אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

אליעזר פישמן: "מיתון זה שני רבעונים ללא צמיחה? בולשיט"

בכירי ענף הנדל"ן מנסים להרגיע. דורי סגל על השוק האמריקאי: "הנכסים המניבים שומרים על יציבות; אין נפילות של סופרמרקטים כמו ב-2000". אורי דורי על השוק הישראלי: "מחירי הדירות יישמרו שנתיים-שלוש באותה רמה"

30.06.2008, 21:41 | אורי חודי
הרוחות סערו היום (ב') בכנס על משבר הנדל"ן בעולם, שארגנו ארנסט אנד יאנג ישראל בשיתוף עם משרד עו"ד סאמט, שטיינמץ, הריהג, גורמן ושות'. לצד פאנלים של גופי ההערכה ואנשי פיננסים, אשר עסקו בתחומים כמו השפעת המשבר על יכולת המימון והתוכניות של הענף בארץ ובעולם, בלטו דבריהם של בכירי הענף שניסו להרגיע.

אליעזר פישמן, בעל השליטה בקבוצת פישמן, הגיב לשאלה המרכזית של היום, בהתייחסו לגודל השפעת המשבר העולמי על שוקי הנדל"ן: "אני לא יודע מה זה משבר, יש אנשים שקונים גם היום. צריך להגדיר מה זה מיתון. זה שני רבעונים ללא צמיחה? בולשיט". בדברי פרשנות למשבר בשוק האמריקאי אמר פישמן, כי "הכלכלה האמריקאית חזקה מאוד, חוץ מבתחום הדירות, כי בנו יותר מדי. זה כמו מה שקרה כאן אחרי העלייה הרוסית".

עורך וידאו: רוני דלמאי, כתב: רפי ברבירו

היזם והקבלן הוותיק, אורי דורי, מבעלי א. דורי, מעריך שהמשבר ישפיע לבסוף על כולם, אך מוסיף: "החלק הטוב הוא שאחרי המשבר בשנת 2000 כולם חטפו ומאז הפעילים בשוק מתנהלים יותר בזהירות".

המלצה על המזרח

אחד הפאנלים שמשך הרבה תשומת לב היה מפגש של מומחים ויזמים שניסו לחזות את השפעת התהליכים בעולם על שוק הנדל"ן העולמי. אליעזר פישמן מעריך, כי יש עודף דירות בארה"ב ולכן ייקח הרבה זמן עד שהשוק יתנקה מהן. "זה יקח 4-5 שנים לפחות ואז המחירים שם יעלו בבת אחת. לא תהיה עלייה מתונה. עלות הבנייה מאוד יקרה והמחירים יקפצו. מי שמחפש הזדמנויות בארה'ב, שלא ידאג, יש לו עוד הרבה זמן".

כשנשאל היכן הוא מעדיף להשקיע כיום בנדל"ן השיב פישמן: "אני חושב שפורטפוליו צריך לכלול 30% ברוסיה  ו-70% במערב אירופה - בצרפת, שוויץ וגרמניה, אבל לא באנגליה". לסיכום התחזית שלו אמר פישמן: "אני מאמין שהיקפי הבנייה בכל העולם יירדו ב-30% בגלל התייקרות עלויות הבנייה וגם בגלל שמורידים את האשראי. בשום מקום לא יירדו מחירי הבנייה, חוץ מבארה'ב והמכה הגדולה ביותר תהיה לקבלני הביצוע שהתחייבו על עבודות כי המחירים רק עולים".

סגן היו"ר ואחד השותפים הבכירים בגזית-גלוב, דורי סגל, דיווח על הנעשה בשוק האמריקאי: "בארה'ב ברבעון הראשון של 2008 היו 2122 סגירות של חנויות בעקבות המשבר, לעומת 3000 סגירות בחצי שנה ב-2007. זה דומה לשנת 2000 כשהתפוצצה בועת ההיי-טק - אז נסגרו 4000 חנויות ברבעון".

אולם סגל מצטרף למרגיעים: "יש שינוי במה שנסגר. רק דברים שנחשבים למוצרים שאינם מחוייבי המציאות. אין נפילות למשל של סופרמרקטים, כמו בשנת 2000. הנכסים המניבים שומרים על יציבות ברמת התפוסות. גם בשוק הדירות להשכרה יש 96% תפוסה ואין שינויים צפויים באופק".

סגל חיזק דבריו של דורי והוסיף, כי "חברות הנדל'ן המניב והדירות להשכרה ראו את כל ההשתוללות של הבנייה למגורים בשנתיים האחרונות והתחילו לדאוג, אז הם לא בנו הרבה כמו דירות המגורים". כשנשאל סגל היכן היה משקיע בשוק זה, הוא השיב בנחרצות, "אני משקיע הכל בגזית גלוב".

בעל השליטה בקבוצת מבטח שמיר, מאיר שמיר, סיפר: "ייקח עוד זמן עד שהמשבר בארה"ב יעבור. במזרח אירופה יש הרבה הזדמנויות ואני לא חושב שהמילה 'משבר' מתאימה לאיזור זה. באסיה - אין משבר. יש האטה המושפעת מאווירת הקושי במימון. שם צריך סבלנות. מי שאין לו בעיית מחנק אשראי - יצליח".

הוא הוסיף: "התחושה כאן בפאנל היא כאילו הכל בסדר והמשבר לא קיים. אני לא שותף לכך. אם מחיר חבית נפט יעבור את ה-200 תהיה השפעה גם על הנדל"ן ויהיה מיתון אדיר. אולם אני לא צופה עוד החרפה גדולה במשבר, ואני לא רואה איזה אסון מתקרב".

אופטימיות מקומית

בפאנל שעסק בעתיד הפעילות בענף הבנייה בישראל אמר מנהל חטיבת המגורים באפריקה ישראל, יורם קרן: "באיזור המרכז אין שום האטה. יש מגדלים ונראה עוד הרבה וגם המימושים של תחום הפינוי-בינוי בדרך. אני מודאג מהפריפריה. אם לא תהיה פעולה של הממשלה היא תמשיך לדשדש".

אורי דורי העריך בפאנל, כי "בניית יחידות הדיור תימשך באותו הקצב, למרות שבכל שנה יש ביקוש של 120 אלף צעירים, שזה 60 אלף דירות, שאין לי מושג איפה הם גרים. זו אנומלייה. בנייה של מבני משרדים ומבנים מסחריים תמשיך גם כן באותו הקצב".

באשר למחירי הדירות, אמר דורי, כי הם "ישמרו על רמה קבועה בשנתיים שלוש הקרובות. אני מדבר על הבנייה הרגילה לא על היוקרה. שוק היוקרה שולי, הוא מוכר רק 100-50 דירות בשנה. זה ממש בשוליים ולא משפיע".

יורם קרן התייחס גם לנושא- קבוצות הרכישה: "אנחנו כיזמים לא אוהבים אותן. אני לא מאמין שזה יילך טוב בפרויקטים גדולים. בניין אחד זה בסדר אבל פרויקטים גדולים יותר זה בלתי אפשרי. בשוק הסיטונאי למשל, אני לא מאמין שהם יצליחו לעשות את זה".

תגיות