אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיטה חדשה: הדירוג ה"פסימי" של מודי'ס מתחרה ברשמי צילום: בלומברג

שיטה חדשה: הדירוג ה"פסימי" של מודי'ס מתחרה ברשמי

בבדיקת הסיכון של חברות לפי מחיר האג"ח שהנפיקו, זכו מבטחות האג"ח הגדולות בארה"ב לציון הנמוך ב-15 דרגות מהדירוג הרשמי של מודי'ס

02.06.2008, 07:08 | ענת ציפקין

חברת דירוג האשראי מודי'ס השיקה שירות דירוג חדש המשתמש רק בפרמטר אחד לבדיקת רמת הסיכון של חברה. השירות החדש מבוסס על מחיר השוק של איגרות החוב שהנפיקה החברה, ובכך חושף את הפער שבין ציפיות השוק ממנפיקת האג"ח לבין הדירוג הרשמי שהעניקה מודי'ס לאותה חברה עצמה.

מתברר כי שיטת הדירוג החדשה הצליחה לנבא חדלות פירעון מוקדם יותר לעומת הדירוג הרשמי של מודי'ס. דיוויד מונבס, המנהל צוות במודי'ס שאחראי על השירות החדש, סיפר לסוכנות הידיעות בלומברג כי בשנה האחרונה הצליח הדירוג האלטרנטיבי לנבא 91% ממקרי חדלות הפירעון לעומת 82% בלבד שניבא הדירוג הרשמי.

השירות החדש של מודי'ס מכסה 4,000 חברות מכל העולם וכ-11 אלף ניירות ערך. עד היום השתמשו בשירותיו כ-350 חברות מרחבי העולם.

לגדר סיכון

שיטת הדירוג החדשה נוגעת לגופים פיננסיים רבים - שמתוך רצון לגלגל את סיכוני האשראי שלקחו על עצמם ארזו אותו מחדש בצורה של איגרות חוב שאותן מכרו לגופי השקעה מוסדיים, חברות ביטוח ועוד. כך התפתחה תעשייה של נגזרות אשראי שהעבירה את סיכוני האשראי מנוטלי הסיכון המקוריים (כמו בנקים למשכנתאות) למגוון שחקנים אחרים בשוק ההון. העברת הסיכון נעשתה באמצעות הנפקת מכשירים פיננסיים שונים - CDO.

לבנקים שהחזיקו CDO ואשר רצו לגדר את הסיכון הכרוך באחזקה זו הנפיקו שתי חברות ביטוח האג"ח הגדולות בארצות הברית, MBIA ו-AMBAC, אג"ח מסוג CDS. צעד זה היווה סטייה מסוכנת במדיניות שתי החברות, שעד אז ביטחו רשויות מקומיות.

כדור שלג

כאשר החל להתגלגל כדור השלג של משבר הלוואות הסאב-פריים, הוא פגע קשות במבטחות האשראי שהחלו לצבור הפסדי ענק לאחר שקשרו את גורלן עם שוק האג"ח מגובות הנכסים.

כאן נכנס לתמונה הדירוג החדש של מודי'ס. הוא בדק את מחיר ה-CDS בשוק של חברות הביטוח MBIA ו-AMBAC והחליט להעניק לשתיהן דירוג Caa1 שהוא שבע דרגות מתחת לדירוג הניתן לאג"ח זבל ו-15 דרגות מתחת לדירוג הרשמי שהעניקה מודי'ס לאותן חברות עצמן - AAA. מודי'ס, אגב, השאירה את הדירוג הרשמי על כנו, רק לאחר ששתי החברות גייסו מיליארדי דולרים של הון כדי למנוע את הורדת הדירוג.

המשמעות של הדירוג החדש הוא שיש סיכוי גבוה ששתי חברות הביטוח יגיעו למצב של חדלות פירעון - למרות הדירוג הרשמי הגבוה. אבל סמנכ"ל הכספים של AMBAC טען כי המחירים בשוק ה-CDS אינם משקפים נכונה את איכות החוב של החברה.

קווין בראון, המשמש דובר חברת MBIA, אמר כי "הדירוג הרשמי שקיבלנו מסוכנות הדירוג הוא מוצדק". אבל טים בקשל, יועץ בחברת מחקר העוסקת בתחום נגזרי האשראי מקליפורניה, אמר לבלומברג ש"קיים חשש גדול שהורדת הדירוג הרשמי של שתי החברות יגרום להן להגיע למצב של חדלות פירעון".

תגיות