אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממחזרים אוכל בחוף המערבי: גלגולו של טייק אווי צילום: בלומברג

ממחזרים אוכל בחוף המערבי: גלגולו של טייק אווי

במקום סתם לזרוק לפח את שאריות המזון, תושבי סן פרנסיסקו מניחים אותן מחוץ לבית - משם הן מפונות למעבד אשפה עירוני. שאריות האגרול והחביתה של אתמול הופכות לחומר נפלא לדישון מאות כרמים מקומיים

19.06.2008, 09:56 | TIME, מיוחד לכלכליסט

כולם יודעים שרצוי וכדאי למחזר פלסטיק, זכוכית, אלומיניום ונייר - או לפחות אנחנו יודעים שאנחנו אמורים לעשות זאת. אבל לגבי שאריות הטייק אוויי הסיני שהזמנו, או שאריות מזון אחרות, המהוות כ־30% מהזבל הביתי, יש בדרך כלל רק שתי אפשרויות: לזרוק את העיסה לפח או לטוחן האשפה או להפשיל שרוולים ולייצר מהן דשן (קומפוסט) לגינה הביתית.

אך לתושבי סן פרנסיסקו, כמו אליסה פיינסטין למשל, יש עוד אופציה לטיפול בפסולת האורגנית: הם פשוט משאירים אותה ברחוב עם אשפת הזכוכית, הפלסטיק והנייר, והעירייה כבר דואגת למיחזור. מתקני הדשן התעשייתיים הניזונים מאשפת המזון של סן פרנסיסקו מעבדים 300 טונות פסולת אורגנית ביום. פיינסטין ישנה במצפון נקי וירוק, בלי להיות מוטרדת משקיות התה המשומשות ששוכבות בבור איסוף אשפה ותוססות שם להנאתן. "זה מעולה, כי זה עוזר לי לבצע את חובתי ולהוריד מעומס האשפה שמגיע למזבלות," אמרה, "וזה כל כך פשוט."

סן פרנסיסקו הירוקה איננה העיר היחידה שמספקת שירותי איסוף ומיחזור של שאריות מזון. מצדו השני של המפרץ, במחוז אלאמדה, הכולל גם את ברקלי, ממחזרים פסולת אורגנית של התושבים ושל המסעדות. בסיאטל, מתקן המיחזור העצום סידאר גרוב מטפל ב־40 אלף טונות של פסולת מזון מדי שנה. בטורונטו פועלת תוכנית מיחזור הפסולת האורגנית הנרחבת ביותר בצפון אמריקה, ובפורטלנד אורגון שוקלים גם כן להנהיג איסוף של שאריות מזון מהתושבים.

אך לגבי רובה של ארצות הברית, מדובר עדיין בשירות נדיר. מתוך יותר מ־30 מיליון טונות פסולת אורגנית המיוצרים שם מדי שנה, פחות מ־3% ממוחזרים. "זו הזדמנות נפלאה בעולם הפסולת", אומרת קייט קרבס, מנכ"לית אגודת המיחזור הלאומית. "אנחנו חושבים על זה כעל אשפה, אבל יש כל כך הרבה מה לעשות עם זה".

הממחזרים החלו להתמקד לאחרונה בשאריות מזון, בין השאר משום שבניגוד לזכוכית ולפלסטיק, פסולת אורגנית מתפרקת לבדה כאשר מטמינים אותה באדמה. אך היתרון הזה הופך לבעיה במזבלות עירוניות. כאשר מזון קבור מתפרק בסביבה נטולת חמצן, הוא מייצר מתאן, גז חממה שהשפעתו על התחממות כדור הארץ חזקה פי 23 מזו של פחמן דו־חמצני. פליטת המתאן העולמית מאשפה מוערכת ב־70 מיליון טונות בשנה. על ידי מחזור פסולת אורגנית והפיכתה לדשן - פליטת המתאן מופסקת.

מבחינה כלכלית לא צריך להשקיע יותר מדי מחשבה במיחזור אורגני. באזורים רבים, זול יותר למחזר פסולת מזון מאשר להטמין אותה בשטח מזבלות יקר ואפשר למכור את הקומפוסט כדשן אורגני. בסן פרנסיסקו מכינים מבחר סוגי קומפוסט מהפסולת של העיר, ומוכרים אותה ליותר מ־200 כרמים מקומיים.

 

אך ראשית יש לגייס את התושבים למשימה. בסן פרנסיסקו, כמחצית מהתושבים משתתפים בתוכנית האיסוף, כמו גם אלפי מסעדות. הסוד הוא להתגבר על מה שרוברט ריד מחברת נורקל מערכות פסולת מגדיר "גורם האיכס" - החשש כי השארת מזון בפח האשפה על המדרכה תגרום לריחות רעים ותביא לנהירת מכרסמים משחרים לטרף. אך אפשר לפתור את הבעיה בעזרת שקיות אשפה מתכלות, ובסופו של דבר פינוי שאריות מזון למיחזור לא צריך להיות שונה מלהשאיר אותו בחוץ עבור משאית הזבל.

תגיות