אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזוז אישר: עו"ד יעל אלמוג תמשיך ללוות את תיק קרדן צילום: אוראל כהן

מזוז אישר: עו"ד יעל אלמוג תמשיך ללוות את תיק קרדן

עו"ד יעל אלמוג, שליוותה את תיק קרדן בהיותה פרקליטה בפרקליטות מיסוי וכלכלה, מוסיפה ללוות אותו גם בתפקידה הנוכחי כיועצת ליו"ר רשות ני"ע - זאת באישור מיוחד של היועמ"ש. גורמים המעורים בתיק טוענים כי היא היתה המנוע שדחף להגשת ערעור המדינה על הזיכוי

24.06.2008, 07:02 | מארק שון

עו"ד יעל אלמוג, שליוותה את תיק קרדן בעת שעבדה בפרקליטות מיסוי וכלכלה, תוסיף ותלווה אותו מטעם הפרקליטות גם בתפקידה הנוכחי כיועצת בכירה ליו"ר רשות ניירות ערך. בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בבית המשפט המחוזי בתל אביב בערעור שהגישה המדינה בגין הזיכוי של הדירקטורים ובעלי השליטה בחברת ההשקעות קרדן, התייצבה אלמוג כטוענת מטעם המדינה.

מבדיקה שערך "כלכליסט" עולה כי אלמוג, שעזבה את הפרקליטות במהלך 2006, קיבלה היתר מיוחד מהיועץ המשפטי לממשלה מני מזוז (שאלמוג שימשה מתמחה שלו בראשית שנות התשעים), המאפשר לה להמשיך לייצג בתיק. זאת בהתאם לסעיף בחוק סדר הדין הפלילי המעניק ליועץ המשפטי לממשלה את הסמכות למנות אדם שאינו חלק מהפרקליטות לשמש תובע במשפט מסוים. הנחיות היועץ המשפטי לממשלה קובעות כי ישנה חשיבות מרובה לכך שלא ימונה תובע המייצג אינטרסים "מדינתיים" מסוגים שונים, כדי שהמדינה לא תדבר בכמה קולות בבתי המשפט.

עו"ד יעל אלמוג. התמחתה אצל מזוז, צילום: אוראל כהן עו"ד יעל אלמוג. התמחתה אצל מזוז | צילום: אוראל כהן עו"ד יעל אלמוג. התמחתה אצל מזוז, צילום: אוראל כהן

במקרה של קרדן ושל יוסף גרינפלד, מבעלי השליטה בחברה, המצב נראה הפוך: בשל המבנה הפנימי של פרקליטות מיסוי וכלכלה, פרקליטי מחלקת ני"ע הם בעצם עובדי רשות ני"ע, שכפופים מקצועית לפרקליטת המחוז אלה רובינק. אמנם אלמוג שינתה את מקום עבודתה, אך היא ממשיכה לדחוף את התיק קדימה ממקום מושבה ברשות ני"ע. גורמים המעורים בתיק אף טוענים כי היא המנוע העיקרי מאחורי הגשת הערעור על הזיכוי.

"מהימנות עדים - לא דבר קדוש"

במהלך הדיון שנערך ביום חמישי שעבר, לא שלל נשיא המחוזי אורי גורן את הפיכת ההחלטה שניתנה בבית משפט שלום וזיכתה את הנאשמים מעבירות על חוק ניירות ערך. הדברים עלו מהתבטאות של גורן במהלך הדיון בערעור, באומרו כי "מהימנות עדים בבית משפט השלום היא לא דבר קדוש". גורן התייחס בכך לדברים שאמרו הסנגורים, ולפיהם מדובר בפסק דין עובדתי, ולשיטתם עמדתה של הפרקליטות "התרסקה לחלוטין בבית המשפט", וכי אי אפשר לערער על הקביעות שבו.

ההלכה המקובלת היא כי רק במקרים נדירים מתערבת ערכאת הערעור בהחלטות של ערכאות נמוכות יותר לגבי מהימנות עדים וקביעות עובדתיות אחרות. זאת מתוך ההנחה שבפני ערכאה זו נפרשה התמונה המלאה, והיא זו ששמעה את העדים והתרשמה מהם.

בפברואר השנה זוכו הדירקטורים ובעלי השליטה בקרדן מכתב האישום שייחס להם עבירות על פי חוק ניירות ערך. יוסף גרינפלד ויצחק גרוסמן, יו"ר דירקטוריון של חברה בת של קרדן, הואשמו בעבירות של שימוש במידע פנים בגין רכישת מניות בהיקפים גדולים בטרם פרסומה של תוכנית ארגון מחדש בחברה.

נוסף על כך, גרינפלד ואיתן רכטר, בעל מניות עיקרי בקבוצה, הואשמו בתרמית בקשר לניירות ערך בגין רכישת מניות כדי להעלות את שער המניה. השופטת זיוה הרמן הדסי קבעה בפסק הדין כי הפרקליטות נתפסה לכלל טעות והרחיבה את גבול ההגבלות והאיסורים על השימוש במידע פנים. פרקליטות מיסוי וכלכלה הגישה לפני כחודש וחצי ערעור נגד זיכוים, מלבד נגד זיכויו של גרוסמן, אשר בעניינו העדיפה הפרקליטות לקבל את החלטת הזיכוי.

הנשיא גורן קבע הרכב מיוחד בראשותו לצורך הדיון, שכלל את השופטים רות רונן ועמירם בנימיני. במהלך הדיון טענה הפרקליטות כי פסק דינה המזכה של השופטת הרמן הדסי צמצם עד מאוד את ההגבלות והאיסורים שנקבעו בעבר בפסיקה בכל הנוגע למידע פנים, צמצום שסוטה מהאיזון שנקבע בפסיקה.

מני מזוז. אישר שאלמוג תמשיך ללות את תיק קרדן, צילום: אלכס קולומויסקי מני מזוז. אישר שאלמוג תמשיך ללות את תיק קרדן | צילום: אלכס קולומויסקי מני מזוז. אישר שאלמוג תמשיך ללות את תיק קרדן, צילום: אלכס קולומויסקי

אחת השאלות המרכזיות בדיון היתה מועד התגבשות המידע לכדי מידע פנים. הרמן הדסי קבעה כי מידע פנים צריך להיות "ברור ומוצק", ובמועד שבו נטען על ידי הפרקליטות (אפריל) לא נראה כי הדבר התגבש לכדי כך. במהלך הדיון משכה אליה הפרקליטות אש בקובעה כי השופטת לא היתה צריכה להסתפק בשלילת התאריך שהוצע בכתב האישום. השופטים, כמו גם עו"ד וינרוט שייצג את גרינפלד, תקפו את הפרקליטות פעם אחר פעם בנקודה זאת. השופטים גורן ורונן אף הדגישו כי העלאת האפשרות על ידי השופטת היתה מהווה סטייה מסדר הדין הפלילי.

עו"ד יעקב וינרוט, אשר טען את הטענות בדיון בערעור בשם כל הסנגורים, נצמד לטענות דומות מאוד לאלו שעלו מתוך חוות דעת שכתב בזמנו פרופ' זהר גושן, כיום יו"ר רשות ניירות ערך. גושן, בהיותו עורך דין פרטי ובטרם מונה ליו"ר רשות ני"ע, קבע בחוות דעת כי העובדות במקרה של קרדן "שוללות כל אפשרות להגיע למסקנה שמדובר במניפולציה חוץ־שוקית, ולכן לא מתקיימים היסודות של תרמית בניירות ערך".

גרינפלד יוצג בדיון על ידי עורכי הדין וינרוט, ישראל וולנרמן ונבות תל צור. רכטר יוצג על ידי עורכי הדין קנת מן ויוסי אברהם.

"אין ניגוד עניינים"

מדובר משרד המשפטים נמסר כי "עו"ד אלמוג קיבלה הסמכה מיוחדת להופיע בתיק קרדן בערעור. במסגרת זו יוחד טיעונה להיבט העובדתי של הערעור, בעוד עו"ד חנה קורין ומנהלת מחלקת ניירות ערך, עו"ד אורלי דורון מהפרקליטות, השלימו את הטיעון המשפטי בערעור זה. אלמוג טיפלה בתיק זה מרגע הגיעו לפרקליטות כתובעת בתיק, והוסמכה להמשיך בתפקידה זה נוכח הידע הרב שצברה בנוגע לתיק. בהסמכתה זו אין כל ניגוד עניינים. במסגרת תפקידה כיועצת בכירה ליו"ר, עו"ד אלמוג אינה נדרשת כלל לתיק זה, ותפקידה בנוגע לתיק לא השתנה לאורך הדרך, בהיותה תובעת בתיק".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
להיטות בלתי נשלטת
המבנה הנוכחי המעוות בו 16 פרקליטים ו5 מתמחים בפרקליטות מיסוי וכלכלה מתמנים על ידי רשות ני"ע (ר' מודעות דרושים של הרשות) מקבלים משכורתם מהרשות ומקודמים על ידה,(ר' דו"ח הרשות ל2007) - הוא מצב של ניגוד עניינים מובנה מובהק. מצב "חולני" זה בו ,הרשות החוקרת היא למעשה הרשות התובעת מסביר את להיטותם הבלתי נשלטת של החוקרים=תובעים להגיש אישומי סרק כדי לגמול לעצמם ולרשות על פעילות חקירה מאומצת וממושכת, וכן את להיטותם לרדוף את הנאשמים המזוכים במשך שנים רבות באמצעות ערעורים!!!!!!!! וכל זאת על חשבון כספי הציבור !!!!!
מידענית , ת"א  |  24.06.08
לכל התגובות