אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשק יום הדין של פישר: התפטרות

נשק יום הדין של פישר: התפטרות

פישר שרוי במילכוד שעלול להעיב על הקדנציה שלו - אזלו לו הכלים להתמודד עם הבעיה שמעיקה על המשק והיא ההתחזקות המתמשכת של השקל. החלפת נגיד תעביר לספקולנטים מסר ברור: כללי המשחק השתנו, ובכך אולי יחזור השקל לרמתו ה"נורמלית"

16.06.2008, 12:34 | עמית שרביט

בשבוע האחרון החלו סימנים ראשונים להתאוששות הדולר מול השקל. קשה כמובן לנחש אם מדובר במגמה, ואם כן האם תימשך ובאיזה עוצמה - אבל אין מי שחולק על כך שהתחזקות השקל בשנה האחרונה מול סל המטבעות גורמת לנזקים כבדים למשק. לא רק היצואנים נפגעים מכך; כושר התחרות של כל המשק היצרני נפגע אנושות וההשלכות על הצמיחה והתעסוקה קשות.

אם יש מחלוקת הרי היא נסובה על הסיבות להתחזקות המוגזמת של השקל והדרכים להתמודד עם הבעיה: האם התחזקות השקל משקפת את עוצמתה של הכלכלה הישראלית יחסית לכלכלות אחרות בעולם, או שמא מדובר בתנועות הון ספקולטיביות? נראה ששתי התשובות נכונות. טבען של ספקולציות הוא להתלבש על מגמות ריאליות ולהעצימן. זה הרקע ל"כסף החם" (נכנס ויוצא למטרות רווחים ספקולטיביים) הזורם למשק בנחשולי ענק ומאיים להטביעו. השאלה היא האם לא הגיע הזמן לשבור את הכלים בגן העדן של הספקולנטים.

איתן רף, יו"ר בנק לאומי, מציע לבדוק מיסוי על תנועות הון קצרות טווח - כפי שיושם ביפאן, שוויץ ומלזיה. אחרים, ביניהם שרגא ברוש יו"ר התאחדות התעשיינים, מציעים להשקיע בתשתיות, ולהוריד מסים. בצד המוניטרי לנגיד סטנלי פישר יש בעיה: האינפלציה מרימה ראש, והריבית בעולם נמצאת בעלייה. לפיכך הוא חייב להשתמש בכלים אחרים כמו רכישת דולרים מאסיבית ובלתי צפויה. אך פישר, המוגבל בפעולותיו בשל הטיה אידיאולוגית ל"כלכלת השוק" הדוגלת באי התערבות, הודיע על רכישת דולרים בכמות קטנה וידועה מראש וגם זאת רק לצורך "העשרת הרזרבות".

בעל הבית, פישר, לא "ישתגע", ולכן הוא מהווה תעודת ביטוח לספקולנטים. הפסיכולוגיה קובעת את ההתנהגות הכלכלית ובמקרה זה לספקולנטים אין ממי לחשוש. ככל שהחשש נמוך יותר - התמריץ לספקולציה גדול יותר. פישר הוא כלכלן בעל מוניטין בינלאומי, וגם למקטרגיו קשה להתעלם מתרומתו לכלכלת ישראל. אולם פישר שרוי במלכוד שעלול להעיב על הקדנציה שלו - כנגיד מכהן אזלו לו הכלים להתמודד עם הבעיה שמעיקה על המשק. גם הדילמה לגבי העלאת הריבית לאור המדדים הגבוהים שפורסמו ממחישה בעיה זו. ייתכן שנגיד אחר לא היה חושש להעלות את הריבית בחדות, כי לא היה חושש מהתחזקות השקל

הפתרון שיביא לשינוי המגמה, ולסיום מוצלח של הקדנציה שלו הוא מחווה אצילית מצידו למשק: התפטרות.

הנגיד שימונה לא חייב להתערב בפועל בשוק המט"ח. החלפת הנגיד גם לא צריכה להוות תירוץ להתרת הרסן הפיסקאלי או להפרת המשמעת המוניטארית. אבל המסר לספקולנטים יהיה ברור: כללי המשחק השתנו, וחוסר הוודאות יגדל. ייתכן שכך ידעכו זרמי ההון הלא רצויים, השקל יחזור לרמה "נורמלית", ופישר ייכנס להיכל התהילה וייזכר כמי שעזר להסיר את המשקולת מעל גבו של המשק. 

תגיות