אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המלך עירום: על בתי מלוכה שעולים הון למשלמי המסים צילום: בלומברג

המלך עירום: על בתי מלוכה שעולים הון למשלמי המסים

מלך נפאל נאלץ להיפרד מהכתר בשבוע שעבר בעקבות החלטת הפרלמנט לבטל את מוסד המלוכה - צעד שעתיד לחזק את כלכלת אחת המדינות העניות בעולם. עם ביטול שושלת בת 239 שנה, כלכליסט סוקר כמה מבתי המלוכה שעוד קיימים בעולם ועולים למשלמי המסים כסף רב

16.06.2008, 12:21 | אמיר שטוקהמר

ההיסטוריה של הפיכות נגד בתי מלוכה לימדה כי סילוק מלך מכיסאו מלווה, על פי רוב, בהפיכה עקובה מדם או בשימוש נמהר בגיליוטינה. בנפאל, לעומת זאת, לא כך הם פני הדברים. לפני כמה שבועות התקבלה בפרלמנט המקומי - ברוב מוחץ של 560 תומכים לעומת ארבעה מתנגדים - החלטה המבטלת את מוסד המלוכה במדינה ההינדית השוכנת למרגלות הרי ההימלאיה.

חיסולו של בית המלוכה הנפאלי היה תנאי מרכזי בהסכם שלום עם מורדים מאואיסטים אשר הביא לסיומה של מלחמת אזרחים שבה מצאו את מותם 13 אלף בני אדם. בכך הפך המלך גיאנינדרה לאחד האדם ולחוליה האחרונה בשושלת אשר שלטה בנפאל 239 שנה ברציפות.

סיום עידן המלוכה החוקתית בנפאל והסבתה לרפובליקה עשויים לסמל גם את תחילתה של תקופה חדשה בכלכלת המדינה. נפאל נחשבת לאחת המדינות העניות בעולם, בין השאר בשל השחיתות הרבה שאפיינה את התנהלותם של מוסדות השלטון ומקורביהם. כשליש מאוכלוסייתה בת 30 מיליון התושבים חיים מתחת לקו העוני. ב־2007 הסתכם התמ"ג לנפש ב־1,100 דולר במונחי כוח קנייה. האי־יציבות הפוליטית ששררה במדינה בשל מלחמת האזרחים גרמה לכך שמשקיעים זרים הדירו את רגליהם ממנה - והותירו אותה כאחת המדינות הפחות מפותחות בעולם.

סילוקו של המלך צפוי להביא לקיצוץ ניכר בהוצאות המדינה ולסייע לפיכך לממשלה החדשה להחיות את הכלכלה. במקביל לוויתור הכפוי על מעמדו האלוהי - על פי המסורת נחשב המלך לאחד מגלגוליו של האל - ייאלץ גיאנינדרה לוותר גם על סממנים מוחשיים יותר של שלטונו. הגישה לשבעת ארמונות בית המלוכה נשללה ממנו, והם הועברו לרשות המדינה ויוסבו בקרוב למוזיאונים. כמו כן נגרעה ממנו קצבה שנתית בסכום של 3 מיליון דולר.

המלך חובב האסטרולוגיה ומכוניות היוקרה ייאלץ להחזיר למדינה לימוזינה בשווי של 700 אלף דולר. אף שנאלץ לוותר על כיסאו, גיאנינדרה (60) אינו צפוי לסבול מחרפת רעב. בבעלות משפחתו קרקעות רבות וכן מטעי תה וטבק.

במקביל, כלכלתה הרעועה של נפאל תמשיך להישען על חקלאות לא מפותחת המהווה כמעט 40% מהתמ"ג ועל תיירות, אשר גולת הכותרת שלה היא כמובן הר האוורסט.

ברחבי העולם קיימים, כידוע, כמה בתי מלוכה נוספים. חלקם, כגון הבריטי, בעלי משמעות סמלית בלבד. אחרים חולקים את סמכויותיהם עם בתי הנבחרים. כתמיד, המאפיין המשותף לכולם הוא אורח החיים הנוצץ וההון הרב הכרוך בהם. תועלתם לכלכלת המדינה, לעומת זאת, בהחלט שנויה במחלוקת.

"מוסד המלוכה הוא מיושן, לא הגיוני ולא דמוקרטי. אין לו מקום במאה ה־21", כך אמר עיתונאי הבי.בי.סי ג'רמי פאקסמן בהתייחסו לסרט "המלכה" אשר יצא לאקרנים לפני כשנתיים. המלכה האמיתית, עם זאת, היא לדעת רבים תמציתה של האנגליות הקלאסית, כזו המדרבנת מיליוני תיירים לנהור מדי שנה לבריטניה כדי לנסות ולחוות מעט מאותו קסם מלכותי. מה שמותיר את הרושם, כי בבריטניה, לפחות, מוסד המלוכה עדיין רלבנטי מתמיד.

 

בית המלוכה של בריטניה

מי בראש? המלכה אליזבת השנייה, בת לשושלת ווינדזור, הוכתרה ב־1952.

היסטוריה. בריטניה מתהדרת באחת ממסורות המלוכה הוותיקות בעולם, ושורשיה טמונים במאה ה־8 לספירה. פרט לתקופה בת 11 שנה במאה ה־17, שבמהלכה נהפכה אנגליה לרפובליקה, היתה הממלכה, אשר

המלכה אליזבת. הוכתרה ב-1952 , צילום: בלומברג המלכה אליזבת. הוכתרה ב-1952 | צילום: בלומברג המלכה אליזבת. הוכתרה ב-1952 , צילום: בלומברג

נהפכה עם השנים לממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד, נתונה ברציפות לשלטונם של בני אצולה. אליזבת השנייה מולכת עד כה את פרק הזמן השלישי באורכו, אחרי המלכה ויקטוריה וג'ורג' השלישי. לפי סקרים, האהודים ביותר בקרב בני המלוכה היום הם המלכה עצמה ונכדה הנסיך ויליאם.

הון. שווי הונה של המלכה מוערך על ידי "פורבס" ב־600 מיליון דולר. שווי נכסי משפחת המלוכה כולה עשוי להגיע, עם זאת, לכמה מיליארדי דולרים. אשר לקצבה שנתית, הוצאות בית המלוכה בשנת 2007, שמומנו מכספי ציבור, הסתכמו ב־37.3 מיליון ליש"ט. אולם לפי נתונים שפרסם עיתון ה"גארדיאן" בשנה שעברה, בפועל מסתכמות עלויות בית המלוכה הבריטי ב־150 מיליון ליש"ט בקירוב. זאת משום שההוצאות הרשמיות אינן כוללות סעיפים נוספים כגון אבטחה ועלויות עקיפות אחרות.

הנתינים. השכר החציוני בבריטניה עומד על 457 ליש"ט לשבוע.

תמ"ג לנפש. ב־2007 עמד על 35,300 דולר.

אם אתם בסביבה. ארמון בקינגהאם פתוח לקהל במשך שמונה שבועות במהלך הקיץ. טירת ווינדזור, הנמצאת במרחק שעה נסיעה ברכבת ממרכז לונדון, פתוחה למבקרים במהלך כל השנה, פרט לימים שבהם מתקיימים במקום אירועים ממלכתיים.

 

בית המלוכה של ברוניי

מי בראש? חסנאל בולקייה, הסולטן של ברוניי, מדינה זעירה בדרום־מזרח אסיה בת 380 אלף תושבים, מוסלמים ברובם, הוא שליט אבסולוטי במלוא מובן המילה ונצר לשושלת השולטת באזור מאז המאה ה־14.

היסטוריה. המדינה עצמה היתה תחת חסות הכתר הבריטי ב־1888 אך קיבלה עצמאות מלאה ב־1984. הסולטן בן ה־62 ירש את השלטון מאביו ב־1967 ומשמש מאז ראש המדינה, תוך שליטה מוחלטת במוסדותיה ומשאביה. עושרה של המדינה הוא למעשה עושרו של הסולטן.

ההון. הונו האישי של הסולטן מוערך ב־22 מיליארד דולר. בבעלותו ארמון בן 1,780 חדרים, צי של שישה מטוסים ואלפי מכוניות פאר. הונו הרב נובע מזכות ראשונים על הכנסות המדינה מנפט ומגז טבעי המצויים בברוניי בשפע ומניב למדינה הזעירה, על פי הערכות, הכנסה שנתית בסכום של 1.5 מיליארד דולר. עם זאת, להערכת מומחים המאגרים צפויים להתרוקן בתוך 30 שנה.

הנתינים. ההכנסה השנתית הממוצעת לנפש בברוניי עומדת על 49 אלף דולר. נוסף על כך נהנית האוכלוסייה מביטוח רפואי ומחינוך חינם ואינה משלמת מס הכנסה.

תמ"ג.  תמ"ג לנפש במונחי כוח קנייה: 33,600 דולר ב־2005.

אם אתם בסביבה: ארמון הסולטן פתוח למבקרים במהלך חגיגות עיד אל־פיטר.

 

קיסרות יפן

מי בראש? אקיהיטו, הקיסר ה־125 על פי שיטת הספירה המסורתית. ידוע כבעל תחומי עניין רבים, בהם זואולוגיה והיסטוריה יפנית.

 

היסטוריה. הקיסר אקיהיטו, נצר לשושלת יאמאטו, ירש את התואר עם מות אביו ב־1989 והוא המונרך היחיד בעולם המחזיק בתואר זה.

אקיהיטו. בתפקיד הקיסר מ-1989, צילום: בלומברג אקיהיטו. בתפקיד הקיסר מ-1989 | צילום: בלומברג אקיהיטו. בתפקיד הקיסר מ-1989, צילום: בלומברג

הון. רוב רכושה של משפחת הקיסר הולאם לאחר מלחמת העולם השנייה, ואפילו הארמונות ובתי הנופש של הקיסר ומשפחתו נמצאים בבעלות המדינה. עם זאת, בספר שפורסם ב־2003 נטען כי אקיהיטו ירש מאביו 22 מיליון דולר. התקציב השנתי הכולל של בית המלוכה מנוהל על ידי סוכנות ממשלתית מיוחדת ומחולק לשלוש קטגוריות: הוצאות אישיות של הקיסר (3 מיליון דולר בשנה הפיסקאלית הקרובה), הוצאות שוטפות הכרוכות במילוי תפקידו (58 מיליון דולר) ומימון הוצאותיה של יתר משפחת הקיסר (2.6 מיליון דולר).

נתינים. משכורת חודשית ממוצעת למשפחה ב־2007 עמדה על 480 אלף ין (4,500 דולר).

תמ"ג לנפש (במונחי כוח קנייה): 33,800 דולר ב־2007.

בית המלוכה של ספרד

מי בראש? המלך חואן קרלוס הראשון, נצר לשושלת בורבון, עלה לשלטון ב־1975.

היסטוריה. ב־1931 נאלצה משפחת המלוכה הספרדית לעזוב את המדינה ולעקור לרומא בשל הקמתה של הרפובליקה הספרדית השנייה. לאחר מותו של הרודן פרנקו, שב חואן קרלוס והוכרז כמלך ב־22 בנובמבר 1975. המלך בן ה־70 מוגדר בחוקת ספרד כיורש הלגיטימי של שושלות המלוכה ההיסטוריות.

ההון. היקף הונה המדויק של משפחת המלוכה אינו ידוע, אולם על פי הערכות, המלך הוא בעליו של הון בשווי 1.7 מיליארד יורו. על פי חוקת ספרד, בית המלוכה זכאי למימון פעולות המלך הכרוכות בתפקידו כראש המדינה. במסגרת התקציב השנתי מופרש סכום כסף מסוים, אשר בשנת 2007 עמד על 8 מיליון יורו. בשל ביקורת הולכת וגוברת, התיר באחרונה המלך למנות רואה חשבון חיצוני כדי לבדוק את השימוש שאותו עושה בית המלוכה בכספי הקצבה השנתית.

הנתינים משכורת שנתית ממוצעת בספרד ב־2006 עמדה על 19,800 יורו.

תמ"ג לנפש במונחי כוח קנייה ב־2006 - 28,200 דולר.

אם אתם בסביבה. ארמון המלך חואן קרלוס במדריד פתוח לציבור, פרט לימים שבהם מתקיימים במקום אירועים ממלכתיים.

 

בית המלוכה של תאילנד

מי בראש? בומיבול אדוליאדג', הידוע בכינויו המלך רמה התשיעי, מכהן בתפקידו זה 62 שנה — זמן רב יותר מכל מלך אחר.

היסטוריה. המלך בן ה־80 עלה לשלטון ב־1946, והוא נצר לשושלת צ'אקרי המולכת במדינה מאז 1782. המלך נוטה לא אחת להתערב בפוליטיקה המקומית, ונתפס כאחראי במידה רבה להפיכתה של תאילנד לדמוקרטיה בשנות התשעים. עם זאת, הוא לא היסס לתמוך רשמית בהפיכה הצבאית אשר הביאה ב־2006 לסילוקו של ראש הממשלה, המיליארדר טאקסין שינאווטרה.

הון. בין 5 ל־8 מיליארד דולר, מנוהל על ידי קרן נכסי הכתר, שהיא סוכנות מיוחדת של ממשלת תאילנד. הדו"ח השנתי של הקרן מוגש למלך בלבד. בבעלות הקרן קרקעות, חלקי בעלות בחברות רבות, כגון תאגיד התעשייה הגדול בתאילנד סיאם סמנט, בנקים ונדל"ן (מלון ארבע העונות בבנגקוק למשל).

הנתינים. ההכנסה השנתית הממוצעת לנפש ב־2006 עמדה על 2,250 דולר.

תמ"ג לנפש במונחי כוח קנייה: 8,000 דולר ב־2007.

אם אתם בסביבה. בני משפחת המלוכה נוהגים לנפוש בעיירה הואה־הין, ובבעלותם כמה אחוזות במקום.

תגיות