אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קולט שמש על הגג - ובצידו רווח צילום: גלעד קוולרציק

קולט שמש על הגג - ובצידו רווח

המשקיעים מאמינים בחברת אוורגרין, העוסקת באנרגיה חלופית, למרות שמאז הקמתה ב-1994 עוד לא רשמה רווח שנתי חיובי. אך בעידן של זינוק במחירי הנפט, המשקיעים סבלניים וצופים כי בשנה הבאה תעבור החברה, שנמצאת בתחום הנכון בימים אלה, לרווח חיובי

23.06.2008, 07:40 | אילון ג'דה

הביטוי "קולט שמש" מעורר אצל הישראלי הממוצע אסוציאציה של מתקן מגושם לחימום מים. בעולם הגדול, לעומת זאת, תדמיתו של קולט השמש טובה יותר. בתקופה שבה נסחרת חבית נפט במחיר של 135 דולר וצפונה, ההתעניינות באנרגיה חלופית - כמו אנרגיה סולרית - רק הולכת וגדלה.

 

נוסף על היותה תחליף לנפט ולפחם, לאנרגיה סולרית ישנן עוד כמה תכונות רצויות. ראשית, מדובר באנרגיה "ירוקה", שאינה פולטת פחמן לאטמוספרה בתהליך הפקתה. נוסף על כך, ולהבדיל מאנרגיה גיאותרמית או כזו המופקת מנפט או מפחם, אנרגיה סולרית אינה דורשת שינוע, ואפשר להפיק אותה בכל מקום שבו יש אור שמש.

עובדה זו הופכת אנרגיה זו למקור זמין גם עבור משקי בית, שאף יכולים להשתמש בה כמקור הכנסה, בזכות נכונותן של חברות חשמל בעולם לרכוש מבתים פרטיים את החשמל העודף המופק ממתקנים סולריים.

בעולם ישנן לא מעט חברות העוסקות בתחום. אחת מהן היא אוורגרין סולַר, הנסחרת במדד נאסד"ק (סימול ESLR). החברה מייצרת ומוכרת מודולים סולריים, וההתקנה והחיבור לרשת החשמל הן באחריות הרוכש. אמנם השם "מודול סולרי" מדיף ניחוח מתוחכם, אך בסופו של דבר מדובר בקולט שמש.

עם זאת, לחברה טכנולוגיית ייצור מעניינת בשם String Ribbon, אשר מאפשרת לה לייצר משטחים דקים במיוחד של יריעות, שבתוכן מוטמעים תאים פוטואלקטריים אשר ממירים את אנרגיית השמש לאנרגיה חשמלית.

משקלם הקל יחסית של המשטחים הופך אותם לנוחים לשינוע ולהתקנה. נוסף על כך הם מכילים פחות חומרי גלם כגון סיליקון ומתכות, ולכן הם זולים יותר ופחות מזיקים לסביבה. כל תוצרתה של החברה מיוצרת במפעל אחד במדינת מסצ'וסטס אשר דומה יותר, אגב, למפעל הייטק מאשר למפעל תעשייתי "רגיל".

בימים האחרונים פרסמה אוורגרין הודעה חשובה על חוזים גדולים בגרמניה ובארצות הברית. על פי חוזים אלו, תספק אוורגרין ללקוחותיה עד שנת 2012 מודולים סולריים בשווי של 600 מיליון דולר.

אם לוקחים בחשבון את החוזים החדשים, כעת מסתכם צבר ההזמנות של אוורגרין ב-1.7 מיליארד דולר, סכום עצום עבור חברה שסיימה את שנת הכספים האחרונה עם מכירות של 70 מיליון דולר בלבד. אמנם חלק מההזמנות נועדו למיזם שבו מחזיקה אוורגרין רק בשליש מהמניות, אולם עדיין מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית.

את שנת הכספים האחרונה סיימה אוורגרין בהפסד, אך מדובר בעניין שגרתי לחברה אשר מאז הקמתה ב-1994 טרם רשמה רווח שנתי חיובי. בעלי המניות בחברה אינם מוטרדים מההפסדים, ולראיה: השוק מעניק לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר. ברשימת בעלי המניות של החברה אפשר למצוא כמה שמות מכובדים כמו חברות ניהול הקרנות פידליטי (14%) וחברת לג מייסון (6%).

גם 2008 צפויה להסתיים בהפסד, אך השוק צופה כי שנה אחר כך יחול שינוי מגמה, והחברה תרשום לראשונה בתולדותיה רווח חיובי שיציב אותה במכפיל 20 לעומת מחיר המניה היום. אין ספק כי אוורגרין הפעילה בשוק האנרגיה החלופית נמצאת בתחום הנכון, וגם אין ספק שביצועיה הולכים ומשתפרים במהירות. אך האם מחיר המניה לא עף קרוב מדי אל השמש?

הכותב הוא שותף מנהל בקרן הגידור הישראלית Advantage Fund. האמור אינו מהווה ייעוץ השקעות. הכותב עשוי לפעול מעת לעת בניירות ערך המוזכרים לעיל

תגיות