אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסגה הראשונה של גוש BRIC: מדברים על ברית פוליטית צילום: בלומברג

הפסגה הראשונה של גוש BRIC: מדברים על ברית פוליטית

ברזיל, רוסיה, הודו וסין - ארבע הכלכלות המתפתחות הגדולות בעולם - קיימו פסגה ראשונה מסוגה בניסיון ליצור ברית שעשויה להיות חלופה להגמוניה האמריקאית

21.05.2008, 07:11 | פטריק דונהיו, בלומברג מיוחד לכלכליסט

בראשית הגיעה הפריחה הכלכלית. אחריה הגיע נחשול של משקיעים. וכעת מדברות המדינות שזכו לכינוי BRIC - ברזיל, רוסיה, הודו, סין - על יצירה של ברית פוליטית. ארבע הכלכלות המתפתחות הגדולות ביותר קיימו בסוף השבוע פסגה ראשונה מסוגה בעיר יקאטרינבורג שברוסיה. על האג'נדה: סוגיות שונות, לאו דווקא כלכליות, ובהן סחר בנשק, מאבק בטרור, תחום האנרגיה ושינוי האקלים. בנוסף לכך נידונו בפסגה נושאים כמו רפורמה באו"ם, העוני ומשבר המזון העולמי. המונח BRIC נטבע ב-2001 על ידי ג'ים אוניל, כלכלת בכיר בגולדמן זאקס.

לפי נתוני ה-CIA, בשנה שעברה היה התמ"ג המשותף של ארבע הכלכלות 21% מהתמ"ג העולמי, כמו חלקה של ארצות הברית בו. בשנתיים האחרונות רשמו הבורסות במדינות BRIC צמיחה של 70% לעומת צמיחה של 42% בשווקים המתפתחים כולם. לדברי שר החוץ של ברזיל, סלסו אמורים, "מדובר בקבוצה שבתחילה היתה קיימת רק כמושג במוחם של אנליסטים, ובהמשך התגשמה והפכה לקשרים בין המדינות".

לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, סין, המדינה המאוכלסת בעולם, צפויה לעבור את גרמניה ולהפוך השנה לכלכלה השלישית בגודלה בעולם. הודו היא הדמוקרטיה הגדולה בעולם, והשנה תרשום עשר שנים רצופות של צמיחה כלכלית חזקה. רוסיה היא יצואנית האנרגיה הגדולה בעולם. ברזיל היא יצרנית המזון השנייה בגודלה בעולם (אחרי ארה"ב).

אוניל, ממציא המושג, סובר כי כלכלות BRIC יעברו בגודלן את כלכלות ה-G7 (ה-G8 בלי רוסיה) עד 2035.

רוסיה וסין, שתיהן חברות קבועות במועצת הביטחון של האו"ם, כבר מילאו תפקידים מכריעים בהפעלת לחץ בינלאומי סביב תוכנית הגרעין של איראן ושל צפון קוריאה. לדברי אנליסטים, פרט לחזית הכלכלית, קבוצת BRIC יכולה להפוך לכוח שיפעל נגד ההגמוניה האמריקאית בפוליטיקה הגלובלית.

דובר משרד החוץ הרוסי בוריס מלקהוב אמר כי רוסיה מעוניינת ש-BRIC יהפוך ל"גורם משמעותי בדיפלומטיה הרב־צדדית". לדבריו, מוסקבה רואה בפסגה הנוכחית דרך לקרב את ארבע המדינות ולהפוך אותן לכוח על הבמה העולמית. הדובר קרא לגוש BRIC לספק "מנהיגות קולקטיבית" לעולם, ו"לקדם את הקמתם של מנגנונים לא רשמיים של מנהיגות כזו על ידי המדינות המובילות בעולם". שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר בפגישה כי מדינות BRIC חולקות אינטרסים משותפים רבים, והוסיף: "הפורמט הזה אינו מלאכותי. הוא פורמט חי ואמיתי".

שר החוץ הברזילאי אמורים ציין כי מדינות BRIC "משנות את הסדר העולמי". לדבריו, "אנחנו מתחילים להיות מודעים להשפעה שלנו על ענייני העולם". במזכר משותף שפרסמו שרי החוץ בעקבות הפסגה נאמר כי רוסיה, הודו וסין מקדמות בברכה את הצעתה של ברזיל לארח מפגש של שרי האוצר של המדינות, שיתרחש ככל הנראה בנובמבר.

תגיות