אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סה מניפיק: יומיים דחוסים עם אנשי עסקים צרפתים וישראלים צילום: בלומברג

סה מניפיק: יומיים דחוסים עם אנשי עסקים צרפתים וישראלים

בניצוחם של צמד הנשיאים המאוהבים, שמעון פרס וניקולא סרקוזי, ניסו אנשי עסקים ישראלים וצרפתים במשך 48 שעות לעשות קצת ביזנס. כתבת כלכליסט צפתה בהם מקרוב וראתה הרבה חום הדדי ומעט מאוד תכלס עסקי

25.06.2008, 07:37 | נעה גרטי

השעה 11:00 בבוקר בבירת ישראל, השמש יוקדת. שני נשיאים חנוטים בחליפות פוסעים ממפתן מלון המלך דוד אל עבר מכונית החונה ברחבת המלון. מאחורי ניקולא סרקוזי ושמעון פרס מזדנבים שי אגסי ועידן עופר, מיזמי המכונית החשמלית. סרקוזי מתיישב בכיסא הנהג, פרס לצדו, ומאחור מתיישבים אגסי והמתורגמנית. עופר נותר בחוץ, עם עדת הצלמים.

דלתות המכונית בעלת הלוחית "נסיעת מבחן" נטרקות, הפרצופים מחויכים, אבל לא נוסעים לשום מקום. זה נראה כמשל מכוון לפן העסקי של ביקור סרקוזי בארץ: ישראלי וצרפתי יושבים יחד לנסיעת מבחן, במכונית שלא בטוח שתיסע אי פעם. וממילא, איש אינו מתניע את האוטו. גם במשלחת בת מאה אנשי העסקים הבכירים שהצטרפו לסרקוזי ופגשו בצמרת עולם העסקים הישראלי, לא ברור אם אכן ינוע משהו.

אקירוב מתמוגג

גרונו של שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, ניחר. הוא מנסה לצנן את גרונו בכוס מיץ תפוזים, בתום רצף הנאומים שלו ושל שני הנשיאים ואינספור הסמולטוקים שערך מאז הבוקר ועד המפגש הנוכחי בין המשלחות במלון מצודת דוד. "אנחנו מקיימים כנסים רבים ומארחים משלחות, אך עוד לא חוויתי דבר כה מרגש", אומר ברוש על נאומיהם של פרס וסרקוזי. הוא גם ממונה על האופטימיות. "בשבוע הבא אנחנו נפגשים במרסי שבצרפת עם התאחדות התעשיינים הצרפתית, ואני מקווה שנצליח לשמר מערכת יחסים ארוכת טווח. מובן שכנסים מעין אלו מהווים נקודת מפגש. אני יודע שחברות ישראליות קבעו מפגשי 'אחד על אחד' עם חברות צרפתיות, ומי יודע, אולי זה יוליד משהו".

אלפרד אקירוב. "פרס פותח את לבם של אנשים", צילום: עטא עוויסאת אלפרד אקירוב. "פרס פותח את לבם של אנשים" | צילום: עטא עוויסאת אלפרד אקירוב. "פרס פותח את לבם של אנשים", צילום: עטא עוויסאת

אלפרד אקירוב, יו"ר ומנכ"ל אלרוב, עומד בפינת האולם בצניעות, נמנע מהתחככות עם אנשי העסקים הרוחשים באולם המלון. הוא מתמצת את האירוע מנקודת מבטו. מבחינתו, כל האירוע הזה והאהבה הרבה שצרפת מרעיפה על ישראל בימים אלו "זה הכל שמעון פרס". ומה עם סרקוזי? "זה הכל שמעון פרס", מבטל אקירוב את ההנחה שגם לנשיא צרפת יש מילה בעניין. "פרס פותח את לבם של אנשים. גם עם נשיא צרפתי אחר זה היה קורה". ומה באשר לעסקי הנדל"ן שלך, האם המפגש עם המשלחת הצרפתית עשוי למנף אותם? "אנחנו כבר מושקעים בצרפת", מסכם אקירוב, ורומז שמהות האירוע היא בעיקר מדינית.

גם יו"ר אורמת יהודה ברוניצקי אינו מזהה הזדמנות עסקית מיוחדת. אבל הוא הקפיד להגיע גם למפגש העסקי שנערך בבוקר בירושלים וגם לקבלת הפנים שנערכה בתל אביב ערב קודם על ידי מכון היצוא והתאחדות התעשיינים, בו נכחו גם סולי סקאל וגד פרופר. הוא לקח חלק פעיל באירועים, השתתף בפאנל בנושא פיתוח ושדרוג התשתיות בישראל והחליף כרטיסים עם נשיא חברת Energies Nouvelles EDF. "הצרפתים רגילים לקנות בצרפתית", הוא אומר, "פגשתי שניים־שלושה אנשים מעניינים, ואולי ייווצרו פה הזדמנויות לחברות ישראליות אחרות, אבל ספציפית לגבי אורמת אנחנו רחוקים מלדבר על דברים קונקרטיים. הרי בצרפת אין ממש מקורות גיאותרמיים, ואנחנו מחפשים רעידות אדמה".

בריטמן מתרגש

משרדו של רו"ח יגאל בריטמן מייצג בארץ את פירמת ראיית החשבון דלויט. מדובר בלא פחות מחגיגה מבחינתו, ובריטמן מסתובב באירוע צמוד ליו"ר דלויט צרפת, ז'אן פול פיקאר, שמתפעל מהאירוע המכובד. ההתרגשות ניכרת גם בדבריו של בריטמן. "היה זה ריכוז של אנשים מאוד בכירים מן הכלכלה הישראלית והצרפתית, היו תהליכי נטוורקינג יפים, אך העיקר היה מלא הוד והדר בגלל הנשיאים", הוא מתפייט. "גילינו נשיא צרפתי אוהב ישראל, הכימיה בין השניים נראתה לכולם, דבריהם ריגשו. שפתיים יישקו". ועסקים, מה ייצא לנו מזה? "אין לי מושג. אני יודע שיצרתי כמה היכרויות בין אנשים שאני מכיר, ואני מקווה שזו התחלה טובה".

אלישע ינאי, מנכ"ל מוטורולה ישראל, מנחה את הפאנל המתהדר בשם שותפות למען חדשנות. "אנחנו הישראלים יותר חדשנים באופיינו, ואילו הצרפתים יותר מבוססים ויציבים. מכאן שאנחנו יכולים להפיק רבות משיתוף שכזה, וכפי שאמר סרקוזי, הטכנולוגיה והפיתוח צריכים להביא אותנו אל הידברות עם הפלסטינים ואל השלום", הוא מתמצת את כל הפתרונות לבעיות המזרח התיכון במשפט אחד. "העיקר במפגש הוא הפוליטיקה וההתבוננות בעסקים ככלי להשכנת שלום באזור. עסקים עם צרפת יכולים להניב לנו רווחים רבים, גם בזכות חברותה באיחוד האירופי, המנהל קרן גאונית המעניקה 15 מיליארד דולר לפיתוח בתחומים שונים". ומה באשר למוטורולה? האם נפגשת עם אנשי עסקים רלבנטיים, האם יש דברים על הפרק? "לא ממש. מאחר שמוטורולה היא חברה גלובלית, הזווית הישראלית פחות רלבנטית. העיקר במפגש הזה הוא הפוליטיקה".

ואיפה קרלה?

סרקוזי וברוני. הפעם היא לא הגיעה, צילום: בלומברג סרקוזי וברוני. הפעם היא לא הגיעה | צילום: בלומברג סרקוזי וברוני. הפעם היא לא הגיעה, צילום: בלומברג

בהתעלם מהמציאות המאכזבת, שלא כללה את קרלה ברוני בשום שלב של המינגלינג, נדמה כי להתרגשות הרבה ביותר בקרב אנשי העסקים הישראלים גרם החיבוק החם והבלתי צפוי שקיבלו מהצרפתים. "בנובמבר הייתי בפריז ושדרת השאנז אליזה היתה כולה דגלי ישראל וצרפת", משחזר אורן שחור, נשיא קצא"א ויו"ר לשכת המסחר הבינלאומית בישראל ICC. "זה היה מחזה מרהיב. בדרך כלל זה היה מתמצה בדגל ישראל קטן מתנפנף על רכב שרד, אך מאז סרקוזי הגישה כלפי ישראל השתנתה באופן מהותי".

ומה באשר לשורה התחתונה, אנחנו שבים ומתעקשים. "צרפת היא פוטנציאל עסקי אדיר. לדעתי בעיקר החברות הרפואיות יעשו חיל במפגש הצפוי", אמר שחור.

את האופטימיות מהכיוון הצרפתי מפזר פייר ננטרמה, סמנכ"ל שירותים פיננסיים של קבוצת אקסנצ'ר העולמית. "הביקור פה רק אושש לנו את מה שידענו עד כה על אנשי ההייטק הישראלים", הוא אומר. "יש לנו סניף בארץ, ואנו יודעים כי מדובר ברמה אחרת של אנשי תוכנה. שלא כמו בהודו ובסין, כאן יש ידע אחר וטכנולוגיה, ואנחנו צופים רק צמיחה בתחום". משהו תכלס? כנראה שכולם ייאלצו להתאפק עד הביקור הבא.

תגיות