אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק רכישת ההלוואות פורח צילום: אוראל כהן

שוק רכישת ההלוואות פורח

רכישת הלוואות היא פתרון מוצלח לשמירת הצמיחה של חברות נדל"ן הפועלות בחו"ל בצל משבר האשראי. ג'י צביבל, מנכ"ל השלוחה הישראלית של הרבור גרופ מסביר כיצד זה עובד

05.06.2008, 08:17 | אורי חודי

"יש הזדמנות כיום לאנשי נדל"ן בשוק רכישת ההלוואות", קובע ג'י צביבל, מנכ"ל השלוחה הישראלית של קבוצת הרבור גרופ בפתיחת הראיון עמו. שלוחת החברה בישראל שמנהל צביבל עוסקת בעיקר באיתור משקיעים מקומיים לפרויקטים ונכסים שלה ברחבי העולם. בתחילת השבוע כאשר דיווחו הפניקס ודלק נדל"ן על כניסה לתחום רכישת ההלוואות. השתיים סגרו עסקה של כ־300 מיליון שקל עם הבנק הבינלאומי.

למרות העובדה שבשנה שעברה נהפכה אלקטרה נדל"ן הישראלית לשותפה בקבוצת הרבור גרופ (25%), הרי ששם הקבוצה מוכר רק ליודעי ח"ן בשוק הנדל"ן הישראלי. פרסומי העסקאות המעטים שלה בעיתונות המקומית אינם מעידים על גודלה. אתמול, למשל, דיווחה החברה בישראל על השלמת עסקאות לרכישת שני פרויקטים להשכרה בתחום המגורים בוירג'יניה (מקום מושבו של מטה הקבוצה - א"ח) וביוסטון. היקף העסקאות כ־88 מיליון דולר, הכוללים יותר מאלף יחידות דיור. לחברה, שמתמחה בהשקעות בנדל"ן מניב, נכסים בארה"ב, בקנדה ובאנגליה בהיקף של 2.2 מיליארד דולר. את הרבור גרופ הקים ב־1985 ג'ורדן סלון, יהודי אמריקאי, באמצעות הון ראשוני שקיבל בעקבות מכירת חברה שייצרה קפיצים למזרנים. צביבל מספר ל"כלכליסט" כי אופיו של מייסד הקבוצה, שהצליח לבצע פעילויות עסקיות כל כך שונות זו מזו בהצלחה, משפיע גם על הדרך שבה היא נוהגת כיום.

איך אתם מתנהלים מול הסכנה בשוק הנדל"ן?

"אנחנו עוסקים הרבה ברכש הלוואות. שוק הנדל"ן האמריקאי רווי. גם אם הבנקים יחזרו לעצמם, זה ייקח הרבה מאוד זמן. הרבה חברות כבר עושות את מה שאנחנו עושים ותופסות את מקום הבנקים. אנחנו הולכים בעיקר על עסקאות קטנות יחסית, שנעות בין 5 ל־15 מיליון דולר. יש מיתון עכשיו בארה"ב, אין דרך אחרת להסתכל על זה".

צביבל מסביר כיצד התפתח שוק רכישת ההלוואות על ידי חברות נדל"ן. "אני מכיר אדם באנגליה שהיה ממונה על תחום ההלוואות לנדל"ן בבנק מסוים, והיום הוא מנהל קרן שקונה הלוואות מהבנקים. לשחקני הנדל"ן יש יכולת להעריך את הנכס וגם לתפעל ולנהל אותו. הרבה חברות שנכנסו לתחום הזה בעצם בונות על כך שהחברות שלקחו את ההלוואות לא יעמדו בהן, והנכס יעבור אל מי שהלווה את הכסף".

מה היתרון בתחום רכישת ההלוואות?

"עד עכשיו, אם הבנק היה מקבל את הנכס, הוא לא היה יכול לטפל בו או להפעיל אותו כמו שצריך. הוא לא הבין בזה. חברת נדל"ן בתחום הזה היא יתרון גדול, כי גם אם ההלוואה לא מוחזרת, אנחנו יודעים להוציא את התשואה מהנכס. אנחנו קונים את ההלוואה מתוך כוונה שההלוואות ישולמו. אנחנו בודקים קודם כל אם אנחנו מאמינים בספונסר או בנכס הנדל"ני. זה ידוע שעסקה מעולה עם שותף גרוע היא עסקה גרועה. הקרן והנדל"ן משלימים זה את זה. יש הרבה נכסים שאנחנו בוחנים לקנייה, ובסופו של דבר קונים את ההלוואה על אותו הנכס".

באילו שוקי נדל"ן אתם מתעניינים כיום?

"אנחנו מתמקדים בנדל"ן המניב. במשרדים עדיין לא רואים ירידה בתפוסה. הלקוחות לא עוזבים כל כך מהר, והם מאריכים הסכמים ושכירויות. פשוט לוקח להם יותר זמן להחליט. בדיוק עכשיו בבניין משרדים שלנו בקליבלנד של כ־6,000 מ"ר אנחנו עומדים לחתום חוזה ל־15 שנה במחיר של כ־250 דולר למ"ר. זה לא שאנשים הפסיקו לעבוד, אבל לא הייתי קונה היום בניין ריק שצריך לאכלס אותו".

האם אתם בדרך לפעילות נדל"ן גם בישראל?

"אנחנו לא נכנסים לישראל. שוק הנדל"ן המניב כאן צפוף. אי אפשר לדעת לאן הוא הולך. שוק המגורים מאוד יקר בארץ. נכון לעכשיו אנחנו ממש לא להוטים להיכנס למקומות אחרים, כי ארה"ב נהפכה למעניינת יותר, וגם אנגליה נראית כהזדמנות. מה שקרה לדולר קורה גם לפאונד".

תגיות