אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיול לשישבת: החופים הסלעיים של אכזיב ופלמחים צילום: אלעד גרשגורן

טיול לשישבת: החופים הסלעיים של אכזיב ופלמחים

אכזיב בצפון ופלמחים בדרום מישור החוף הם שניים מהחופים הסלעיים המומלצים בארץ. בניגוד לחופי הרחצה עם השמשיות והארטיקים, כאן יש צמחייה מיוחדת וסיבות טובות לצלול

19.06.2008, 09:27 | תמר וילרפורט

שבת בבוקר, חם ואין כוח לטייל. ברירת המחדל היא לנסוע לים. ויש גם חופים שבהם פוזיציית הבטן-גב היא לא האפשרות היחידה - חופים סלעיים.

בעוד החוף החולי אינו יציב, והרוחות מזיזות את החול ולא מאפשרות קיום לבעלי חיים ולצמחייה, בחוף הסלעי פעילות בעלי החיים הימיים רבה. על החוף אפשר לפגוש דייגים וגם תלמידי מגמות ביולוגיה וחוקרים של ביולוגיה ימית, שימליצו לכם לחזור לביקור בסתיו ובחורף ולגלות חוף אחר מזה הקיצי. החוף הסלעי מורכב מחול וצדפים שנדבקו אליו, כך שנוצרו סלעי כורכר עמידים. ורק אחרי הרצועה הראשונית והמחוספסת הקרובה לים מגיעה רצועת החוף החולי.

נשים עושות יוגה בחוף אכזיב, צילום: אלעד גרשגורן נשים עושות יוגה בחוף אכזיב | צילום: אלעד גרשגורן נשים עושות יוגה בחוף אכזיב, צילום: אלעד גרשגורן

החוף הצפוני הוא חוף אכזיב, שהכניסה אליו חינם. נוסעים על כביש 4 המוביל מתל אביב לאורך החוף ועד ראש הנקרה, ו-4 ק"מ אחרי נהריה פונים שמאלה לחוף.

בחוף יש לגונות טבעיות, ואפשר להכניס לבריכות הקטנות ילדים קטנים ולחפש אחר בעלי החיים המיוחדים: מגוון סרטנים קטנים (היו זהירים ואל תנסו לתפוס אותם), חלזונות וחשופיות בגדלים ובצבעים שונים. המים שוחקים כל הזמן את הסלעים והם רחבים וחלקים. כדאי להיזהר גם מהחלקה על האצות הגדלות על הסלעים.

המקום מזמין שנירקול. אם יש לכם ציוד תוכלו להיכנס למים ולצפות בדגים הקטנים, בשושנות הים הצבעוניות ובאלמוגים. זאת לא אילת, אך המחזה בכל זאת מרהיב.

בנסיעה לחוף רואים גם את הכניסה לגן לאומי אכזיב. הכניסה אליו בתשלום, ונוסף על החוף תוכלו לבקר בשרידי היישובים הנשמרים בגן - מיעוטם שייכים לתקופה הצלבנית, ורובם לכפר ערבי נטוש. החוף מסודר, ויש בו שירותים, שירותי הצלה, מזנון ומסעדה.

באזור אכזיב יש יישובים ומושבים המציעים צימרים איכותיים, כמו פנינה בבצת במושב בצת (04-9809090); לינה משפחתית אפשרית במלון גשר הזיו הנמצא ליד קיבוץ גשר הזיו (04-9958568); המתפנקים (זוגות בלבד) ימצאו את מבוקשם במלון הבוטיק אחוזת משכית בכפר לימן (04-9521000).

שנייה לפני הדחפורים

מי שלא ירצה להצפין 130 ק"מ מתל אביב (שהם נסיעה של יותר משעתיים וחצי, ומחיפה מרחק 40 ק"מ, נסיעה שתימשך כשעה), יכול לפנות דרומה.

במישור החוף הדרומי נמצא חוף פלמחים, עוד חוף סלעי. איך מגיעים? נוסעים על כביש אשדוד-תל אביב, עולים במחלף גן רווה ונצמדים לשמאל. נוסעים על כביש 42 לכיוון בית עובד ובית חנן. בצומת עין הקורא פונים ימינה ומיד שמאלה, וכאן כבר רואים את השילוט לפלמחים.

מחאה נגד הקמת כפר נופש בחוף פלמחים, צילום: מיכאל קרמר מחאה נגד הקמת כפר נופש בחוף פלמחים | צילום: מיכאל קרמר מחאה נגד הקמת כפר נופש בחוף פלמחים, צילום: מיכאל קרמר

כאמור, גם בחוף פלמחים יש לאן לצלול ומה לראות, יש לגונות, בריכות קטנות והמון שברי צדפים שהתגבשו לסלעי כורכר. כיוון שמדובר במרכז הארץ יהיו פה יותר אנשים, וחניה ליד הים עולה 20 שקל לרכב. יש חניון נוסף, מעט רחוק יותר ללא תשלום.

כשהוכשרה הקרקע לבניית קיבוץ פלמחים נמצאו באזור ממצאים ארכיאולוגיים המעידים על התיישבות לאורך החוף, משפך נחל שורק עד יבנה-ים. בגבעות הכורכר נחצבו מערות למגורים ולקבורה. הממצאים הועברו למוזיאון בקיבוץ פלמחים, שנפתח ב-1969 ופעיל עד היום, אך רק בימי חול.

בשנים האחרונות חוף פלמחים מככב בחדשות ובמאבקי ארגונים ירוקים בעקבות הכוונה לבנות על קו החוף בית מלון, שדרת חנויות ועוד. האישורים ניתנו ב-2004 ובמקום יש פעילויות מחאה רבות (הפגנות, אוהל מחאה), ומבקר המדינה פנה לאחרונה לשר הפנים בבקשה להקפיא את הבנייה.

חוף פלמחים מרוחק כשעת נסיעה ממרכז תל אביב, 25 ק"מ סך הכל, 115 ק"מ למדרימים מחיפה (כשעתיים ורבע נסיעה). לינה באזור הלינה הכפרית בקיבוץ פלמחים אל מול הים (03-9538109) או במבחר המלונות שמציעה בת ים.

תגיות