אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זעם ותיעוב במסנג'ר: הטכנולוגיה נותנת כוח גם לאלו שבשולי החברה צילום: בלומברג

זעם ותיעוב במסנג'ר: הטכנולוגיה נותנת כוח גם לאלו שבשולי החברה

רשת האינטרנט מקשרת גם בין האנשים שנמצאים, בצדק, בשולי החברה: הגזענים, הניאו נאצים והבריונים. לכל אלה יש היום אתרים ופורומים משלהם

02.06.2008, 08:15 | יוסי גורביץ'

שני הצעירים הפלסטינים שיצאו בתחילת מאי מהקניון בפסגת זאב בירושלים לא היו מוכנים. הם לא ידעו שמדובר בערב יום השואה, ושמישהו שלח בתפוצה רחבה הודעת איי.סי.קיו עם תאריך, שעה ומיקום, וקרא ל"בעלי דם יהודי לשים קץ לכל הערבים שמסתובבים בפסגה".

על פי עדויות שני הפלסטינים, שמגובות בתיעוד ממצלמת האבטחה בקניון, הם הותקפו על ידי בריונים שהופיעו משום מקום, חמושים באלות, מקלות וסכינים. אחד מן השניים נדקר והצליח להימלט; את השני רמסו שאר התוקפים.

בפברואר נקרעה קניה במהומות דמים. בני שבט הקיקויו הותקפו על ידי אספסוף זועם שהופיע באחת. לא היתה כל התראה. רצח העם שהתרחש ברואנדה ב-1994 בוצע, בין השאר, באמצעות שידורי רדיו; למי שהאזין היתה אפשרות לזהות את הסכנה המתקרבת. בקניה האספסוף השתמש בהודעות SMS. הקיקויו התארגנו במהירות, ותוך זמן קצר החלו לשלוח הודעות טקסט משלהם, שקראו לרצוח את בני שבט הלואו והקלנג'ין. המצב הגיע לידי כך שהממשלה המרכזית שלחה הודעות SMS באותם ערוצים, שהתרו כי שליחת הודעות שטנה תביא להעמדה לדין.

הכנופיה הניאו-נאצית שנחשפה בפתח תקווה הקפידה לתעד את מעשי התקיפה שביצעה, של חובשי כיפות, נכים ו"בוגדי גזע" אחרים. חלק מן הסרטונים הועלו לרשת. גם צעירים אחרים ברחבי העולם ביצעו תקיפות מקריות של זרים מוחלטים, תוך שאחד מחברי הכנופיה מצלם את האירוע במצלמת הסלולר שלו. חלק מהסרטונים הועלו אחר כך ליוטיוב.

משקיף לא זהיר עלול לקבוע שהטכנולוגיה מאפשרת סוג חדש של אלימות מבוססת רשת, אבל צריך לזכור שהרוב המוחלט של מעשי הבריונות עדיין מתרחשים ללא כל נגיעה לעולם הווירטואלי. רוב הרוצחים עדיין מכירים את קורבנותיהם, והמקום המסוכן ביותר לקטינים מחשש לתקיפה הוא הבית, לא חדר הצ'אט.

אבל טכנולוגיית התקשורת מסירה מחסומים פסיכולוגיים. הבריון הקלאסי היה צריך להתמודד עם תוצאות מעשיו. האספסוף היה מקומי, ואחרי הלילה עם הלפידים והקלשונים הוא היה צריך לקום בבוקר להסתכל לשכנים בעיניים. יתכן שאנחנו עומדים בפני עידן חדש, העידן של הבריון האנונימי שמוצא בקלות חברים לדעה דרך הרשת ותוקף בני אדם שהוא כלל לא מכיר.

התרגלנו לכך שרשת האינטרנט מקשרת בין אנשים. לא חשבנו על כך שהיא יכולה לקשר גם בין האנשים שנמצאו, בצדק, בשולי החברה: הגזענים, הניאו נאצים, הבריונים. לכל אלה יש היום אתרים ופורומים משלהם. וזה בסדר. מה שצריך לעשות הוא לא להטיל חסימות שונות על טכנולוגיה - התגובה הממשלתית תמיד תהיה איטית מדי, וכמעט תמיד תפגע גם באנשים הלא נכונים - אלא להגביר את האכיפה.

המודיעין המשטרתי צריך לנטר לא רק פגישות חשאיות בין עבריינים בפאבים מעושנים, אלא להתחיל לאכוף את החוק הקיים גם על אירועים וירטואליים. קריאת "מוות לערבים" בתגובות לכתבה צריכה להיתקל באותה תגובה שתיתקל בה קריאה כזו ביציע של איצטדיון כדורגל: חקירה והעמדה לדין.

תגיות