אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נגבטק חושפת אזהרת עסק חי בדו"ח 2007 צילום: עמית שעל

נגבטק חושפת אזהרת עסק חי בדו"ח 2007

החברה, המפתחת מערכות בדיקה לתעשיית המוליכים למחצה, הפסידה אשתקד 32.4 מיליון דולר ותנסה לשכנע את המשקיעים של IGPAC שהמוצר החדש שלה ייחלץ אותה מהפסדים

07.07.2008, 07:39 | עומרי כהן

חברת ההייטק נגבטק סבלה אשתקד מהפסדים כספיים כבדים בעקבות הכישלון בהשקת הגרסה המתקדמת למוצר הדגל שפיתחה, וזכתה להערת עסק חי מרואי החשבון שלה.

מגמה זו נמשכה גם ברבעון הראשון של 2008 והציבה סימן שאלה גדול על יכולתה להמשיך ולהתקיים באופן עצמאי. בעקבות אירועים אלו הופחת שווייה של נגבטק ב־30% - מ-50 מיליון דולר ל-35 מיליון דולר - בעסקת המיזוג עם השלד הבורסאי IGPAC של כרמל ורניה ומתי קרפ.

פרטים אלו מתבררים מהזימון לאסיפת בעלי המניות של IGPAC, שאמורה להתכנס ב-18 ביולי בעיירה מקלין שבמדינת וירג'יניה, כדי לאשר את המיזוג. עדיין לא ברור אם תאושר העסקה ומה יהיה עתידה של נגבטק, אם זו תידחה.

ירון לוטן יו"ר נגבטק, צילום: עמית שעל ירון לוטן יו"ר נגבטק | צילום: עמית שעל ירון לוטן יו"ר נגבטק, צילום: עמית שעל

נגבטק, שבסיסה ברחובות, מפתחת, מייצרת ומשווקת מערכות לבדיקת תקינותן של פרוסות סיליקון לתעשיית המוליכים למחצה. החברה, שהוקמה בידי יוצאי אורבוט (לימים אורבוטק), ד"ר גדי נוימן ודוד אלומות, פיתחה טכנולוגיה הקרויה Image & Step לגילוי פגמים בשבבים במהלך ייצורם. בשנת 2004 השיקה נגבטק את מוצר הדגל שלה, מערכת 3100, והכנסותיה זינקו מ-3 מיליון דולר באותה שנה ל-31 מיליון דולר בשנת 2006. נגבטק נחשבה אז לאחת ההבטחות הגדולות של ההייטק הישראלי, ובמשך חייה הקצרים גייסה כ־100 מיליון דולר. לקראת הנפקה אפשרית הוערך שווייה במאות מיליוני דולרים.

לפני שנה נמנעו החברות הציבוריות אורבוטק וקווליטאו מלהצטרף לסבב גיוס נוסף בהיקף של 15 מיליון שקל שערכה נגבטק, וכבר אז עורר העניין יותר מכמה סימני שאלה. הצעד נתפש כהבעת אי־אמון בנגבטק מצד שתי החברות הישראליות הפועלות בענף ציוד הבדיקה לתעשיות האלקטרוניקה. קווליטאו גילתה אז שסבב ההשקעה מבוצע במחיר נמוך משמעותית מהשווי שנגזר לנגבטק בסבבי הגיוס הקודמים, אבל חוסר מידע על התוצאות הכספיות של נגבטק הקשה על ניתוח אמיתי של מצבה.

כעת, עם פרסום הזימון לאסיפה, מתברר כי נגבטק סובלת מסוף 2006 מירידה חדה במכירותיה ומצמיחה עקיבה בהפסדים, וזאת עקב כישלון הגרסה המתקדמת - מערכת 3200 - למוצר הדגל לבדיקת שבבים. רואי החשבון ממשרד קסלמן וקסלמן אף הביעו חשש שלפיו אם לא תאושר העסקה עם IGPAC, תידרש נגבטק להון חיצוני אחר כדי לממן את פעילותה השוטפת.

בסוף יולי 2006 גייסו ורניה וקרפ 52 מיליון דולר ל-IGPAC, שהוקמה כחברת רכישה למטרה מיוחדת (SPAC). החברה התחייבה לחתום בתוך 18 חודש על הסכם רכישה של חברה או פעילות בישראל, ולהשלים את העסקה עד סוף יולי 2008, אחרת תידרש להחזיר את הכסף למשקיעים. המגעים בין IGPAC לנגבטק החלו לצבור תאוצה באוגוסט 2007, ובינואר 2008 חתמו הצדדים על הסכם לא מחייב לביצוע העסקה, רגע לפני שאזל זמנם של ורניה וקרפ.

חודשיים אחר כך, ולאחר החמרה נוספת בעסקי נגבטק, נחתם הסכם מיזוג מחייב ששיקף לנגבטק שווי של 50 מיליון דולר. בהמשך יצאו מנהלי החברות לפגישות עם משקיעים, שם שמעו לראשונה על דרישת המשקיעים להפחית את מחיר העסקה לנוכח הביצועים הכלכליים החלשים של החברה הנרכשת. בעלי נגבטק, ובראשם הקרנות פיטנגו, סטאר, וולינגטון וג'נסיס, נאלצו לבלוע את העלבון ולהסכים להפחתת המחיר ב-30%, לפי דרישת השוק.

מהזימון למשקיעים מתברר לראשונה עד כמה קשה הוא מצבה של נגבטק. ברבעון הראשון של 2008 צנחו הכנסותיה ב-72% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכמו ב-2.2 מיליון דולר בלבד. במקביל גדל ההפסד הנקי באותה התקופה ב־9% והסתכם ב-6.2 מיליון דולר. בשנת 2007 כולה צנחו ההכנסות ב-47% ל-16.4 מיליון דולר, ואילו ההפסד הנקי זינק כמעט פי 2.5 והסתכם ב-32.4 מיליון דולר. בחמש השנים האחרונות הפסידה החברה 86 מיליון דולר.

נגבטק, שאותה מובילים היו"ר ירון לוטן והמנכ"לית ד"ר ריבי שרמן, השיקה בסוף 2006 את מערכת 3200 שכללה יכולות חדשות בתחומי הבדיקה ומצבי ההדמיה. המערכת תאמה את התכנון המקורי, אלא שבעת שהגיעה לשוק, השיקו חברות מתחרות מערכות חדשות משלהן בעלות ביצועים טובים יותר ועם יתרון ברור בתפוקה. השיפורים שהוכנסו ל-3200, לעומת ה-3100, נותרו במידה רבה חסרי משמעות לעומת מוצרים מתחרים, ומערכת 3200 לא הצליחה להתחרות במקבילותיה. התוצאה התבטאה כאמור בנפילה חדה בהכנסות ובזינוק בהפסדים.

בתגובה החליטה נגבטק בראשות ד"ר שרמן להאיץ את פיתוחו של המוצר המתקדם מהדור השלישי - מערכת 3300 - שנמצא כיום בשלב ניסוי מתקדם (בטא) בשני מפעלים לייצור שבבים. נגבטק אומרת שהיא מקבלת כיום הזמנות לרכישת ה-3300 או לשדרוג המערכות הקודמות לביצועי המערכת החדשה. ה-3300 הוא כעת המוצר העיקרי של נגבטק, והחברה תלויה לחלוטין בהצלחתו.

ההנהלה מציינת כי "תגובת השוק למוצר החדש מעודדת", וגם הדירקטוריון בראשות קרפ אומר דברים דומים בניסיון לשכנע את המשקיעים בכדאיות העסקה. "חברי הדירקטוריון של IGPAC מאמינים כי המוצרים החדשניים של נגבטק, בשילוב תוכנית הצמיחה האגרסיבית שלה, עשויים להביא לתחזית צמיחה משמעותית", נאמר בכתב הזימון למשקיעים.

ורניה וקרפ קיבלו תמיכה מחוות דעת של חברת הייעוץ הכלכלי גיזה זינגר אבן, שהעריכה כי בתנאים הקיימים העסקה כדאית למשקיעי IGPAC. בין השאר התבססו בגיזה זינגר אבן על תחזית אופטימית במיוחד שסיפקה להם הנהלת נגבטק, ואשר מבוססת על יכולתה של מערכת 3300 לשחזר את הצלחת ה-3100 משנת 2006.

על פי התחזית, יסתכמו הכנסות החברה השנה ב-30.3 מיליון דולר, ובתוך שלוש שנים הן יצמחו פי 3.4, ל-103.2 מיליון דולר. ההפסד התפעולי, שלהערכת החברה צפוי להסתכם השנה ב־11.7 מיליון דולר, יהפוך ב־2011 לרווח תפעולי של 22.4 מיליון דולר.

אבל נגבטק פועלת בסביבה תחרותית ביותר ומתמודדת עם מתחרות גדולות וחזקות ממנה דוגמת שתי היצרניות הגדולות בעולם של ציוד לתעשיית השבבים, אפלייד מטיריאלס, הנסחרת בשווי של 25 מיליארד דולר, ו-KLA טנקור, הנסחרת בשווי של 7 מיליארד דולר. לשתיים יכולות וסל מוצרים רחבים יותר, וכן גב פיננסי חזק, לעומת נגבטק, שברשותה רק 2.7 מיליון דולר, בסוף 2007.

עוד סיכון האורב לפתחה של החברה הישראלית הקטנה נובע גם ממספר הלקוחות המצומצם שלה - שבשלוש השנים האחרונות נע בין חמישה לתשעה בלבד. נוסף על כך מתנהלת כנגדה תביעה על הפרת פטנט שהגישה כנגדה אפלייד מאטיריאלס. הפסד בתביעה עשוי להתבטא בתשלום פיצויים גבוה ובאיסור על מכירה של המערכות בארה"ב האחראית ל-54% ממכירותיה ב-2007.

תגיות