אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
D&B : "הדולר הנמוך יכול לקלקל את חגיגת הצמיחה" צילום: צביקה טישלר

D&B : "הדולר הנמוך יכול לקלקל את חגיגת הצמיחה"

ראובן קובנט, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל : "70% מחברות סקטור האלקטרוניקה דיווחו על ירידה ברווחיהן ברבעון הראשון של השנה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד"

02.06.2008, 16:40 | כתב "כלכליסט"

כלכלני דן אנד ברדסטריט (D&B) מתריעים מפני הנזק העצום לתעשייה המקומית שילך ויגדל בשל חולשת הדולר, אשר עלול לגרום להאטה משמעותית בצמיחה של המשק המקומי.

להערכתם, בהתבסס על נתונים שאוספת ומנתחת דן אנד ברדסטריט ובהתבסס על נתוני דוחות הרבעון הראשון של שנת 2008, חברות רבות המייצאות מוצרים לגוש הדולרי סובלות מירידה משמעותית ברווחיהן, חלקן עוברות להפסדים ומכאן הדרך להתכווצות בפעילות ולפיטורי עובדים יחסית מהירה.

ב-D&B מציינים כי הדולר ירד מתחילת השנה ביחס לשקל בשיעור של כ-16% למחיר של 3.23 שקל לדולר. ברבעון הראשון של השנה ירד הדולר ב-8.8% כך שהרבעון השני בו המשיך הדולר לרדת (עד עתה) צפוי להיות רע יותר ליצואנים המקומיים.

על פי D&B, כ-70% מהחברות הנסחרות בסקטור האלקטרוניקה דיווחו ברבעון הראשון של שנת 2008 על תוצאות פחות טובות מאשר ברבעון המקביל בשנת 2007. "חברות אלו דיווחו על ירידה ברווחים, או מעבר להפסדים", מציינים הכלכלנים ומוסיפים "התמונה קשה עוד יותר אם מנטרלים את חברות האלקטרוניקה המייצרות בשוק המקומי שמראש לא אמורות להיפגע כתוצאה מחולשת הדולר ביחס לשקל".

חשוב להדגיש, כי בין החברות שלא נפגעו ברווחים למרות החולשה של הדולר ניתן למצוא את החברות הביטחוניות, הממשיכות ליהנות ברבעון הראשון מגידול משמעותי בביקושים למוצריהן. עם זאת, מציינים בD&B, כי חולשת הדולר פגעה בצורה כמעט גורפת בשיעורי הרווחיות של החברות: "גם חברות אשר הצליחו להגדיל את רווחיהן ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2007 מדווחות על פגיעה בשיעורי הרווחיות כתוצאה מהדולר החלש".

הדולר החלש פוגע למעשה בתמורה של היצואן הישראלי. מנגד, העלויות לרוב יורדות בשיעור מתון יותר, כך ששיעור הרווחיות יורד. העלויות העיקריות בסקטור האלקטרוניקה הן - שכר עבודה וחומרי גלם. שכר עבודה לרוב מגולם בשקלים וחומרי הגלם הם בשקלים ובדולרים (יבוא של חומרי גלם), מכאן שקיים פיצוי מסוים, אם כי לא משמעותי, על הירידה בשער הדולר.

האטה בצמיחה בשוק המקומי

גורם נוסף המשפיע על הרווחיות הוא היקף הייצור. חברות שיש להן שוק צומח והן מצליחות להגדיל את מכירותיהן תוך כדי הגדלת הייצור, מצליחות לקזז חלק מחולשת הדולר על ידי התייעלות והורדת עלויות הייצור שלהן.

ב-D&B מציינים שיכולה להתפתח מגמה הפוכה, כאשר חברות יעדיפו על רקע צניחת המטבע האמריקני להפחית את הייצור המקומי היקר על חשבון הגדלת היקף הייצור במקומות אחרים בעולם. על רקע זה, מביעים ב-D&B חשש מהאטה בקצב הצמיחה בשוק המקומי, במקביל לפטורי עובדים.

"הנתונים שמגיעים לידנו מצביעים על הרעה בתוצאות של חברות בתחום האלקטרוניקה ובתחומים נוספים" אומר ראובן קובנט, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל, "ההרעה מתבטאת ברווחים ובשיעורי הרווח והיא צפויה להחריף ברבעון השני של השנה, אלא אם כן תתהפך המגמה בשוק המט"ח.

"אנחנו עדיין במצב של צמיחה מרשימה - קצב צמיחה של 5.4% בתוצר המקומי הגולמי על פי אומדני הרבעון הראשון, אך הדולר הנמוך יכול לקלקל את חגיגת הצמיחה. חברות עשויות לצמצם את התרחבותן ובמקביל לפטורי עובדים, המשק יכול לרדת מדרגה בקצב הצמיחה".

תגיות