אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: המשק ממשיך להתרחב אך בקצב איטי יותר

בנק ישראל: המשק ממשיך להתרחב אך בקצב איטי יותר

המדד המשולב של בנק ישראל למצב המשק בחודש מאי נותר ללא שינוי ובבנק מבהירים כי העליות המתונות בחודשיים האחרונים בנתוני המדד מעידות על האטה בקצב ההתרחבות; לעומתו, מדד מלניק עלה בחודש מאי ב-0.8%

19.06.2008, 16:09 | אדריאן פילוט

המדד המשולב של בנק ישראל למצב המשק בחודש מאי נותר ללא שינוי. העליות המתונות בחודשיים האחרונים בנתוני המדד מעידות על המשך ההתרחבות במשק, אך בקצב איטי מזה של הרבעון הראשון של השנה.

בנק ישראל עדכן כלפי מעלה את המדדים המשולבים לחודש מרץ ואפריל. על פי הנתונים החדשים עלה המדד המשולב במרץ בשיעור של 0.7% ולא ב-0.6% כפי שפורסם בעבר, והמדד המשולב באפריל עלה ב-0.2% לעומת 0.1% בפרסום האחרון.

את עליית המדד החודש הובילה העלייה במדד הייצור התעשייתי. לעומת זאת, מדדי סחר החוץ, יצוא ויבוא הסחורות, יצוא השירותים ומדד הפדיון במסחר ושירותים מיתנו החודש את עליית המדד המשולב.

מדד הייצור התעשייתי עלה באפריל בשיעור של 2.6%, בהמשך לעליה של 3.5% בחודש מרץ. מדד הפדיון של המסחר והשירותים ירד באפריל בשיעור של 0.5%, לאחר עליה של 4% במרץ. מדד יצוא השירותים ירד במאי בשיעור של 5.5% בהמשך לירידה של 6.2% באפריל. במדד יצוא הסחורות נרשמה ירידה של 4.6% במאי בהמשך לירידה של 2.4% באפריל. מדד היבוא ירד במאי בשיעור חד של 7.5%, לאחר שלא חל שינוי בו באפריל.

פער חסר תקדים בין המדדים

בחודש מאי נוצר פער חסר תקדים בין המדד המשולב של בנק ישראל לבין המדד המשולב של פרופ' רפי מלניק. על פי מלניק, המדד המשולב עלה בלא פחות מ-0.8%. שני המדדים מתבססים על נתונים זהים שמגיעים מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אך יש הבדל במודל ובעיבוד הנתונים.

ההבדל העיקרי בין המדד של בנק ישראל לבין המדד של מלניק, הוא שהראשון מבסס את המדד גם על התפתחות הייצוא, כאשר הייצוא החודש ירד והקטין את המדד של בנק ישראל. בשיחה עם "כלכליסט" הסביר מלניק כי "מדינה שבה היצור התעשייתי גדל בקצבים כאלו לא נמצאת במיתון והמדד של בנק ישראל מתאר תמונה של האטה".

תגיות