אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: שקיות הפלסטיק לא מהוות נזק סביבתי חמור כל כך צילום: רוני שיצר

מחקר: שקיות הפלסטיק לא מהוות נזק סביבתי חמור כל כך

דו"ח חדש שחובר בטכניון מגדיר את הזיהום הנובע מצריכת השקיות כחלק זעום מהבעיה וקובע כי ההיטל המתוכנן בישראל, לפיו נשלם שקל בעבור כל שקית, מצטבר למס של כרבע מיליון שקל בשנה

02.07.2008, 17:31 | גלית שפיר

האם בניגוד לדעה הרווחת שקיות הפלסטיק שאנו צורכים ברשתות השיווק אינן גורמות נזק סביבתי חמור כל כך? כך לפחות עולה מדו"ח חדש שהוגש למשרד להגנת הסביבה, בעקבות עבודת מחקר שבוצעה במוסד שמואל נאמן בטכניון בחיפה. עוד קובע הדו"ח, כי ההיטל המתוכנן בגובה שקל אחד על רכישה של כל שקית פלסטיק, יביא להטלת מס על הציבור של כרבע מיליון שקל בשנה.

ד"ר אופירה איילון, מרכזת תחום הסביבה במוסד שמואל נאמן, אמרה: "שקיות פלסטיק מהוות חלק זעום מהבעיה. על מנת להתמודד עם בעיית הפסולת יש להתמודד עם הבעייה כמכלול, דוגמת ההתייחסות גם לחומר האורגני ולאריזות".

מחברי הדו"ח אף סבורים, כי איסור מוחלט על שימוש ב"שקיות גופיה" (הסוג הנצרך ברשתות השיווק) יסיט את הצרכנים לשימוש בשקיות ללא ידיות, ומבחינת הלכלוך הבעיה כלל לא תיפתר.

בישראל משתמשים בכ-5 מיליארד שקיות בשנה, וכל אדם צורך בממוצע 300 שקיות בשנה. השקיות הללו מהוות רק 6% מהמפגע הסביבתי. מרבית המפגעים הסביבתיים נוצרים דווקא משאריות של שקיות אריזה לנסיעות וטיולים.

בכמה אזורים בישראל ננקטו צעדים לצמצום השימוש בשקיות פלסטיק. במדרשת בן גוריון למשל גובים חצי שקל עבור כל שקית בעת הקנייה ובמספר קיבוצים גובים שקל אחד על שקית.

הצעות החוק שהוגשו בעניין זה בכנסת הם על בסיס המודל האירי. במרץ 2002 הוחלט באירלנד, כי ההיטל על שקיות ניילון יהיה 15 יורו סנט לשקית, כשהחוק לא יחול על שקיות לאחסון מוצרי בשר. כתוצאה מכך, ירדה כמות שקיות הפלסטיק בשוק האירי בכ-90%, וכן חל צמצום בשימוש בשקיות ללא ידיות. כשנה לאחר כניסתו לתוקף של החוק דווח באירלנד, כי חלה עלייה של 21% בשטחים הפתוחים הנקיים משקיות שנה לאחר תחילת החוק.

מעבר לשאלה הנוגעת לזיהום שיוצרות השקיות, בדק הדו"ח גם את ההשפעות העקיפות לגבייה. מבחינת הפגיעה בעסקים קובעים החוקרים, כי לא ייגרם נזק לחברות המייצרות שקיות פלסטיק, זאת מאחר ורוב השקיות הנמצאות ברשתות השיווק מיוצרות בחו"ל או ברשות הפלשתינאית. נתון מעודד מבחינתנו, הצרכנים, הוא כי זמן ההמתנה בתור לקופה יתקצר ב-10%.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מה שמועיל מצד אחד מזיק מצד שני
רב שקיות הפלסטיק מהסופר משמשות כשקיות זבל בבית - זו הסיבה שהסירחון בפחי האשפה ירד. באם לא תהינה שקיות בסופרים משקי הבית יתחילו לזרוק את אשפת הבית ישירות למיכלים כפי שהיה פעם. אריזות הפלסטיק של מרבית המוצרים המשווקים מזהמים לא פחות -אז יפסיקו למכור לנו את הבשר,מוצרי החלב טחינות רסק רוטבים שמנים והרשימה ארוכה. מי ירויח מבטול השקיות - לא הסביבה ולא הלקוחות אלא רשתות השיווק שמנהלות את הקמפיין הזה. יותר פשוט לחייב ליצר פלסטיקים מתכלים ומתפרקים בטבע המר יותר.
זימור , ת:א  |  03.07.08
1.
משהו פה מסריח...
הדו"ח הכביכול מכובד הזה חשוד - צורת ההצגה של המס (כמו שכתב 1 - מסתכם בכמה אגורות לבן אדם, וגם זה בהנחה שאנשים לא ישתמשו בשקיות רב פעמיות), המשפט שאומר שהצרכנים יעברו לשקיות ללא ידיות (ואז מה המטרה של להשתמש בשקית אם אין לה ידיות???), והעובדה שנטען שהן לא מפגע חמור (לא ראינו כבר דיווחים על 20-30 אחוז מהפסולת בישראל???) איך מה שסין (ולא נזכיר מדינות כמו בנגלדש...) עשתה תוך כמה חודשים למיליארד (!!!) סינים עובד חלק, אבל במדינה בגודל עשירית מחוז בסין צריך לעשות 50 מחקרים בטכניון עד שיישמו משהו כל כך פשוט????
שי , תל אביב  |  03.07.08