אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לעשות כושר בלי להזיע צילום: עמית שעל

איך לעשות כושר בלי להזיע

בבריכת השחייה אפשר לבצע מגוון פעילויות כושר: טכניקת שחייה חדשה מחקה תנועות של דגים, צעידה וריקוד במים ואפילו שיאצו

15.06.2008, 08:52 | קרן צור

בקיץ יותר אנשים מבלים בבריכה, כמות המתאמנים בשחייה עולה, אבל לא כולם מודעים למגוון היתרונות שמציעה בריכת השחייה. לפעילות גופנית במים, בין אם מדובר בשחייה או באימון אירובי, יש אין ספור מעלות, ועבור מי שמוכן להתאמץ אבל שונא להזיע, זה הפתרון המושלם. גם המתעניינים בהילינג ובשיאצו ימצאו תשובה במים, המשמשים כמיטת טיפולים מעולה לגוף ולנשמה. ולא פחות חשוב, בפעילות במים שורפים לא מעט קלוריות.

שחייה

מי שמאמין ב־No pain no gain מוזמן להתעדכן באג'נדה חדשה שצוברת תאוצה בעולם הכושר: אין צורך להפעיל כוח במקומות שבהם הוא מיותר, ואפשר לפתח שרירים בלי לשחוק את הברכיים ולדפוק את הגב.

בעולם המים השיטה מתבטאת בהחלפת סגנון החתירה התחרותי, שמאופיין בתנועות חדות ובמלחמה נגד המים, בשיטה פחות לוחמנית שמסתמנת כלהיט הבא בתחום: ה־TI, שיטת שחייה אמריקאית שהמציא טרי לוכלין, מאמן שחייה שביקש לשפר את ביצועיו ולפתח טכניקה שתעזור לתלמידיו להתנייד במים ביתר קלות.

לוכלין חיפש פתרונות למה שמוגדר בז'רגון המקצועי כבעיית השחייה האנושית, שהרי האדם מטבעו לא נולד לשחות, עד שעלה על הנוסחה המנצחת: לשוט על המים בשלווה כמו סירת קאנו ארוכה וצרה. להרפות ולשחרר, להתחבר למים, לא להיאבק בהם.

ה־TI נחתה בארץ לפני כשנה וחצי, לאחר שגדי כץ (37), שותף בחברת הייעוץ התקשורתי GCS ושחיין חובב, התוודע לשיטה והתאהב: "עד לפני 7 שנים עבדתי מסביב לשעון, לא הקדשתי דקה לפעילות גופנית, ושקלתי 30 ק"ג יותר ממה שאני שוקל היום. בוקר אחד, כשהתקשיתי להתכופף ולשרוך את הנעליים, החלטתי שהגיע הזמן לשים לזה סוף. התחלתי לשמור על תזונה נכונה ולעשות הליכות, ובהדרגה עברתי לריצות קלות. לפני 5 שנים חבר שכנע אותי להצטרף אליו לאימוני השחייה.

מתעמלים בבריכת השחייה, צילום: עמית שעל מתעמלים בבריכת השחייה | צילום: עמית שעל מתעמלים בבריכת השחייה, צילום: עמית שעל

"הייתי בטוח שעם הכושר המשופר ולאחר שהמשקל המיותר נשר ממני, אוכל להתחיל לשחות בקלות, אבל לצערי הרב התבדיתי. גם אחרי חודשי אימון מפרכים לא ניכר שום שיפור ביכולות השחייה שלי. התעייפתי במהירות, הייתי אטי להחריד, ואפילו ילדים עקפו אותי בבריכה. ל־TI הגעתי לאחר שיטוטים ארוכים באינטרנט. רכשתי קלטת הדרכה דרך האתר, למדתי את עקרונות השיטה ותרגלתי בבריכה. מהר מאוד גיליתי שזה עובד: אם מאמצים טכניקה נכונה, ומשתמשים פחות בכוח ויותר במוח, אפשר לשפר מהירות ולשחות למרחקים". לדברי כץ מדובר בטכניקה פשוטה ביותר, שגם מי שמעולם לא ניסה לשחות יקלוט תוך 10–15 שיעורים. בהצלחה.

מה מייחד את השיטה?

"בעוד שהשיטות המסורתיות מתמקדות בגריפה ובעיטה, ב־TI מתחשבים בתכונות הפיזיקליות של המים, ולומדים לשחות בצורה וחלקה, שמחקה את תנועת הדגים. צפיפות המים היא פי 830 מצפיפות האוויר, ופעולת הגריפה באמצעות כוח הידיים משולה לניסיון לצלוח קיר. זה לא הגיוני, וגורם להתעייפות מהירה מאוד של השרירים".

מהי החלופה לגריפה המקובלת?

"לשחות בידיים רפויות ובאצבעות פתוחות. הרעיון הוא לצמצם כמה שיותר את שטח הפנים הנוגע במים, ולחלק באופן נכון את המעמסה על השרירים. ב־TI משתמשים פחות בכוח הידיים ויותר בשרירי הליבה, שעובדים חזק, ועוזרים לגוף להישאר ארוך ומתוח על פני המים. השחייה מתבצעת תוך כדי העברת משקל הגוף מצד לצד, אנרגיה קינטית".

פרטים: לימודי שחייה בשיטת TI נערכים במרכזים הבאים: קאנטרי רמת השרון, ספורטק פתח תקווה, קיבוץ חורשים והיישובים נופית, אפק ומשגב. מחירים: 800 שקל ל־5 שעות אימון. השיעורים נערכים בקבוצות של 4 תלמידים. פרטים נוספים:

www.ti-swim.co.il

התעמלות במים

הרבה אנשים טועים לחשוב שהתעמלות במים היא פעילות גופנית רגועה ואטית, שמתאימה בעיקר לפנסיונרים. מתברר שההפך הוא הנכון: המים יכולים לשמש כסביבה מאתגרת, שיוצרת התנגדות לתנועות הגוף, והופכת אימון מכל סוג - אירובי, עיצוב, ספיניג או יוגה - להרבה יותר קשה.

"הסטיגמה שהאימון במים הוא פעילות פחות מאמצת נולדה מכיוון שאימונים במים מתאימים לכל אחד, ובמיוחד לאוכלוסיות שמוגבלות בענפי ספורט אחרים, כמו אנשים מבוגרים, נשים בהיריון ואנשים שסובלים מעודף משקל", אומרת תמי אפרתי, מורה למחול ולחינוך גופני ובעלת מרכז השחייה על המים במושב גאליה.

לדברי אפרתי, בתחילת דרכה האמינה באימונים על יבש, עד שגילתה שיש למים יתרונות שכדאי לנצל: "זה חלק מתהליך התבגרות. כיום יש יותר מתאמנים שמבינים את נזקי הפעילות האירובית, אם בגלל העומס הרב על המפרקים, או הזעזועים לשלד, ועוברים להתעמלות בבריכה, שהיא בריאה ולא פחות מאתגרת". אפרתי מסבירה שהמים מספקים התנגדות מכל הצדדים, וכל תנועה דורשת מאמץ גדול שאינו מסתייע בכוח המשיכה. "בזכות כוח הציפה, יורד העומס מהמפרקים, וכך אפשר לבצע אימון בדרגת קושי גבוהה, שיעיל לפיתוח השרירים, ולא גורם לנזקים אחרים".

גם אורי סלע, מעולם המים בצומת גלילות, הוא חסיד של האימונים בבריכה: "כמעט כל פעילות גופנית אפשר להעתיק מהיבשה לבריכה. אם לוקחים לדוגמה הליכה, הרבה יותר קשה לצעוד בתוך המים, וכשמידת המאמץ עולה שורפים יותר קלוריות ומפתחים כוח וסבולת אירובית. לכל מי שרץ על בסיס קבוע, אני מאוד ממליץ לעשות מתיחות בבריכה. אחרי שמאמצים ומכווצים את השרירים, מאוד חשוב למתוח ולהרפות. למים יש השפעה מרגיעה שיעילה לשחרור לחצים, ואפשר להגיע לטווחי תנועה גדולים יותר ולשפר את איכות המתיחות".

מושי חרוש מסכמת: "התעמלות במים זה כיף גדול. המים עוזרים לקרר את הגוף, וזו הפעילות היחידה שבה אנשים לא סובלים אלא נהנים. בניגוד למכוני כושר, שבהם המתאמנים עסוקים בלבחון את עצמם ואת האחרים מול המראה, כאן אף אחד לא רואה את האחר, וכל אחד מתרכז בעצמו. ידוע שבפעילות גופנית 50% זה החלק המנטלי ו־50% זה המאמץ הגופני".

פרטים: מרכז שחייה על המים, מושב גאליה. טל': 08-9319230, מחיר: 200 שקל למנוי חודשי הכולל שיעור שבועי; עולם המים, צומת גלילות. טל': 03-6992995, מחיר: 240 שקל למנוי חודשי הכולל שיעור שבועי, או 350 שקל למנוי הכולל כניסה חופשית לבריכה. פרטים נוספים: www.swiming.co.il

טיפולים במים

"מתח, לחץ, חרדות ובעיות רפואיות שונות, כל אלו נעלמים כאשר נכנסים לבריכת מים חמימים, עוצמים את העיניים ומפקידים את הגוף בידיו של מטפל מוסמך", אומרת אילנה לם, בעלת מרכז לימוד שחייה בקאנטרי דקל בתל אביב, שכבר לפני 15 שנה אימצה את המים כמיטת טיפולים.

לם: "אבי כל שיטות הטיפול במים הוא הרולד דאל, מטפל בשיאצו שהתגורר בהורבין, עיירת קיט בקליפורניה שיש בה מעיינות חמים. דאל היה הראשון שניסה לפתח טיפול על מזרן צף. בהמשך הוא ויתר על המזרן ופיתח את הוואטסו, השיטה שמשלבת בין מים לשיאצו.

בעקבות הצלחת השיטה הוא פתח מרכז גדול לטיפולי מים באיטליה, שהכשיר מטפלים מכל העולם. במשך השנים פיתחו תלמידיו של דאל שיטות טיפול נוספות: מאריו ג'הרה, מורה לשיאצו מברזיל, פיתח שיטה שנקראת על שמו, ומתאפיינת בקצב אטי ובמתיחות רבות; וזוג פסיכולוגים שוויצרים המציא את הווטר דאנס, שיטה שמבוססת על ריקוד מתחת למים. המטפל מכוון את תנועות המטופל, מקפל אותו לתנוחת עובר ומעניק לו עיסוי".

כיום יש בארץ מקומות לא מעטים שבהם אפשר ליהנות ממגוון טיפולים במים, ולם מספרת שהלהיט החדש הוא ההילינג דאנס: "בהשוואה לווטר דאנס, זה טיפול יותר דינמי, שבו צפים, מתהפכים, צוללים ורוקדים. ההנחה שעומדת בבסיס השיטה היא שלמים יש כוחות ריפוי, ומטרתה לעורר את הרקדן החבוי שנמצא בנו, ולהעניק למטופל תחושת זרימה וקלילות. המחול מבוסס על תנועות גליות ומעגליות שמחקות דולפינים ובעלי חיים ימיים, ועושות נפלאות גם לנפש האדם. הן מאפשרות להרפות את המחשבה מטרדות היומיום, ועוזרות למצוא את מה שכולם מחפשים: שקט, איזון, רוגע ושלווה פנימית".

פרטים: אילנה לם, מרכז ללימודי שחייה וטיפולים במים, קוסובסקי 69, קאנטרי דקל, תל אביב. טל': 03-5446508, 200–250 שקל לטיפול. פרטים נוספים: www.ilanalam.co.il

תגיות