אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אלומות השתלטה מהר והפתיעה" צילום: ירון ברנר

"אלומות השתלטה מהר והפתיעה"

אחרי ההשתלטות על ספרינט: היו"ר קובי נימקובסקי והמנכ"ל מיכה מלכה מספרים ל"כלכליסט" כי הם אלו שביקשו להתמזג עם אלומות וגם מצביעים על הסיבה: "גאידמק היה סוג של חור שחור וזה פגע בנו ברגולציה"

26.05.2008, 07:25 | הדר רז

ביום שלישי 13 במאי החלה לנצנץ על מסכי הבורסה מנית ספרינט. ככל שנקפו השעות והמחזורים במניה עלו, מיכה מלכה המנכ"ל כבר הבין שמבנה הבעלות על בית ההשקעות הולך להשתנות מהר יותר מכפי שתכנן.

באותו יום שלישי הפתיע בית ההשקעות אלומות בראשות היו"ר אוהד מראני והמנכ"ל שי שרון, ובמהלך לא שגרתי ומהיר רכש בבורסה מניות של ספרינט במקביל לרכישת חלקה של גילאון (31%) בבית ההשקעות המנהל 700 מיליון שקל. שני המהלכים הביאו לכך שאלומות הפכה לבעלת השליטה בספרינט (43%), יום אחד בלבד לאחר שנדמה היה כי המשא והמתן בין גילאון לאלומות עלה על שרטון.

לאחר שמראני מונה אתמול ליו"ר ספרינט ואושרו מינויים של שלושה דירקטורים מטעם בית ההשקעות אלומות, אפשר להתחיל לסכם את המהלך.

מי שכיהן עד אתמול כיו"ר ספרינט, קובי נימקובסקי (ובקרוב ימונה לתפקיד חדש בבית ההשקעות), והמנכ"ל מיכה מלכה סבורים כי לא מדובר בהשתלטות. בראיון ראשון מאז רכישת מניות ספרינט על ידי אלומות השניים מדברים על המהלך שלדבריהם התחיל עוד קודם.

השקעה בעלת אופי פיננסי

לדברי נימקובסקי ומלכה, ההשקעה של גילאון בספרינט נשאה אופי פיננסי והיא לא היתה מעורבת בניהול השוטף של החברה. נקודת המפנה התרחשה לפני כשנה, כשאיש העסקים ארקדי גאידמק רכש את השליטה בגילאון.

"היינו בעיצומו של תהליך רגולטורי שדורש חשיפה גדולה מבעלי שליטה ומנהלים מול הרשויות לקבלת אישורים לכניסה לתחום קופות הגמל", אמר נימקובסקי. "ואחרי שגאידמק קנה את השליטה בגילאון, היינו צריכים לעבור איתו את כל התהליך מחדש. אבל העבירו לנו מסר שגאידמק לא מוכן להיחשף, ונתקענו במצב שאנחנו בית השקעות שרוצה להתפתח, אבל יש לנו בעיה של רגולציה. לכן פנינו לאלומות".

לדברי מלכה, "גאידמק היה סוג של חור שחור שאתה לא יודע מה בא ממנו, וזה בוודאי לא עזר לנו, וגם פגע בנו ברגולציה".

"לא היו בריקדות ומלחמות"

מדיווח שגילאון הוציאה לבורסה עולה כי ב־14 באפריל קיבלה ואישרה גילאון מכתב כוונות מאלומות. לאחר חתימת המכתב נפגשו בכירים בספרינט ובאלומות וחשבו יחד על אופן הביצוע. "הרעיון הכללי של אלומות היה לקנות את הפלטפורמה של ספרינט ולהגיע לגוף שמנהל יותר ממיליארד שקל נכסים. היתה לנו בקשה אחת. לפני שאלומות וגילאון יסגרו ביניהן את הדברים, שיסגרו איתנו סופית את אופן יישום העסקה", אמר נימקובסקי.

קובי נימקובסקי, צילום: ירון ברנר קובי נימקובסקי | צילום: ירון ברנר קובי נימקובסקי, צילום: ירון ברנר

"למרות מה שהיה כתוב בעיתונות, התנאים האישיים שלנו הם הדבר האחרון שמעניין אותנו", אמר מלכה. "לא היו אי־הבנות. ישבנו ודיברנו עם אלומות, אבל פשוט עוד לא סיכמנו את הדברים. לא היו בריקדות ומלחמות. היינו בתהליך. גילאון רצו לצאת מהר מספרינט כדי לממש, כי יש להם לחצים משלהם, ואלומות לא מצמצו והחליטו לנצל את ההזדמנות מתוך הבנה שנסכים בהמשך על מה שעוד לא הסכמנו עליו".

העובדים - הנכס החשוב ביותר

לדבריו, "השיחות היו סביב האסטרטגיה איך אנחנו רוצים שהחברה תיראה בסוף הדרך. עיקר הדיבורים היו על העובדים. הם הנכס החשוב ביותר של ספרינט והקפדנו כל הזמן לזהות אנשים חזקים מקצועית ומתאימים לרוח של החברה ולקלוט אותם גם בזמנים של שפל בשוק".

אף שנימקובסקי טען כי צפה את המהלך, מלכה הופתע ממנו. "אותי אלומות הפתיעה במהלך שעשתה. זה היה נראה יותר טוב אם היינו מצליחים להגיע להבנות לפני", אמר.

"לא מעניין אותנו להיות חברה של 600 מיליון שקל, הרעיון היה להיות בוטיק בינוני. רצינו לנהל נכסים של 2–3 מיליארד שקל ולצמוח לאט לאט. חשובה לנו מאוד הרווחיות. אנשים לא מבינים שעל 4 מיליארד שקל נכסים אתה יכול להרוויח יותר מכלל פיננסים. הרעיון עם אלומות הוא לעשות קיצור דרך, והעבודה המשותפת נעשתה לאחר שהיא קנתה את השליטה", אמר נימקובסקי.

"היתה חסרה לנו איזו דמות ציבורית מוכרת ברמה של מחזיק מניות או דירקטור ופה ראינו שהחיבור של יו"ר אלומות אוהד מראני עם שוק ההון יכול להצליח עבורנו", אומרים נימקובסקי ומלכה. "הכוח של הביטוח החקלאי, שמחזיקה ב־50% מאלומות, הוא בעל פוטנציאל אדיר עבורנו. אם הם יאמינו שאנחנו מנהלים את הכסף בצורה טובה, החיבור יכול להביא להגדלת הנכסים שלנו באופן משמעותי".

לדברי מלכה, "כרגע המרחק בינינו לאלומות קטן, אבל באמצע יש תהום עמוקה מאוד. אם הם יושיטו יד ויראו שהם רוצים אותנו, אז אנחנו נרצה שהחברה תצליח. אני הקמתי את ספרינט וקובי היה שותף לתנופה שלה. מבחינתנו זה לא סתם עוד עסק שאנחנו עובדים בו. נתנו את הנשמה שלנו, ואנחנו מצפים שההתייחסות של אלומות תהיה בהתאם", הוא מצהיר. 

מלכה מוסיף: "אנחנו חיוביים מאוד, אבל לא שוללים אפשרויות אחרות, זה משהו שתמיד קיים. מיום שפורסמה העסקה קיבלנו הרבה הצעות לתפקידים אחרים, כי זו נראתה כמו השתלטות אגרסיבית. זה אמנם מחמיא לנו, אבל בסוף היום יש לנו את הבית שלנו שאנחנו רוצים לדאוג לו. מה שעשוי לגרום לי לעזוב הוא נושא העובדים. אני רוצה שהחברה המשותפת תתבסס על העובדים של ספרינט ולא אסכים שיפגעו בהם".

"מבחן התוצאה"

אשר לאופן ביצוע המהלך של אלומות, נימקובסקי ומלכה עדיין לא מוכנים לסיכומים. "המבחן הוא מבחן התוצאה, ועוד שנתיים נדע להגיד האם המהלך הצליח", אמר מלכה. "יהיו חבלי לידה. אנחנו חיים בבורסה ויש בה עליות וירידות, אבל מבחינתנו, אם הדברים יתנהלו בצורה חיובית, אנחנו נדאג שזה יהיה מהלך מבריק".

נימקובסקי מסכים: "יש היגיון עמוק במיזוגים. כל אחד מהצדדים מביא יתרונות אחרים לגמרי לשולחן, והשילוב יכול ליצור שלם גדול".

איפה תהיו עוד שנה?

 

"אם הכל יהיה בסדר, אני מניח שאהיה פה גם עוד עשר שנים. אני בא לעבוד איפה שטוב לי. אם לא טוב לי, אני הולך", אמר נימקובסקי.

מגילאון נמסר כי תחומי פעילותה של ספרינט לא כללו מעולם ניהול קופות גמל, וכי לא היתה כוונה כלשהי לשנותם גם לאחר השקעתו של גאידמק בגילאון.

תגיות