אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איפה לשים את כל הספרים צילום: shutterstock

איפה לשים את כל הספרים

ספרייה היא לא רק מלבן משעמם שמניחים בו ספרים, אלא אלמנט עיצובי מרכזי. החידושים בתחום מאפשרים להתפרע יותר מאי פעם

29.05.2008, 09:01 | דקל גודוביץ'

"אם היינו רוצים, אפשר היה לדחוס את הספרים למזוודות, ולאחסן אותם במרתף או בעליית הגג או בתחתית הארון, אך בדרך כלל מעדיפים שיהיו נראים" )ז'ורז' פרק, מתוך "הערות קצרות על אמנות ואופן סידור הספרים", אתר מכונת קריאה, הוצאת בבל).

אם זה עתה חזרתם משופינג מטורף בשבוע הספר וחסר לכם מקום להניח את הרכישות החדשות, כדאי לעצור רגע ולהחליט איזו ספרייה מתאימה לכם: קלאסית, מודרנית או שובבה-הומוריסטית. אחרי שהחלטתם, חישבו היכן למקם את הספרייה בבית ומה יהיה גודלה. ספרייה שתמוקם במרכז הבית תהיה גם מרכז החיים ותשפיע על אופי הבית ודייריו.

"הספרייה אינה חלק מהפרוגרמה בתכנון בית, וגם לא מופיעה בבלוקים המוכנים של תוכנת השרטוט לאדריכלים אוטוקאד", אומר האדריכל שרון רוטברד, "שם יש שרטוטים של אסלה, מקרר, טלוויזיה, אבל אין ספרייה. זה מצביע על כך שהספרייה אינה אלמנט סטנדרטי שפשוט שותלים בתוכנית".

יוצאים מהקופסה

חדשנות טכנולוגית מאפשרת ללכת רחוק עם חוסר הסטנדרטיות הזה. נגה פרידלנדר, אדריכלית ומנהלת השיווק בטולמנ'ס, מסבירה: "טכנולוגיות הייצור המתקדמות מאפשרות שימוש בחומרים חדישים ומתקדמים כגון פלסטיק, ובשילובים של זכוכית ואלומיניום, המאפשרים יצירת ספריות בעלות מראה נקי ואוורירי מחד גיסא, אך כושר נשיאה ועמידות מאידך גיסא. הטכנולוגיה אפשרה לנו גם משחקים יצירתיים השוברים את מראה המדפים והעמודים המסורתי".

קיר שלם

"לצד כל החומרים החדשים, יש גם מגמה של עיצוב קיר שלם", אומרת פרידלנדר. אלו שבוחרים באופציית הקיר השלם משלבים על פי רוב גם סולם אופנתי, הנע על מסילה המחוברת לספרייה ומהווה אלמנט פונקציונלי וגם פריט דקורטיבי. שרון רוטברד מתייחס לקיר כזה כאל סוג של טפט, והוא מכנה את האנשים האוהבים לטפס על סולם, לקחת ספר ולשבת לקרוא בו עם מקטרת "אנשי טקסים" הנהנים ממחוות מונומנטליות.

אחידות

למי שאוהב סדר, ומציקים לו ספריות יוצאות דופן וצבעיהם וגודליהם של הספרים (הכרתי מישהי שעטפה את כל הספרים בכריכות לבנות), מציע משה קסטיאל, המעצב והבעלים של חנות הרהיטים קסטיאל, פתרונות עיצוביים: "בעבר כל הספרים היו באותו הגודל, עטופים בעור ובעיצוב מרהיב, כולם סדורים על מדפים, ובאמת לספרייה היתה עוצמה עיצובית בחלל.

כיום כל ספר נראה אחרת, בגודל אחר, בעובי אחר ובצבעים רבים ומגוונים. כאשר נשים אותם יחד על ספרייה נקבל עומס ויזואלי ובלגן בעיניים. מסיבה זו הספרייה של ימינו צריכה להציע פתרון עיצובי.

הדרך הנכונה לטפל בזה היא לא להניח את הספרים יחד על מדף רצוף, אלא לחלק את הספרייה ליחידות אנכיות שבתוכן מדפי הספרים. בדרך זו תשומת הלב מתנקזת לריתמוס של היחידות, ולא לקו האופקי שמלא בערב רב של צבעים וצורות. דרך נוספת היא לחלק בחלוקה מאסיבית וחזקה את הקיר על ידי תאים".

ללא מחיצות

סקירה של הספריות החדשות בחנויות מעלה שינוי בולט נוסף בעיצוב הספרייה - הסרת דלתות הזכוכית. זה לא שיש היום פחות אבק; אלא שכפי שטוענת אתי מאירוביץ, מבעלי רשת הביטאט, "העיצוב המודרניסטי הוריד את ההסתרות מהספרייה, כמו שביטל את המחיצות בין המטבח לסלון".

לאלו שעדיין מתייחסים לספרייה כאל בית לספרים ולא כאל פסל, ורוצים לשמור על הספרים מפני האבק, הלכלוך והידיים הזרות, מציע משה קסטיאל "להשתמש בדלת זכוכית מתכנסת למעלה ופנימה (כמו דלת מוסך חניה), במקום זו שנפתחת כלפי חוץ. כך מתקבל אפקט אלגנטי יפה".

בפיטרו־הכט מציגים אופציה מיוחדת אחרת, שבה דלתות הספרייה סובבות על צירן, בספריית Flap המודרנית של רוש־בובואה. לצד המודרניות הזו תמצאו בפיטרו־הכט ספרייה רומנטית בסגנון פרובינציאלי (גם של רוש־בובואה).

גם בשירותים

לדברי מאירוביץ, "אנו לא חיים בהיכל הספר; הספרים הפכו להיות חלק מחיי היומיום". אולי זו הסיבה שניתן היום למצוא ספרים בבתי קפה רבים, בחנויות אופנה, במטבח ואפילו בשירותים, כפי שמציגה רשת אלוני. "אפשר לשים ספרים בכל מקום", טוען רוטברד, "הבעיה היא איך לסדר אותם בספרייה. היו לי סדרים שהמצאתי, אבל הם התמוטטו. פעם ניסיתי לסדר לפי צבע הכריכות, אבל התברר שרובן שחורות ולבנות וחלקן גם צבעוניות, וזה יצר בעיה. יש גם בעיה של גדלים. היום אני מסדר לפי קטגוריות, שזה הרבה יותר יעיל, ולמרות זאת אני לא מוצא אף פעם את הספר שאני מחפש".

רוטברד מתנגד ל"הפיכה של הספר לאובייקט מקודש". מבחינתו עדיף בכלל לקנות מדפים באיקאה ולשים אותם גם במטבח, בשירותים ובמחסן. הספרייה, אם כן, לא חייבת להשתלט על הקיר, הבית והחיים בו. נהפוך הוא: רוטברד עסוק רוב הזמן דווקא בסינון ספרים ומסירתם לאחרים, למשל לבתי כלא, או לדוכן פתוח ברחוב רוקח בנווה צדק, המציע להניח בו את הספרים עד שעובר אורח ייקח אחד, ישלשל בתמורה תרומה לקופה - והכסף ילך למטרות צדקה.

תגיות