אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיידקים למען כדור הארץ צילום: בלומברג

חיידקים למען כדור הארץ

חלוץ הגנום, קרייג ונטר, מנסה ליצור בקטריה שתאכל פחמן דו-חמצני ותפיק דלק. ונטר: "אנחנו חושבים שדלקי העתיד יגיעו מתחום הביולוגיה"

12.06.2008, 08:45 | פאריד זאקריה, ניוזוויק, מיוחד לכלכליסט

אף אחד לא יכול להאשים את קרייג ונטר בשאיפות צנועות. בשנת 2000 הוא פענח את הגנום האנושי במהירות רבה יותר מכל חוקר אחר, ובפחות כסף מצוותים ממשלתיים ממומנים היטב.

באחרונה הוא הציב לעצמו מטרה חדשה: להחליף את תעשיית הפטרוכימיה. במעבדה במרילנד הוא מבצע מניפולציות על כרומוזומים בתקווה ליצור "חיידק אנרגיה" - בקטריה שתעכל פחמן דו-חמצני, אור שמש ומים, ותפיק דלק נוזלי. כתב "ניוזוויק" פאריד זאקריה דיבר עם ונטר על העולם החדש והמופלא של הדלקים הביולוגיים.

"ניוזוויק": איך אתה מתכוון ליצור את דלק העתיד?

ונטר: "אנחנו חושבים שדלקי העתיד יגיעו מתחום הביולוגיה, באמצעות ביצוע מניפולציה על הקוד הגנטי של אורגניזמים פשוטים, שימירו דברים כמו סוכר או אור שמש או דו-תחמוצת הפחמן לדלקים שאנשים מכירים, כמו דיזל ודלק רגיל".

איך ייראה "בית זיקוק" שישתמש במיקרו-אורגניזמים להפקת דלק?

"הוא ייראה כמו מכל תסיסה גדול. אנשים מכירים את זה: ככה מייצרים יין ובירה. אנחנו משתמשים בתהליכים דומים, אבל בכאלו שנועדו להפיק מולקולות מורכבות יותר מאשר אתנול, ולכן הדלקים יהיו עשירים יותר באנרגיה, ויעבדו היטב עם תשתית האנרגיה הקיימת".

האם יהיו לכם בעיות דומות כמו הבעיות שיש לנו עם אתנול - בעיות של שימוש בשטחים נרחבים של קרקע חקלאית?

"אנחנו מתייחסים לאתנול כאל דלק מהדור הראשון. אנחנו מפתחים את הדור השני והדור השלישי של הדלקים האורגניים, שהם דלקים מתקדמים יותר, אף שגם הם מגיעים מסוכר פירות. אנחנו עובדים כעת על דלק מדור רביעי, שחומר הגלם שלו אינו סוכר, אלא דו־תחמוצת הפחמן. אנשים רוצים לקבור את הפחמן הדו-חמצני בקרקע או להזרים אותו לבארות נפט ומרבצי פחם. אנחנו רוצים להשתמש בפחמן שבו כדי להפיק דלקים חדשים".

קרייג ונטר. "דלקי העתיד יגיעו מתחום הביולוגיה", צילום: בלומברג קרייג ונטר. "דלקי העתיד יגיעו מתחום הביולוגיה" | צילום: בלומברג קרייג ונטר. "דלקי העתיד יגיעו מתחום הביולוגיה", צילום: בלומברג

 

האם אתם קרובים לייצור האורגניזם שיפיק דלק בצורה זו?

"אנחנו חושבים שהדלקים הראשונים יופקו שנה עד שנתיים מהיום".

והדלק הביולוגי שלכם יתאים למכוניות ולמערכות האנרגיה של היום, ולא ידרוש ביצוע שינויים במערכות אלו?

"כל מה שאנחנו מייצרים יעבוד עם התשתית הקיימת".

אמרת שבקטריה סינתטית שמפיקה דלק תהיה "חיידק של טריליון דולר". האם זה מה שיחליף את כל תעשיית הפטרוכימיה?

"תעשיית הדלק והנפט היא תעשייה של טריליוני דולרים, ולכן אני חושב שיש מקום לעשרות עד מאות פתרונות והמצאות חדשות, שכולם ייצרו תעשייה של טריליון דולר. אותו נפט שנשרף כדלק הוא הבסיס של כל תעשיית הפטרוכימיה. הבגדים שלנו, הפלסטיק שלנו והתרופות שלנו מגיעים כולם מנפט ומנגזרותיו".

אחרי שהוכחת את התיאוריה המדעית שמאחורי הרעיון, כיצד תוכל לייצר ולהפיץ אותו בקנה מידה גדול?

"הנפט כיום מתרכז במקומות מבודדים ברחבי העולם, ונעשים מאמצים כבירים להעביר אותו למספר מוגבל מאוד של בתי זיקוק. הביולוגיה תאפשר לנו להפיק את אותם דלקים באופן מרוכז יותר שקל יותר להפיץ. אני צופה כמיליון בתי זיקוק קטנים. חברות, ערים ואפילו אנשים פרטיים יוכלו להחזיק בבית זיקוק קטן כזה כדי להפיק דלק בעצמם. זה יבטל את בעיות השינוע וההפצה ואת זיהום האוויר המתלווה לשינוע בסדר גודל הזה".

האם אתה רוצה שהממשלה הפדרלית תעשה משהו שאינה עושה כיום?

"טוב, היום הם לא עושים יותר מדי. אם כבר, מה שנעשה בעבר היה בעיקר להרתיע פיתוח של טכנולוגיות חדשות ורעיונות חדשים - למשל, באמצעות מנדט לייצור של כל כך הרבה אתנול ולשימוש בסוכר שמופק מתירס".

כיצד תשפיע הטכנולוגיה שלך על המדינות המתפתחות?

"למדינות מתפתחות אין תשתית ייעודית טובה מדי לדלקים מסורתיים, ולכן הן יוכלו ליישם את הטכנולוגיות החדשות האלו במהירות רבה למדי".

אבל הם יצטרכו להקים מערכת נרחבת של בתי זיקוק קטנים, לא?

"זה הרבה יותר זול. הם יכולים להקים אותם במקום שבו מגדלים את היבול. ברזיל עשתה את זה היטב. הם מייצרים אתנול במקום שבו מגדלים את הסוכר, ובכך מצמצמים את עלויות השינוע, והם ממחזרים את רוב הפסולת ומייצרים ממנה דשן ליבול הבא.

"אני חושב שיהיו פתרונות ייחודיים לכל מדינה ולכל אזור. מקומות שבהם יש הרבה אור שמש או שנמצאים קרוב לאוקיינוס יכולים להיות אתרים נהדרים לדלקי הדור הרביעי שלנו, שכדי להפיק אותם צריך רק שמש, מי ים ודו־תחמוצת הפחמן. יש מאות פתרונות אפשריים ושונים שניתן לאמץ בצורה ייחודית בכל מדינה ובכל אזור, בהתבסס על מה שמתאים לכלכלה שלהם".

האקלים הוא מערכת מורכבת מאוד, ונראה כי בלתי אפשרי לדעת מה יתרחש כשאנחנו מתחילים לשנות אותו. איך אתה יכול לדעת איזו השפעה תהיה לדלקים הביולוגיים?

"טוב, אנחנו יודעים מה קורה כשמוסיפים פחמן דו־חמצני לאטמוספרה. אנחנו משחקים משחק מסוכן כשאנחנו מוסיפים עוד ועוד פחמן דו־חמצני - זה כמו לשחק רולטה רוסית עם כדור הארץ. ולכן להפחתת כמות הפחמן הדו־חמצני שמשתחררת לאטמוספרה תהיה השפעה חיובית ברורה. אם האנושות יכולה לעמוד באתגר הזה, זה יהיה צעד חשוב מאוד למען הישרדותנו לאורך זמן".

תגיות