אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזינוק במחיר הנפט: כולם מאשימים את כולם צילום: shutterstock

הזינוק במחיר הנפט: כולם מאשימים את כולם

המחיר הגבוה והצפי ל-150 דולר לחבית עוד הקיץ מובילים לגל של האשמות: המדינות המפותחות מאשימות את הסובסידיות במדינות המתפתחות, ארה"ב מאשימה את אופ"ק, ואופ"ק מאשים את הספקולנטים

09.06.2008, 21:52 | סוכנויות הידיעות

מחיר הנפט ירד אתמול ביותר מ-2 דולרים לחבית, לאחר שביום שישי עלה בכ-11 דולר - העלייה היומית החדה ביותר בהיסטוריה - והגיע ליותר מ-139 דולר לחבית. מאז יום חמישי עלה המחיר בכ-13%, או 16 דולר לחבית. היחלשות נוספת של הדולר במסחר לעומת היורו בעקבות נתוני התעסוקה החלשים בארצות הברית ואזהרתו של שאול מופז מפני תקיפה אפשרית באיראן הובילו לזינוק.

דו"ח של אנליסטים ממורגן סטנלי, שצפה כי מחיר הנפט יגיע ל-150 דולר לחבית בתקופה הקרובה, תמך בעלייה החדה. אתמול הצטרפו לתחזית אנליסטים של גולדמן זאקס, שצפו כי המחיר יגיע ל-150 דולר לחבית בקיץ הנוכחי.

מנהיגי העולם השמיעו אזהרות לאחר הזינוק במחיר, והטיחו האשמות זה בזה. ביום שבת נפגשו בכירים מארצות הברית, מיפן, מסין, מדרום קוריאה ומהודו באמורי שביפן, והביעו "חששות כבדים" מרמת מחיר הנפט. שר האנרגיה האמריקאי סאם בודמן דיבר על "זעזוע", ושר האנרגיה היפני אקירה אמארי אמר כי מחיר הנפט הוא "גורם סיכון מרכזי" על כלכלת העולם.

ביום ראשון הצטרפו לפגישה באמורי שרי האנרגיה של קבוצת ה-G8, והתחייבו להיאבק במחירי האנרגיה המזנקים באמצעות הגדלת היעילות בניצול האנרגיה והשקעות בטכנולוגיות חדשות.

בפגישה באמורי האשימו המדינות המפותחות את המדינות המתפתחות בעליית מחירי הנפט, בטענה כי הסובסידיות על הדלק שהן מעניקות מאפשרות את המשך הביקושים הגבוהים ובכך שומרות על רמת המחירים הנוכחית. נציגי סין והודו אמרו כי יש מקום לצמצום הדרגתי של הסובסידיות, אך שללו את ביטולן המיידי.

חתן פרס נובל לכלכלה ג'וזף שטיגליץ אמר לעיתון הצרפתי "ליברסיון" שהמלחמה בעיראק היתה זרז לקשיים הכלכליים הנוכחיים. "משבר הנפט קשור למצב המלחמה בעיראק. משבר הסאב־פריים הוא תוצר של המלחמה והעלייה במחיר הנפט. משבר המזון, בזכות הפריחה בעסקי הדלק האורגני, נובע גם הוא ממשבר הנפט".

ארה"ב מצדה מאשימה את מפיקות הנפט הגדולות החברות באופ"ק, וטוענת כי מחירי הנפט הגבוהים נובעים מסירובו של הקרטל להגדיל את התפוקה. אך חברות אופ"ק טוענות כי מחיר הנפט הגבוה הוא תוצר של פעילות ספקולנטית בשוק, בעיות בבתי זיקוק בארה"ב ומתחים גיאו־פוליטיים.

גורמים באופ"ק מסרו בתחילת השבוע כי אין צורך בהגדלת התפוקה או בקיום פגישה נוספת בעניין לפני הפגישה המתוכננת בספטמבר. שר הנפט הסעודי עלי אל־נעימי אמר כי מחיר הנפט אינו מוצדק ואינו קשור ליסודות השוק.

תגיות