אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשש: "ההדלפות מחקירות המס גורמות נזק עצום" צילום: גלעד קוולרציק

חשש: "ההדלפות מחקירות המס גורמות נזק עצום"

רואה החשבון אהרון זהר מזהיר שהחקירות המתוקשרות מרתיעות משקיעים זרים, מאשים את המדינה בתשלום נמוך מדי עבור עבודת ביקורת וחושש שמיתון במשק יפגע במשרדי רואי החשבון

09.07.2008, 09:28 | הדר קנה

חודשיים וחצי עברו מאז מוזגו המשרדים זהר את זהר ובריטמן אלמגור (דלויט), אך אהרון זהר, שעמד בראש המשרד הראשון, עדיין לא שקט. "ההרגשה היא שהמיזוג לא קל וייקח שנה כדי לעבור את המסלול באופן מלא. עם זאת, היה טעם במיזוג לשני הצדדים והיחסים בינינו מצוינים", הוא אומר.

זהר הגיע לאילת כדי להשתתף במושב בנושא הליכי שומה בכנס של לשכת רואי החשבון. חשוב היה לו להגיע, לדבריו, משום שהוא מודאג מאוד ממה שקורה ברשויות המס בעקבות פרשת רשות המסים. "רואי חשבון מעדיפים שיעמדו מולם מפקחים מקצועיים בעלי השכלה וניסיון סבירים, שיהיה להם מספיק זמן לדון לגופו של עניין ולא תחת לחץ. לחקירות המתוקשרות נגד פקידי מס בכירים יש השלכות שליליות, בין השאר, על אפשרויות של גיוס עובדים ברמה גבוהה לרשות. הנזק העקיף שיוצא מפרסום החקירות האלה הוא אדיר. למשל לחקירות יש השפעה שלילית על המשקיעים מחו"ל. אנשים חוששים להשקיע במקום שבו כל חקירה מודלפת לתקשורת, וזה גורם נזק עצום להכנסות המדינה".

איך אפשר לפתור את זה?

 

"קודם כל צריך לתת הנחיות ברורות וחדות למשטרה ולפרקליטות, שיידעו שיהיו קנסות כבדים למדליפים, וכל עוד לא הוגש כתב אישום, אסור להעביר את המידע לתקשורת".

מה אתה חושב על עצם החקירה?

"הרמה המקצועית של פקידי המס שמואשמים בפרשה הזו אינה ניתנת לערעור. להגיד שהמינוי של ג'קי מצא לא היה כדין נראה לי קצת הזוי. הייתי אומר שמינוי לתפקידים על פי המלצות הוא דבר שמאוד מקובל במשק".

מה אתה חושב על פרשת פיקסל, שבה העמידו לדין את רואי החשבון מוטי גרינוולד ואליעזר אבוגני ממשרד קוסט פורר, ולא את בעלי המניות?

 

"נראה לי קצת חריג שמחפשים דווקא את המייצג ולא את הנישום. המייצג צריך לייצג את הלקוח ולפעול לטובתו. אני לא יודע מה הסיבה להגיש כתב אישום דווקא נגד מייצג. אולי זה לצורך הרתעה. על פניו, זה נראה מוזר ולא הגיוני, אבל צריך לראות את הנתונים".

בענף ראיית החשבון ישנו הבדל ניכר בין המשרדים הגדולים, המעסיקים מאות ואף אלפי עובדים ומייצגים כ־90% מהחברות הציבוריות במשק, לבין המשרדים הבינוניים המעסיקים בין 50 ל־100 עובדים ומייצגים חברות ציבוריות מעטות, אם בכלל. בתור מי שהיה במשרד בינוני והתמזג עם משרד גדול - היכן אתה רואה את התחרות ביניכם?

 

"התחרות האמיתית היא לא בין המשרדים הבינוניים, הקטנים והגדולים. התחרות על רואה החשבון היא דווקא מול המשק הפרטי - מול החשבים ומנהלי הכספים שמקבלים סכומים שקשה להתחרות בהם. אני לא חושב שיש פערים גדולים ברמות השכר בין המשרדים בגלל גודלם".

מה הבעיה העיקרית כיום בענף ראיית החשבון?

 

"הבעיה העיקרית היא נושא שכר הביקורת (audit), שהוא נמוך ביותר. אני מאשים בזה את רשויות המדינה. לדוגמה, היה מכרז לביקורת לבתי חולים ממשלתיים. משרדי הוזמן לתת הצעה, ואכן הגשנו הצעות למרבית המכרזים והפסדנו בכולם. מצפים שנעבוד במחירים לא הגיוניים, שהם כ־25% מהמחיר שמקבלים משרדים של רואי חשבון באירופה עבור אותה עבודה. רשויות המדינה וגם לשכת רואי החשבון צריכות להיות ערות למצב הזה".

ענף ראיית החשבון ייפגע מהמיתון במשק?

"הענף עשוי בהחלט להיפגע, אם המשק ייכנס למיתון. אנחנו כבר רואים האטת פעילות בהנפקות שהיו קודם. מצד שני, בתחומים שאינם ביקורת, כמו ייעוץ, ניהול סיכונים וכדומה, השירותים שאנו מספקים עשויים להתרחב".

תגיות