופ על תוכניתו להקים חברת אחזקות דרום קוריאנית חדשה, והגיש בקשה לקבלת רישיון לחברת ניירות ערך שתתמקד בניהול נכסים אישיים ובתיקי השקעות. גם סטנדרד צ'ארטרד מתכוון להקים חברת אחזקות, שתאפשר להרחיב את פעילותו.

מאותה סיבה החליטו בנקים זרים - כמו גולדמן זאקס ו-UBS - וחברות כמו ג'יי.פי מורגן צ'ייס להשקיע בחברות ניהול נכסים מקומיות. ניהול נכסים הפך לתחום "חם" בתעשיית השירותים הפיננסיים של דרום קוריאה. לפי נתוני התאחדות מנהלי הנכסים במדינה, בין אפריל 2007 לאפריל 2008 זינק היקף הנכסים המנוהלים בתעשיית הקרנות ב-42% כתוצאה מזרימת השקעות ומעלייה במחירי הנכסים. ההכנסות של הקרנות הסתכמו אשתקד ב-61 מיליארד דולר לעומת 25 מיליארד דולר בשנת 2006 ו-14 מיליארד דולר בלבד ב-2005.

חברת דירוג האשראי סטנדרד אנד פור'ס מעריכה כי בשעה שהמשקיעים המקומיים ממשיכים לשפוך עוד כסף לקרנות, סביר שקוריאה גם תסיר בשנים הבאות את המגבלות על ייסוד קרנות גידור מקומיות. מהלך שכזה יגדיל את מגוון מוצרי ההשקעה העומדים בפני המשקיעים המקומיים המתוחכמים.

אך לסיום יש לזכור כי המצב הפיננסי העולמי מסכן בנקים המתפקדים גם כבנקים מסחריים וגם כבנקים להשקעות, במיוחד אם אין להם יכולת ניהול סיכונים מרשימה.

תגיות