אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בבתי ההשקעות לא סופרים את אולמרט  צילום: עוזי אביגיל

בבתי ההשקעות לא סופרים את אולמרט

שוקי אברמוביץ', צבי סטפק, שמואל פרנקל סבורים כי לנפילה אפשרית של הממשלה לא תהיה השפעה מהותית על שוק ההון

01.06.2008, 08:47 | מערכת כלכליסט

שוקי אברמוביץ': המשק הישראלי התבגר

בדרך כלל שוק ההון והבורסה לא אוהבים תחלופה של ממשלות והקדמת בחירות. זה יוצר אי שקט במערכת ומעורר חששות מפני התנהגות פחות רציונלית שמטרתה למשוך בוחרים. אני חושב שההשפעה הפעם תהיה מינורית, אם בכלל. מאז מלחמת לבנון השנייה יש הערכות שימיו של אולמרט ספורים. בינתיים הוא מחזיק מעמד, ובכל התקופה הזו לא ראינו השפעות על השוק. נוסף על כך, המשק הישראלי התבגר והוא פחות תלוי בממשלה, ובמקביל הפוליטיקאים הבינו שלא ניתן להשתולל ולחרוג מהתקציב. אם הממשלה תצטרך להגדיל תקציבים לבחירות היא תצטרך לקצץ מדברים אחרים, כך שההשפעה המקרו־כלכלית כמעט לא קיימת.

בסופו של דבר החולשה הידועה של אולמרט והעובדה שהוא נמצא על זמן שאול לא מהיום, בשילוב עם כללי המשחק הבינלאומיים, יגרמו לכך שההשפעה לא תהיה דרמטית. המצב הכלכלי של המדינה הרבה יותר משמעותי מאולמרט. אמנם כרגע המצב נראה בסדר, אבל יש חששות מהאטה בעולם ואין ספק שתהיה זליגה ופה תהיה השפעה על המשק הישראלי.

היו אירועים יותר דרמטיים בהשלכה שלהם על שוק ההון הישראלי, כמו ההתפטרות של בנימין נתניהו מתפקיד שר האוצר. אז הבורסה ירדה ב־5% אבל תיקנה את עצמה לאחר מכן. נתניהו כשר אוצר היה הרבה יותר דומיננטי בשוק ההון, ואם לא ראינו השפעה מהותית בטווח המיידי כשהוא התפטר, על אחת כמה וכמה עזיבה של אולמרט לא תשפיע באופן משמעותי.

צבי סטפק: אפילו לא תגובה נקודתית 

אם מסתכלים בפרספקטיבה של זמן, רואים באופן מאוד ברור שהאפקט של נושאים פוליטיים פנימיים על שוק ההון הולך ונחלש. כשנתניהו התפטר מתפקידו כשר האוצר באוגוסט 2005, שעה לפני סיום המסחר, הבורסה נבהלה וירדה ב־5%. כעבור שבועיים היא עלתה לרמות גבוהות יותר. גם אריאל שרון, שהיה ראש ממשלה פופולרי יותר בעיני הציבור ובעיני שוק ההון, אושפז בינואר 2007 והבורסה ירדה רק ב־4% למחרת. כעבור כמה שבועות היא עלתה חזרה. אם ניקח כדוגמה את רצח רבין, שהיה אירוע הרבה יותר קיצוני, גם אז לא ראינו השפעה גדולה על הבורסה הישראלית.

אני מעז להתנבא שבמקרה של אולמרט לא נראה אפילו תגובה נקודתית גדולה כי הפופולריות שלו והמעמד שלו שונה. הבורסה לא ספרה את אולמרט לחיוב והייתה ניטראלית לגביו במשך כל תקופת כהונתו. מה שישפיע הרבה יותר ממנו זה מה שיקרה בכלכלה העולמית ובשוק ההון העולמי.

יש שחיקה בהשפעה של אירועים פוליטיים לאורך השנים. השוק כבר אדיש ועייף. הוא התרגל לכך שהבחירות לא נערכות כל ארבע שנים וזה לא חדש שממשלות לא מחזיקות מעמד. בנוסף, השוק התבגר ומנוהל בעיקר על ידי גופים מוסדיים. היום גם משקיעים זרים וגם מקומיים מסתכלים על הדברים דרך משמעת שוק וחושבים שהיכולת של שר אוצר או ממשלה לעשות מהלך פופוליסטי לפני הבחירות מאוד מוגבלת משום שהשוק מגיב מהר מאוד ומעניש אותם.

שמואל פרנקל: הבורסה לא התרגשה

יש שני תרחישים, ובשניהם ההשפעה של אולמרט לא תהיה גדולה. אם קדימה תרכיב ממשלה חדשה אני מעריך שבסך הכל יהיה רצון של כל החברים בקואליציה לחזק אותה עד למועד החוקי של הבחירות. בתנאים אלה אני מעריך שלא תהיה השפעה על הכלכלה.

האלטרנטיבה השנייה היא שאולמרט יתפטר. במצב כזה, הבחירות יהיו מהירות מאוד ואז גם לא יגעו בתקציב. אם הממשלה שתקום תהיה בראשות בנימין נתניהו, וכרגע נותנים לזה סיכויים גדולים, אז מבחינת שוק ההון והתעשיינים זו בשורה חיובית. זאת מכיוון שנתניהו היה שר אוצר טוב שעשה רפורמות ומדבר גם עכשיו על המשך רפורמות, כמו המשך הורדת מסים ובעיקר מס חברות — דבר שיכול להביא את המשק להמשך צמיחה. כנראה שאני לא היחיד שחושב ככה כי גם ביום חמישי כשכל הבשורות הונחו על המסכים, הבורסה לא התרגשה מזה והמשיכה לעלות. צריך לזכור שנגיד בנק ישראל מאוד מקובל בעולם וחזק, ולכן יש לנו שומר סף טוב מאוד. בשילוב עם נתוני משק חזקים, ההשפעה תהיה כנראה קטנה.

תגיות