אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברות החדשות במדד מעלה: סלקום, סרגון, הראל השקעות ורבוע כחול

החברות החדשות במדד מעלה: סלקום, סרגון, הראל השקעות ורבוע כחול

ארגון מעלה מפרסם הבוקר (ד') את הדירוג לאחריות תאגידית לשנת 2008, על פיו מתעדכן מדד מעלה שנסחר בבורסה בת"א. בנק דיסקונט, בנק הפועלים, זוגלובק ופלסאון תעשיות הציגו את הביצועים הטובים ביותר בנושאי זכויות אדם וסביבת עבודה

11.06.2008, 10:35 | הדר רז וגלית שפיר

ארגון מעלה מפרסם היום (ד') בבורסה לניירות ערך בתל אביב את דירוג מעלה 2008 לאחריות תאגידית. על פי תוצאות הדירוג מתעדכן מדד מעלה בבורסה לניירות ערך בתל אביב והוא מייצג את 20 החברות הראשונות בדירוג מעלה.

המצטרפות החדשות למדד מעלה בבורסה הן: סלקום, סרגון, הראל השקעות ורבוע כחול. מצטרפות אלה מחליפות את טאואר ובי.ג'י.איי (לשעבר בגיר) שלא לקחו השנה חלק בדירוג, את אלרון שירדה בדירוג ואת מבני תעשיה שנשארה בין 20 הראשונות בדירוג אך לא עומדת בקריטריונים של מדד תל אביב 100, מהווים את סף הכניסה למדד. השינויים יתבצעו ביום ראשון הקרוב, ה-15 ביוני.

השנה השתתפו בדירוג 60 חברות, לעומת 53 חברות שלקחו חלק בדירוג בשנה שעברה. מלבד בי.ג'י.איי וטאואר, שלא לקחו חלק בדירוג, גם רד תקשורת מחשבים ותדיראן קשר לא השתתפו בו השנה.

החברות הציבוריות שהצטרפו השנה הן: אלרוב ישראל, גיוון אימג'ינג, דלק ישראל, הוט וסרגון. החברות הפרטיות שהצטרפו הן דרך ארץ, כרמל אולפינים, נס טכנולוגיות, סאנדיסק ישראל, פרוקטר אנד גמבל ישראל ו- NDS טכנולוגיות. מתוך 60 החברות, 39 הן חברות ציבוריות ו-21 הן חברות פרטיות.

דירוג מעלה לאחריות תאגידית התפרסם לראשונה ב-2003 והוא מבוצע בשיתוף חברת הדירוג S&P מעלות, על בסיס מודל חישובי שגובש במקינזי ישראל. תהליך הדירוג מבוקר על ידי משרד רו"ח ארנסט אנד יאנג.

החברות מדרגות את עצמן בשאלון שכולל חמישה תחומים: אתיקה בעסקים, זכויות אדם וסביבת עבודה, מעורבות בקהילה, איכות סביבה וממשל תאגידי - תחום חדש שהתווסף השנה ומבוסס על המלצות דו"ח גושן העוסק בהרכב ועבודת הדירקטוריון וועדת הביקורת, בניהול מדיניות האחריות התאגידית על ידי הדירקטוריון ובהפרדה בין תפקידי ההנהלה והדירקטוריון.

אחוז הנשים בדירקטוריונים - 17.3%

דירוג מעלה מחלק את החברות לשלוש קבוצות, אך לא מדרג דירוג פנימי את החברות השונות ולכן לא ניתן לקבוע מי החברה שדורגה במקום הראשון באחריות תאגידית. עם זאת, בפרק העוסק בממשל תאגידי, מעלה מפרטת את הציונים המובילים ומי שמוביל את הדירוג בפרק זה הוא בנק דיסקונט שציונו הסופי הוא 9. אחריו בדירוג, בנק הפועלים וקבוצת ברק עם ציון 8. שטראוס מובילה בסעיף התווית מדיניות החברה בנושאי אחריות סביבתית-חברתית על ידי הדירקטוריון.

לפי נתוני הדירוג, האחוז הממוצע של דירקטורים חיצוניים ועצמאיים בחברות עומד על 36.6%. עוד עולה מתוצאות הדירוג, כי אחוז הנשים הממוצע בדירקטוריונים הוא 17.3%, והוא נמוך מאחוז הנשים בהנהלות הבכירות שעומד על 24%. בנוסף, כ-26% מהחברות פרסמו או צפויות לפרסם דו"ח אחריות תאגידית.

בנק דיסקונט, בנק הפועלים, זוגלובק ופלסאון תעשיות - הן שהציגו את הביצועים הטובים ביותר בנושאי זכויות אדם וסביבת עבודה. כ-40% מהחברות ציינו כי הן מעודדות גיוס מיעוטים ובעלי מוגבלויות ויותר מ-70% מהחברות הצהירו שבדקו שקבלני המשנה שלהן מקיימים את חוקי העבודה.

החברות שמובילות את הדירוג בפרק איכות הסביבה הן אורמת תעשיות, אלביט מערכות, בנק הפועלים, בנק לאומי, גזית גלוב, מי עדן, נייס, סלקום, פרטנר, ברן ושטראוס. מנתוני פרק איכות הסביבה עולה, כי ניכרת מגמה של שיפור באיכות הדיווח ושכמחצית מהחברות המשתתפות בדירוג ניסחו ופרסמו מדיניות סביבתיות - עלייה של כ-33% ביחס לשנה שעברה.

בפרק העוסק באתיקה בעסקים, החברות שמדורגות נמוך ביותר הן אלוני חץ, בנק אגוד, על-בד, פלסאון ומלח - זאת בגלל שאין להן קוד אתי ותוכנית אתיקה פנימית.

לפי נתוני מעלה, היקף התרומה הממוצעת של החברות הציבוריות המשתתפות בדירוג עמד השנה על 6.88 מיליון שקל, עלייה של 6% בהשוואה לשנה שעברה. מסתבר שהעלייה בהיקף התרומה לא תואמת לעלייה באחוזי הרווח: ממוצע הרווח לפני מס של החברות הציבוריות עלה בכ-45%, ואילו אחוז התרומה ביחס לרווח לפני מס ירד מ-0.9% ב-2007 ל-0.7% ב-2008.

טליה אהרוני, מנכ"ל מעלה, ציינה כי דירוג מעלה משקף התקדמות נוספת בניהול אחריות תאגידית בישראל וצמצום הפער בין המשק הישראלי לעולמי.

מומו מהדב, סמנכ"ל מעלה, אמר ל"כלכליסט", כי ההסכמה של החברות להיחשף בנושאים רגישים כל כך, כמו גם ההשתתפות העקבית של חברות בדירוג והגדרת יעדים לשיפור בעקבותיו, הם שמשקפים את חשיבות הדירוג.

מדד מעלה הושק בבורסה לניירות ערך בתל אביב בפברואר 2005 ומתעדכן מאז מדי שנה בהתאם לתוצאות הדירוג. מדד מעלה מייצג את 20 החברות הראשונות בדירוג מעלה, העומדות בתנאי הסף של מדד תל אביב 100. מטרת המדד היא לאפשר השקעה אתית על פי קריטריונים של אחריות תאגידית. מחזור המסחר היומי במדד בשנה האחרונה הסתכם ב-21 מיליון שקל. 

רונית הראל, סמנכ"ל הבורסה: "בשלוש השנים שדירוג מעלה קיים אנחנו רואים שינוי בכל הנושא של אחריות חברתית. הרווחיות המיידית אינה עוד מדד יחיד שלאורו יש לבחון את החברות ואיכותן על פי הקריטריונים של מעלה צריכים להיות ערך חשוב למשקיעים בעיקר בהשקעות לטווח ארוך".

תגיות