אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראלים תובעים בנקים לבנוניים בארה"ב על סיוע לחיזבאללה צילום: בלומברג

ישראלים תובעים בנקים לבנוניים בארה"ב על סיוע לחיזבאללה

התביעה הוגשה בסוף השבוע בבית המשפט הפדראלי בניו-יורק על ידי כ-60 ישראלים שנפצעו או איבדו את יקיריהם במהלך המלחמה האחרונה, נגד חמישה בנקים לבנוניים הפועלים בארה"ב. בתביעה נטען כי הבנקים החזיקו ביודעין חשבונות והעניקו שירותים פיננסיים לארגון טרור

07.07.2008, 16:16 | מארק שון

כ-60 אזרחים ישראלים שנפצעו או איבדו את יקיריהם במהלך מלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006 תבעו חמישה בנקים לבנוניים, בגין תרומה לחיזבאללה בזמן מלחמת לבנון השנייה.

התביעה הוגשה בסוף השבוע בבית המשפט הפדראלי בניו-יורק נגד חמישה בנקים לבנוניים הפועלים בארה"ב, בטענה שהבנקים החזיקו ביודעין חשבונות והעניקו שירותים פיננסיים לארגון טרור. בכך הם למעשה סייעו לו והפרו את החוק הבינלאומי. הבנקים הנתבעים הם: פרנסאבנק (Fransabank), הבנק הלבנוני למסחר (BLC, Banque Libanese Pour Le Commerce), בנק בירות (Bank of Beirut), הבנק הלבנוני-צרפתי (Banque Libano-Francaise SAL), ובנק המזרח התיכון ואפריקה (Middle East and Africa Bank). סכום הפיצויים נתון להחלטתו של בית המשפט במקרה של קבלת התביעה, ומוערך על ידי התובעים ביותר מ-100 מיליון דולר.

קבוצת התובעים מיוצגים על-ידי עורכי הדין האמריקאיים גארי אוסן - המתמחה בתביעות העוסקות במימון טרור, טאב טרנר - אשר בין היתר עוסק בליטיגציה ובתביעות לפיצויים עונשיים ועורך הדין הישראלי אורן גוטרמן המתמחה בנזיקין.

התובעים טוענת שהבנקים שותפים לדבר עבירה באמצעות מתן שירותים פיננסיים ביודעין לארגון החיזבאללה ולזרוע גיוס הכספים שלו, ה-IRSO.

פרנסאבנק הוא גם הבעלים של הבנק הלבנוני למסחר ונחשב לאחד מעשרת הבנקים הגדולים בלבנון. הבנקים בלבנון משתמשים ב-"בנק עמית" אמריקאי לצורך ניהול הפעילות הפיננסית.

עו"ד גוטרמן אמר לכלכליסט, כי התובעים יודעים בוודאות כי ישנם בנקים אמריקאיים נוספים ששיתפו פעולה עם הבנקים הלבנוניים. בשלב זה אומנם לא ידועים כל הפרטים לגבי אותם בנקים ולכן יש נתבעים שצויין כי זהותם אינה ידועה עדיין, מלבד היותם גופים פיננסיים. "אוסן ואני האמנו ברעיון שלפיו בנקים מונעים מאינטרסים כלכליים בלבד ואם נמנע מהם רווח כלכלי זה ימנע את הסיוע לארגוני הטרור", הוסיף גוטרמן.

התובעים הישראלים תובעים מתוקף חוק "תביעת נזקי הזר", לפיו במקרים מסויימים לבית המשפט הפדראלי בארה"ב סמכות לדון בתביעות של אנשים שאינם אזרחי ארה"ב בנוגע לעוולות בנזיקין שמהוות הפרה של החוק הבינלאומי.

סמכותו של בית המשפט בארצות הברית מוקנית לו כאשר הנתבע מנהל את עסקיו על בסיס קבוע בארה"ב, או כאשר הוא מבצע חלק מהעוולה בארה"ב.

התקדים בו בחרו התובעים להתמקד הוא תביעתו בבית משפט פדראלי בארה"ב של אורן אלמוג נגד Arab Bank, בו נקבע על ידי השופט כי במקרים של טרור ניתן לטעון נגד הבנקים. הדיון בתיק זה טרם הוכרע, ולא ברורה מידת הצלחתו.

משפחות הנפגעים פנו במקור לעורך הדין גארי אוסן, שותף במשרד עורכי הדין Osen LLC בניו ג'רזי, שייצג מאות מקורבנות הנאצים בתביעותיהם נגד ממשלת גרמניה וכנגד יישויות פרטיות. בימים אלו מטפל אוסן בארבעה תיקים גדולים הנוגעים למימון טרור ומתנהלים בבתי המשפט הפדראליים.

טאב טרנר הוא פרקליט בעל משרדים הפועלים בפלורידה, טקסס, מיזורי וארקנסו. הוא מתמחה בתביעות לפיצויים עונשיים בעייני תחבורה, איכות הסביבה, וליטיגציה מסחרית. הוא מתמקד בעיקר בסוגיות השפעת בטיחות כלי הרכב על הצרכנים.

עו"ד טרנר עמד לאחרונה במוקד עלילת הספר "אדישות טרגית", שגולל את תביעת חבות המוצר הגדולה בהיסטוריה: תביעת פורד-פיירסטון, במסגרתה חברת המכוניות פורד חוייבה בשל התהפכויות של רכבים בגלל איכות הגלגלים. חברת ההפקות "האחים וורנר" רכשה את זכויות הספר וגרסת הסרט תופק על ידי חברת ההפקות של מייקל דגלאס, שמיועד לגלם את תפקידו של טרנר בסרט.

תגיות