אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפכה במשק החשמל: המדינה תקנה חשמל מצרכנים צילום: שרטסטוק

מהפכה במשק החשמל: המדינה תקנה חשמל מצרכנים

רשות החשמל אישרה אתמול כי צרכנים יוכלו למכור חשמל שייוצר על גג ביתם באמצעות אנרגיה סולרית בתעריף של 2 שקלים לקווט"ש. ההשקעה תוחזר בתוך כעשור

04.06.2008, 07:05 | גיא מי-טל

מהפכה בצריכת החשמל בישראל: רשות החשמל בראשות אמנון שפירה קבעה את גובה התעריף שבו יוכלו צרכנים פרטיים למכור חשמל שייצרו מאנרגיית השמש באמצעות לוחות פוטו-וולטאיים שיציבו על גג ביתם. על כל קווט"ש שאזרח ימכור לחברת החשמל הוא יקבל ממנה 2.01 שקלים. אלא שההשקעה צפויה להיות מוחזרת רק בתום שבע עד עשר שנים, משום שמחיר של מתקן ביתי נאמד בכעשרת אלפים דולר.

מתקן ביתי ממוצע ייצר בין 1,600 ל-1,800 קווט"ש בשנה, כך שההכנסה השנתית לבית לפי אומדן זה צפויה להיות בין 3,200 ל-3,600 שקל בשנה. עם זאת, גם משק בית שיתקין לוחות פוטו־וולטאיים ישתמש בשירותי חברת החשמל בשעות הלילה. התשלום לצרכן, אם יהיה זכאי לו, ייעשה באמצעות קיזוז חשבון החשמל השוטף שבו יחויב.

כיום, על כל קילו־ואט שאנו צורכים גובה חברת החשמל 49 אגורות. משק בית ממוצע בישראל צורך כ־8,000 קווט"ש בשנה.

רשות החשמל הודיעה כי קיבלה את ההחלטה בהתאם ליעדי הממשלה והמדיניות של שר התשתיות בנימין בן אליעזר בנוגע לעידוד שימוש באנרגיות מתחדשות. ההחלטה תאפשר גם לכל אדם לייצר בעצמו את החשמל שהוא צורך בביתו או בעסקו תוך ניצול של אנרגיית השמש. את יתרת החשמל יוכלו האזרחים למכור לחברת החשמל במחיר שנקבע. רשות החשמל הגבילה את כמות החשמל שייוצר בטכנולוגיה הפוטו־וולטאית ל-50 מגה־ואט.

טכנולוגיה פוטו־וולטאית (PV) מבוססת על מוליכים למחצה הממירים אנרגיה מקרינת השמש ישירות לחשמל. מדובר בטכנולוגיה נקייה לייצור חשמל, אך העלויות הכרוכות בהקמתה גבוהות מאוד. זאת הסיבה ששימוש בטכנולוגיה הפוטו־וולטאית מתבצע רק במדינות שמעודדות את השימוש באמצעות מיסוי נוח או תעריפים אטרקטיביים. בכל העולם מייצרים כיום מתקנים מסוג זה כ־7,000 מגה־ואט, בעיקר ביפן וגרמניה. אורך חיי מתקן כזה נאמד ב־20 שנה.

מנכ"ל משרד התשתיות חזי קוגלר מאמין כי הציבור יאמץ את האפשרות שניתנה לו לייצר חשמל נקי בעצמו ואף להרוויח מכך כסף: "אני מאמין שבתוך שנתיים נגיע ליעד של 50 מגה-ואט. זו תהיה הצלחה גדולה לכולנו".

יו"ר רשות החשמל שפירה: "זהו צעד חשוב במשק החשמל שמפירותיו נהנה בשנים הבאות. אנו רואים בהסדרה הנוכחית נדבך נוסף בהסדרת התעריפים למתקנים באנרגיות מתחדשות בכלל ובאנרגיה סולרית בפרט".

תגיות