אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נציג האו"ם לענייני המזון: "עידן המזון הזול חלף מן העולם" צילום: בלומברג

נציג האו"ם לענייני המזון: "עידן המזון הזול חלף מן העולם"

עם כניסתו לתפקיד, הממונה על ההתמודדות עם משבר המזון מטעם האו"ם, אוליביה דה שוטר, מדבר על משאבים שאוזלים, דלקים "ירוקים" ועל הפחד שמלחמת העולם הבאה תפרוץ בגלל מחסור באוכל

01.06.2008, 07:44 | אביהוא קדוש, ניו יורק
"ביום בו יזוהמו כל המים על פני העולם, כל העצים יחטבו, והשדות כולם יתייבשו, רק אז אולי יבינו בני האדם שאי אפשר לאכול כסף" (פתגם אינדיאני).

בדרך כלל, נהוג להעניק לאדם הנכנס לתפקיד תובעני מאה ימים של חסד. כך נהגו בפרנקלין רוזוולט ובמנהיגים אחרים מאז טבע הנשיא האמריקאי את המונח. לפרופ' הבלגי אוליביה דה שוטר, לעומת זאת, אין אפילו שנייה של פנאי, ולפיכך אני פוגש אותו ביום הראשון לתפקידו החדש - הממונה מטעם האו"ם בכל הנוגע להכנת דו"חות על משבר הרעב הנוכחי והזכות הבסיסית למזון.

כמה נתונים שמפרסמים עובדי האומות המאוחדות: כבר כיום סובלות כארבעים מדינות וקרוב ל-900 מיליון איש (קצת יותר משמינית מאוכלוסיית העולם) מחרפת רעב. לפי ההערכות, כבר בשנים הקרובות יצטרפו אליהם עוד כמאה מיליון איש. לנוכח העובדה שמחירי המזון האמירו בשמונים ושלושה אחוזים בשלוש השנים האחרונות, קל להבין מדוע כינתה ג'וזט שירן, מנהלת תכנית המזון של האו"ם, את המשבר הנוכחי בשם "הצונאמי השקט".

"הלוואי והייתי פוגש אותך בנסיבות אחרות, אבל כולנו יודעים שאנחנו מאבדים הרבה מאוד אנשים ועד כמה המצב קשה. כרגע, הזכות למזון נעדרת לחלוטין מהמשוואה של הכלכלה העולמית. זו זכות השקולה בעיניי לחופש הדיבור. אני בטוח שאם מאות מיליוני אנשים היו מוכים על ידי המשטרה סתם כך, היינו מוחים נגד זה, וכך זה צריך להיות גם בעניין זה". כך טוען בתוקף דה שוטר כמה שעות לאחר שהקונגרס האמריקאי אישר סיוע בסך 770 מיליון דולר לפתרון המשבר. "אם מדינות היו נערכות מראש עם 'רשתות ביטחון' וחקיקה, המצב היה שונה", הוא טוען.

למה זה קורה?

"זה משבר מעשה ידי אדם. הפחד שלי הוא שנגיב בפאניקה, וכך מדינות ימנעו יצוא של מזון משטחן למדינות אחרות, מה שיחריף את המשבר".

מה אתה מציע לעשות?

"יש כמה דברים שאפשר לעשות. בראש ובראשונה, צריך להפסיק מיידית את ההשקעה ביצירת חלפי דלק מתוצרת חקלאית, וחובה לדון באופן שקוף וברור ביתרונות הכביכול ירוקים שלהם. לפני עשור תלו בנושא תקוות רבות, אך למעשה גילינו שהתהליך ותוצרתו מביאים יותר נזק מתועלת לסביבה, בעיקר מפני שהם צורכים הרבה אנרגיה ומים. ארצות הברית רוצה לנתב עשירית מצריכת הדלק שלה לחלפים מתוצרת חקלאית? זה לא מציאותי וחייב להיפסק", הוא קובע. 

דה שוטר מוסיף: "שנית, חייבים להשקיע יותר בחקלאות במדינות המפתחות. בשנות השמונים הסיוע עמד על 30%, וכיום הוא עומד על 12% בלבד וללא פרספקטיבה לגודל האוכלוסיה. ב־2005 ארה'ב הקצתה מיליארד דולר לנושא, שזו טיפה בים לעומת 350 מיליארד הדולר שהושקעו בתוצרת החקלאית של מדינות 'הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי' (ה־OECD, א.ק)".

"עליית מחירי המזון", מבהיר דה שוטר, קשורה באופן ישיר לספקולנטים ומשקיעים בבורסה. "ב־2006 הושקעו במניות של הסחורות הראשיות (בשר, עוף, קטניות וכו') כעשרה מיליארד דולר, ועכשיו המספר הזה עומד על ארבעים ושבעה מיליארד דולר. כלומר, כמעט פי חמישה, וללא צורך", הוא מבהיר. 

"בנוסף לכך, השליטה על הכנת והפצת המזון נמצאת בידי מספר קטן מאוד של תאגידים, שמחזיקים בפטנטים בתחום ומכתיבים את מחירי השוק ואופן החלוקה. התאגידים האלו הם שחקניים ראשיים בסצינה הזו והם מחוייבים לפעול באחריות ולהבין את הצורך הבסיסי של בני האדם במזון."

למה שיקשיבו לך? הם רוצים להרוויח כסף.

זו הפעם הראשונה בה דה שוטר עובר לטון תקיף, ואפילו מאיים: "אגרום להם להבין שהאלטרנטיבה מבחינתם עשויה להיות רגולציה קשוחה של המדינות שלהם, ורגולציה כזו שאולי לא כל כך תתאים לתכניות שלהם. מאז ומעולם ראינו שתאגידים גדולים שינו את דרכיהם כשאיום הרגולציה ריחף מעל ראשם."

מלחמה א-פוליטית במשבר המזון

 

דה שוטר הבלגי, ששימש במשך ארבע שנים כמזכ"ל הארגון לזכויות אדם, הוא פרופסור למשפטים באוניברסיטת לוון. לשמחתם של רבים, הוא מחליף בתפקיד את ז'אן זיגלר, מי שהיה לדמות פרובוקטיבית ומעוררת מחלוקת. בין היתר כינה זיגלר את ארה"ב "דיקטטורה אימפריאליסטית", וגם מדינת ישראל לא נמלטה מלשונו הצולפת: בתקופת מלחמת לבנון השנייה הוא טען כי ממשלתו של אולמרט מפרה את זכויותיהם של הלבנונים, ובהזדמנות אחרת אף השווה את עזה למחנה ריכוז.

"קודמי בתפקיד היה אדם מוחצן, ואני בטוח שמחצית ממהממשלות ירצו שאני אהיה כמוהו, והמחצית השנייה ממש לא מעוניינות בכך. בוא נאמר שאני מקווה לספק את כולם", דה שוטר מחייך.

הוא מונה את משנתו: "המטרה שלי היא להפוך את המשבר ל- א-פוליטי, כי אנחנו חיים על כדור אחד, תשוש ומוגבל במשאבים. אין לנו אפילו מספיק מים, כרגע אנחנו בשיא המשבר, אבל לצערי אני מאמין שהעידן בו מזון היה זול כבר חלף מן העולם".

"גרמנו לכדור הארץ הקטן והצפוף הזה לשלם מס כבד לאורך השנים ואנחנו מגיעים למיקסום היכולות שלו. צריך להנהיג תכניות ממוקדות וסוציאליות כדי לאפשר חלוקת מזון לכולם. אם לא נפתור כמה מהבעיות עכשיו, המחירים רק יעלו ויעלו. מה שבטוח: כבר לא יהיה דבר כזה - מזון בעלות נמוכה"

מה לגבי מזון מהונדס גנטית?

"בנושא הזה עדיין לא החלטתי באופן סופי. אני מכיר את ההשלכות ואת הדעות בעד או נגד ואני יודע שתבואה מהונדסת גנטית היא אכן סוג של פתרון, אבל הבעיה היא שרוב המחקרים בתחום ממוקדים לצרכיהן של מדינות מתפתחות ושוכחים כי באירופה יש חוקים נוקשים מאוד בכל הנוגע לצריכתו של מזון מסוג זה. כלומר, הדבר הזה יקשה על החקלאים מאותן מדינות מתפתחות למכור ולפתח את תוצרתם לשווקים הגדולים"

אתה תומך בהגבלת הילודה?

"בהחלט. בכל שנה מצטרפים שבעים וחמישה מיליון תינוקות חדשים לעולם, והאוכלוסיה גדלה בקצב מהיר. אבל זה מעבר להגדרות התפקיד שלי."

נאמר פעם שאם מלחמת העולם השלישית תכלול נשק גרעיני, הרי שהרביעית תכלול אבנים ומקלות. אתה חושש ממלחמת הישרדות בגלל מזון ומים?

"מאוד, וכבר כיום יש מי שנפגעים מהמצב. הרי המשבר בדארפור הוא בעיקר סביב משאבים. מי שלמד כלכלה יודע שמשאבים לא מתאימים את עצמם למשוואה כזו או אחרת, והם מתכלים. אז בהחלט, משאבים, מים ואדמה יהיו מקור עיקרי למלחמות עתידיות. ללא ספק"

תגיות