אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לצעירים יש יתרון גדול בקבלת החלטות" צילום: עמית שעל

"לצעירים יש יתרון גדול בקבלת החלטות"

שרון זכות, סמנכ"ל הכספים בתדביק והזוכה במלגת ה־CFO הצעיר, משוכנע שהגיל שלו (35) הוא דווקא יתרון. "מנהל כספים מבוגר הוא לעתים שקול מדי, בעוד שצעיר יהיה פחות מקובע", הוא אומר

29.06.2008, 06:58 | נעה גרטי

ממבט חטוף בקורות החיים קשה להבין מדוע דווקא שרון זכות - בן 35 שגדל בבת ים ופסע במסלול די סטנדרטי של תיכון, צבא ולימודי מינהל עסקים וחשבונאות במכללה למינהל - זכה החודש במלגת ה־CFO (מנהל כספים) הצעיר ע"ש אורן שטיינברג, מטעם חברת טכנומטיקס ובשיתוף פורום ה־CFO.

המלגה ניתנת למנהלי כספים מתחת לגיל 40, ובמסגרתה הם נשלחים לשבוע לימודים ששוויו 12 אלף דולר באחת האוניברסיטאות המובילות בארצות הברית. זו השנה השנייה שבה ועדת שופטים מעניקה את הפרס, והפעם מבין שבעה מועמדים הזכות ניתנה לזכות.

כשהוא נכנס לבית הקפה, בג'ינס וחולצת כפתורים, אפשר לטעות בו כסטודנט בחופשה, ולא להאמין שהוא האחראי להנפקת אג"ח של החברה שהחלו להיסחר לפני כשבועיים. אבל עם תחילת השיחה כל סימני השאלה מתפוגגים. הוא מתיישב מולי ובעיניים בורקות מספר על העבודה הנוכחית שלו.

זכות הנמרץ עובד כ־CFO בחברת תדביק בראשות אילן דרורי, הנסחרת בבורסת תל אביב ומתמחה במתן פתרונות בתחום המדבקות ועיטור האריזה. הוא בעל ניסיון של שבע שנים כרואה חשבון ועוד שלוש שנים בתדביק, שם צלל ב־2005 לתפקידו, לכיסא אשר היה מיותם שנתיים טרם בואו.

 

"הקדשתי שלושה חודשים ללמידה ולהכרת החברה, ובסופם התחלתי לערוך שינויים. החלפתי 60% מכוח האדם, את האנשים שראיתי בהם פוטנציאל הוצאתי לקורסים, קבעתי יעדים שנבחנו אחת לחודש, בייתתי כל אדם למטרה מוגדרת ופניתי לטיפול בבעיה של תזרים הכספים", הוא אומר בהתלהבות.

מזרים את התזרים

הפשלת השרוולים האמיתית של זכות לא נגעה בטבלאות אקסל אלא בבניית מערכת יחסים אמינה מול הבנקים. "ההתנהלות עד בואי היתה של כיבוי שריפות, ועם הגעתי עבדתי על בניית יחסים הדדיים עם הבנקים. צריך לדעת לא רק לבקש אלא גם לקיים את ההבטחות". האינטליגנציה הרגשית הזו הביאה את זכות למקומות שהיו עבורו פנטזיה בתחילת הדרך. למשל, אושר לו מימון לרכישת מכונות למפעלי החברה בחו"ל. "אין לך מושג כמה זה בעייתי, מאחר שהבנק לא יכול לשעבד נכסים שנמצאים מעבר לים".

שרון זכות, צילום: עמית שעל שרון זכות | צילום: עמית שעל שרון זכות, צילום: עמית שעל

 

מי שמחפש הסברים לבחירה בזכות, יכול למצוא אותם גם ביצירתיות המחשבתית שלו. "כשהייתי בכנס בנושא ביטוח ניעור בי רעיון לחסוך בהוצאות החברה. הפעלתי את מנהלי הרכש של החברה, שיבדקו איזו הנחה ייתנו לנו ספקים אם נשלם להם באופן מיידי, ולא שוטף פלוס 120 כנהוג. לאחר מיקוח והצעות כדאיות מצד הספקים, לקחתי מימון בנקאי זול, שילמתי להם מיידית על הסחורות ויצרתי הכנסה נוספת של יותר מחצי מיליון שקל ברבעון הראשון".

פעוטון בדירקטוריון

"כשנכנסתי לתדביק לא היה שקל במסגרת האשראי הפנויה, הייתי לחוץ והרגשתי שכל הביצים של החברה בסל אחד. היום רק 50% ממסגרת האשראי מנוצלת, והחברה כבר לא נמצאת על הקצה. היתרון של ההנפקה היה לחבר את החברה לשוק ההון, לגרום להתעניינות של משקיעים פוטנציאליים, להוריד את התלות בבנקים וליצור אלטרנטיבה ליום שחור. כתוצאה מהנפקת האג"ח גם מערכת היחסים עם הבנקים השתפרה, משום שמרגישים שמישהו נוסף חולק איתם את הסיכון".

איך הגיבו חברי הדירקטוריון ל"ילד" כמוך?

 

"לעניין הגיל, לצעירים יש יתרון גדול בקבלת החלטות. מנהל כספים מבוגר הוא לעתים שקול מדי, יש לו לכאורה מה להפסיד והוא עלול לחשוש למקומו, בעוד שצעיר יהיה פחות מקובע. בסופו של דבר המציאות מוכיחה אם אתה מקצועי ואם המלצותיך ומעשיך נבונים. התוצאה היא בסופו של דבר חד־משמעית, הרי מדובר במתמטיקה. חוץ מזה מאחר שמנכ"ל החברה מחזיק 50% ממנה, הקפדתי לעדכן אותו בכל דבר שרציתי להעלות בישיבות, ולא להפתיע אותו".

יהלום לא מלוטש

בימים אלה מסיים זכות את תפקידו בחברה. תוכניות יש לו אבל שום דבר עוד לא סגור. האם הזכייה במלגה תסייע לו בהמשך הדרך?

רון פאינרו, סמנכ"ל הכספים באפריקה ישראל שהתמודד גם הוא על המלגה בשנה שעברה, והשנה ישב בחבר השופטים, סבור שכן. לדבריו המעמד בפורום הוא הזדמנות למנף את הקריירה. "גוורדיה של מנהלי כספים ותיקים שראו כמה דברים בחיים בוחרים ב־CFO צעיר ובעצם אומרים לו: יש לך את זה. בעיניי זה בוסט אדיר והזדמנות גדולה". כשנדרש חבר השופטים להכריע, נשאלו: את מי הייתם מגייסים לעבוד איתכם מחר? או על מי נקרא בעיתון בעוד חמש שנים? "פשוט ראינו את שרון זכות כיהלום לא מלוטש. הרגשנו בנקודת הזמן הזאת שהפוש שלנו יעניק לו יותר מלשאר המועמדים".

ד"ר אייל סולגניק, סמנכ"ל כספים באי.די.בי וחבר בפורום ה־CFO, מסביר כי הפורום מייחס חשיבות גדולה מאוד למלגה. "הראיה היא זהותם של השופטים - מנהלי כספים בכירים ומנוסים מאוד, ורצינות תהליך הבחירה. הבחירה במנהל כספים צעיר כזוכה היא בחירה המעבירה שדר לקהילת מנהלי הכספים על התכונות הרצויות למנהל כספים אופטימלי, ומהווה אינדיקציה להערכה שיזכה לה כל אחד ממנהלי הכספים מ'הקהילה'.

 

"בעיניי, הזוכה במלגה (גבר או אשה) צריך להיות מצויד, בין היתר, בתכונות הבאות: יושרה, אי תלות מחשבתית ועצמאות, יכולת טובה להתמודד עם נסיבות משתנות, יכולת ניהולית גבוהה ויכולת הנהגת והובלת תהליכים, יכולת להיות שחקן צוות, הבנה חשבונאית, משפטית ועסקית, הכרה בחשיבות מערכות בקרה ויכולת תכנון גבוהה לטווח ארוך".

תגיות