אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר החוץ הפלסטיני: "המסלול הכלכלי לא ימתין למסלול המדיני" צילום: איי פי

שר החוץ הפלסטיני: "המסלול הכלכלי לא ימתין למסלול המדיני"

ריאד אל-מליכי היה אופטימי בוועידת ההשקעות בבית לחם: 1,400 אורחים ו-1.4 מיליארד דולר הם זרז רציני למו"מ עם ישראל, הערוץ הסורי הוא הבטחה, ואפשר כבר להתחיל לחשוב על הוועידה הבאה

26.05.2008, 07:10 | עמיר קורץ, בית לחם

בעיצומה של ועידת ההשקעות הפלשתינית, שהתקיימה בשבוע שעבר בבית לחם, הודה שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מליכי שכל האירוע הוא לא רק מלחמה על ההון, אלא גם על השלום.

"אני אתוודה על משהו:", אמר בראיון בלעדי ל"כלכליסט", "ברגע שאנחנו מביאים לכאן משקיעים והם שמים את הכסף שלהם בגדה המערבית, יש להם סיבה להגן על ההשקעה שלהם על ידי כך שימנעו מישראל להוסיף עוד מכשולים - וזה יעזור לנו להאיץ את המשא ומתן. לכן אנחנו מביאים אותם - הם יהיו למעשה קטליזטורים לתהליך השלום. כל פעולה של ישראל בשטחים הכבושים, כמו הוספת מחסומים ומניעת תנועה מאנשים, עלולה לסכן את ההשקעות שלהם, ולכן תהיה להם יותר מסיבה אחת לעמוד לצדנו נגד כל פעילות ישראלית נוספת כזו".

אתה מאמין שאכן ייכנסו עכשיו השקעות חדשות?

"למה לא? אם נחכה עד שהכיבוש יסתיים כדי להתחיל בפיתוח, אנחנו עלולים לחכות זמן רב, אני לא יודע כמה שנים, כי ישראל אולי לא תהיה מוכנה לחתום איתנו על הסכם שלום. אבל אם אנחנו מחליטים להיות קשורים בכל מיני פרויקטים של פיתוח בשטחים הכבושים - זה חלק מהמאבק שלנו. מו"מ מדיני הוא רמה אחת של מאבק, שקט, והתפתחות כלכלית היא רמה נוספת. כפייה של דיסציפלינה ביטחונית ושמירה על הסדר בגדה הן רמה נוספת. אלה אתגרים שאנחנו לוקחים, ורוצים להצליח בכולם. אנחנו לא יכולים להמתין עד שנצליח במסלול המדיני כדי להצליח במסלול הכלכלי. כל מסלול משפיע על אחר".

הנוכחות הישראלית - הבעת אמון בכלכלה הפלסטינית

המסלול הכלכלי עמד במרכזה של ועידת ההשקעות, שהצליחה להפתיע גם את מארגניה. אל-מליכי הסתובב במרכז הקונגרסים בבית לחם מוקף במאבטחים ומברך בחום את האורחים, וסיפר כי בתחילה ציפו ברשות ל-200 אורחים בלבד.

"אבל בשלושת הימים האחרונים אנשים נרשמו ברגע האחרון ולא יכולנו להתמודד עם כל הבקשות, כי המקום פה לא גמור. אולי בשנה הבאה תהיה אפשרות לארח יותר אנשים", אמר באנגלית מצוינת.

"העובדה שיותר מ-1,400 בני אדם הגיעו זו הצלחה גדולה. הוועידה עוסקת ב-200 פרויקטים שמוצגים על ידי משקיעים פלסטינים שמחפשים משקיעים אסטרטגיים זרים, בסקטורים שונים: נדל"ן, חינוך, בריאות וכו', בגדה ובעזה. הסכום הכולל שנדרש לפרויקטים האלה הוא 2 מיליארד דולר". בתום הוועידה הודיע ראש הממשלה סאלם פיאד כי במהלכה סוכם על השקעות בהיקף של 1.4 מיליארד דולר - הצלחה מרשימה, לכל הדעות.

חלק מהמשקיעים האסטרטגיים הפוטנציאליים הם אנשי עסקים ישראלים, לשביעות רצונו של אל-מליכי. "ככל שיהיו יותר אנשי ונשות עסקים שיהיו קשורים לרשות וישקיעו את הכסף שלהם בפרויקטים פלסטיניים, זה יהיה טוב יותר, בשני ממדים. קודם כל זה אומר שהם להוטים לראות סוף למאבק ולכיבוש הישראלי, וזה גם אומר שהם בוטחים בסביבה ומאמינים בסיכוי של הכלכלה הפלסטינית.

"אני אופטימי במובן הזה, ואני מקווה שהנוכחות של הישראלים בכינוס - גם אם היא סמלית עכשיו (פחות מ-50 ישראלים היו בוועידה - ע"ק) - תגדל בשנה הבאה, אם באמת נהפוך את הארוע לשנתי. אולי נראה עוד משקיעים ישראלים שיגיעו לכאן וישקיעו בפרויקטים רציניים שיעזרו לנו להתחיל לחשוב על עתיד משותף ביחד".

הערוץ הסורי יקדם את הערוץ הפלסטיני

מסלול נוסף שמעסיק את אל-מליכי, ונפתח רשמית בשבוע שעבר, הוא הערוץ הישראלי-סורי. "אני רואה זאת כהתפתחות חיובית", הבהיר ומיהר לנמק. "ראשית, זה יעזור לאנשים בישראל להבין עד כמה אפשר להרוויח ממשא ומתן עם הפלסטינים, עם הסורים, עם הלבנונים ועם כל הערבים, להבין שזאת הזדמנות מצוינת. שנית, ברגע שסוריה תמצא עצמה במו"מ עם ישראל, הגישה שלה לגבי המו"מ של הפלסטינים עם ישראל לא תהיה עוד שלילית אלא חיובית; נוכל לעשות זאת במשותף, ולא להיות במקום שונה מהם. שלישית, סוריה מארחת את ראשי חמאס והג'יהאד האיסלאמי, ואם היא תראה רווחים ממגעים עם ישראל אולי היא תלחץ על ראשי הארגונים להיות חיוביים יותר בנוגע למו"מ עם הפלסטינית. ולבסוף, ברגע שסוריה תצליח לקבל בחזרה את הגולן, הערבים כולם יתמקדו יותר במסלול הפלסטיני וינסו להרים אותו ולהשיג תוצאות. אנחנו, כרשות הפלסטינית, שמחים שסוריה תחזיר לעצמה את הגולן, ואם זה יקרה - זה אומר שמחר גם אנחנו נוכל לקבל שליטה על כל הגדה המערבית".

אתה לא חושש שהמו"מ עם סוריה יבוא על חשבון המגעים איתכם?

"אנחנו לא רואים את זה כאילו סוריה ראשונה ופלסטין שנייה, ואנחנו לא ממש מודאגים. ישראלים שונים ינהלו את המו"מ בשני הערוצים, ומי שינהלו את המגעים איתנו מומחים בהתנחלויות, ירושלים, פליטים וגבולות - לא מי שידונו ברמת הגולן. גם אם יהיה עיכוב, אני לא חושב שזה יעצור את ההתקדמות שכבר נעשתה, או לפחות את המשך השיחות והדיונים בין אבו עלא וציפי ליבני".

מה דעתך על הביקורות בישראל הנוגעות ללגיטימיות של אהוד אולמרט כמי שמוביל את המגעים?

"אנחנו עוקבים מקרוב אחרי מה שהתקשורת הישראלית והפוליטיקאים הישראלים אומרים, אבל זה עניין ישראלי פנימי. אנחנו לא הולכים להגיב לגבי זה. ישראל היא מדינה דמוקרטית שבחרה ראש ממשלה כדי להוביל את המדינה להסכם שלום עם הערבים, ולכן נדון עם ראש הממשלה הנבחר עד שמישהו יודיע לנו שיש ראש ממשלה אחר במקומו. עד אותו רגע, יש לנו אמון באולמרט".

תגיות