אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנגנון הסדרה עצמית לתוכן גולשים – במקום חוק הטוקבקים צילום: shutterstock

מנגנון הסדרה עצמית לתוכן גולשים – במקום חוק הטוקבקים

פשרה בין אתרי התוכן הגדולים לבין ח"כ ישראל חסון: איגוד האינטרנט הישראלי הציג טיוטת הסכם להסדרה עצמית, שתחייב בדיקה שיטתית של תוכן שמפורסם באתרי האינטרנט ונכתב בידי גולשים. משרד המשפטים חושש מפרסום "דברי עוולה"

09.07.2008, 12:12 | שאול אמסטרדמסקי

הישג גדול לדיאלוג הציבורי נרשם היום (ד') בוועדת המדע והטכנולוגיה. יוזם הצעת "חוק הטוקבקים", ח"כ ישראל חסון (ישראל ביתנו), הביע נכונות למשוך את הצעת החוק שלו, לאחר שהוצגה בפני הוועדה טיוטת הסכם להסדרה עצמית שגובש על ידי איגוד האינטרנט הישראלי, בשיתוף אתרי התוכן הגדולים.

עוד הוצע בדיון, כי יוקם גוף ציבורי שיעקוב מעת לעת אחר פעילות ההסדרה העצמית של האתרים. עקרונות ההסדרה העצמית שהוצגו בפני הוועדה ייבחנו לעומקם בישיבה הבאה של הוועדה.

ישראל חסון. מעדיף הליך וולונטרי על פני חקיקה, צילום: אלכס קולומויסקי ישראל חסון. מעדיף הליך וולונטרי על פני חקיקה | צילום: אלכס קולומויסקי ישראל חסון. מעדיף הליך וולונטרי על פני חקיקה, צילום: אלכס קולומויסקי

לדברי ח"כ חסון, "הדילמה שעומדת על הפרק היא בין לקבוע ערכי התנהגות לבין ניסיון לחוקק את עצמנו לדעת. אני מעדיף תהליך של הסדרה עצמית וולונטרית על פני חקיקה. אני מעריך ומכבד את ההסדר שהובא לפנינו כאן. זה עדיף אלף מונים על פני חוק, בתנאי שזה יעבוד". עם זאת הדגיש חסון כי בטרם ימשוך את הצעת החוק יש לוודא כי בטיוטת ההסדר נעשים "כוונונים אחרונים נוספים".

האתרים יסננו תוכן גולשים אבל לא יהיו חשופים לתביעות

ההסדר מציע שהאתרים יבצעו הפרדה ברורה בין תוכן מערכתי (של אתר התוכן עצמו) לבין תוכן גולשים.

עוד נקבע, כי אתרי התוכן יפעלו למנוע פרסום תוכן שאינו ראוי לפרסום באופן חד משמעי - זאת באמצעות פיקוח על הטוקבקים ומתן אפשרות להגשת תלונות בגין תוכן פוגעני. עם זאת, אתרי התוכן לא יהיו אחראים מבחינה משפטית לתוכן גולשים, במידה שפעלו בתום לב כדי לחסום תוכן פוגעני ולהסירו תוך היענות לכללים שהוצגו בהסכם.

משרד המשפטים מתנגד

עו"ד תמר קלהורה, נציגת משרד המשפטים, הביעה את מורת רוחו של המשרד לנוכח ההסכם שגובש. "אתם יוצרים סיכון שיעלו לאינטרנט דברי עוולה ומנגד אתם דורשים חסינות משפטית. אין לזה אח ורע בעולם האמיתי", אמרה קלהורה.

לאור התנגדות משרד המשפטים להסכם, אמר ח"כ חסון כי "לא אתן להתנגדות המשפטנים להסדרה לפגוע בהליך מבורך זה. אין ספק כי ההתחייבות לבדיקה שיטתית של הנכתב באתרי האינטרנט על פי קריטריונים של לשון הרע ופרמטרים נוספים, בנוסף למנגנון של תלונות על תגובות שעברו סינון מערכתי, יגרמו ליצירת מערכת מאוזנת שתיתן מענה לחופש הביטוי מצד אחד ויעצרו את חופש הביזוי מהצד השני".

עו"ד חיים רביה, נציג איגוד האינטרנט הישראלי, הציג בפני הועדה את טיוטת ההסדר שהתגבש. לדבריו, איגוד האינטרנט כינס את אתרי התוכן הגדולים בישראל, ביניהם וואלה!, קשת, רשת, NRG, YNET, תפוז ונענע10. על פי עו"ד רביה, "לא לכל דבר ישנה הסכמה ולכן הטיוטה אינה סופית". עו"ד רביה הוסיף, כי "הסדרה עצמית אינה מצמצמת את חופש הביטוי אלא מגדילה אותו".

תגיות