אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנדרי ויידה, מנכ"ל חד אסף: "שווי השוק רחוק משוויינו האמיתי" צילום: עמית שעל

אנדרי ויידה, מנכ"ל חד אסף: "שווי השוק רחוק משוויינו האמיתי"

ויידה, מנכ"ל חד אסף, שרשמה בחמש השנים האחרונות תשואה של 1400%, לא פוסל רכישות בשווקים המתפתחים, אך שולל גיוס בשווי הנוכחי

15.07.2008, 08:06 | נעמה סיקולר

הדרך לתשואה של יותר מ־1400% בתוך חמש שנים מתחילה, במקרה של חד אסף (לשעבר חד מתכת), בשנת 1947 בבית מלאכה קטן לייצור מסמרים בחצר בית פרטי בקריית אתא.

התשואה הפנומנלית שהשיגה חד בשנים האחרונות איננה אופיינית לחברה תעשייתית, העוסקת בתחום לא "זוהר" במיוחד של ייצור, עיבוד ומסחר במוצרים לזיון בטון (ברזל ורשתות לבניין, חוטי מתכת ומסמרים לענפי הבנייה, התעשייה והחקלאות). אולם כאשר בודקים את ביצועיה הכספיים של החברה בחמש השנים האחרונות מבינים שהאמון של המשקיעים נבנה על סמך שיפור מתמיד בתוצאות. אם את שנת 2003 סיימה החברה ברווח נקי של 2.3 מיליון שקל ועם הכנסות של 679.6 מיליון שקל, את שנת 2007 סיימה חד אסף עם עלייה של פי 30 ברווח הנקי ל־71 מיליון שקל ועם הכנסות של 1.37 מיליארד שקל. כמו כן שולטת חד אסף על שליש מהפעילות בשוק מוצרי המתכת והברזל המקומי, והמנכ"ל אנדרי ויידה מבטיח "להרוויח יפה גם השנה".

התמודדות יומיומית

עם זאת, מעבר לשילוב המעניין בין תעשייה לבין תשואות מרשימות, מאחורי חד אסף מסתתר גם סיפור של אובדן והתמודדות יומיומית. אסף שני, בנו של בעל השליטה, אברהם (רמי) שני, איבד במפעל את חייו בתאונת עבודה ומאז נושאת החברה את שמו. "אחרי האסון שקרה לנו החברה נהפכה למפעל הנצחה לאסף, וכל מה שנותר לנו כרגע זה לקיים את העובדים שלנו, ולהביא ערך מקסימלי לבעלי המניות", אומר שני.

כאשר חוזרים לאתגרים המקצועיים הניצבים בפני חד אסף, האתגר הבולט, אומר ויידה, הוא הירידה המסיבית בהתחלות הבנייה בישראל, שמשפיעה על מכירות החברה בתחום ברזל בניין מעובד. "אם ב־1995 היו 13.2 מיליון מ"ר של התחלות בנייה, ב־2007 היו 7.1 מיליון מ"ר התחלות בנייה בלבד. במציאות כזו אין ספק שאנחנו והמתחרים שלנו, שלא פשטו רגל, היינו מסוגלים לייצר והיינו מעדיפים למכור הרבה יותר".

עם זאת, אומר ויידה, "הדרך שלנו להתמודד עם השוק הרווי היא לא להוריד מחירים באופן דרסטי. הגישה שלנו אומרת שאם מעלים את המחיר מגדילים את התמורה".

ניתן ללמוד על הגישה המיוחדת של החברה מדוגמה נוספת. בתחילת השנה מימשה החברה את פעילות המפעל ההולנדי, שאותו רכשה בשנת 2002 ברווח של 7 מיליון יורו. המפעל היה מוצלח ורווחי, אולם בחד אסף החליטו שאם הם לא מסוגלים להוביל בשוק ההולנדי, עדיף לא להיות בו בכלל.

"כשנכנסנו לשוק ההולנדי ב־2002 היו לנו שבעה מתחרים. ב־2007 היו לנו רק שני מתחרים, שגודלם פי20 מהגודל של החברה שלנו", מסביר ויידה. "נכון שהרווחנו יפה, אבל חששנו להישאר קטנים. מכיוון שלא היה לנו עניין להתמזג ולהחזיק אחוזים בודדים בחברה ענקית, הגענו למסקנה שיש לנו שתי ברירות: למכור או להסתכן ולהיחשף לתחרות קשה מנשוא".

אתם בוחנים רכישות אחרות בעולם?

 

"כל הזמן. אם נמצא הזדמנות עסקית לרכוש עוד חברות בחו"ל נעשה זאת. אנחנו מעריכים שזה יהיה באחת המדינות המתפתחות - סין, הודו או מדינות חבר העמים, כי שם הפוטנציאל גדול יותר. עם זאת, צריך להבין שאת כל הרכישות עשינו במחירים נמוכים יחסית. אנחנו נמצאים בתקופה של רווחיות גבוהה בתעשייה הרלבנטית, ואנחנו לא חברה שלוקחת סיכונים בסוג ההשקעות הזה. אנחנו מאוד סולידיים ומאוד קונסרבטיביים, וההתנהלות הזאת הביאה אותנו למצב שבשנתיים־שלוש האחרונות לא יכולנו לטפוח לעצמנו על השכם על רכישות שביצענו".

חברות מחו"ל מסתכלות עליכם?

 

"ישראל היא לא שוק שיש לו סקס אפיל מבחינת החברות הגדולות בעולם, ואני לא רואה אף חברה בינלאומית מתחום הפלדה שלוטשת אלינו עיניים. זה לא אומר שלא היו הצעות לרכוש אותנו". רמי שני מספר כי קיבל עבור החברה הצעות בהיקף של 150 מיליון דולר, אך לא היה מדובר בחברות מהתחום, אלא בהשקעה פיננסית.

לקראת עדכון המדדים האחרון, שהתבצע בתחילת חודש יולי, עלה שמה של חד כאחת המועמדות הפוטנציאליות לכניסה למדד ת"א־100. עם זאת, בחברה בחרו שלא לבצע מהלכים שהיו מקדמים אותה לקראת המעמד "הנחשק", ולמרות היקף פעילותה הגדול בחרו להמשיך ולהיסחר כמניית יתר.

"שווי האחזקות שלנו היה קצת רחוק מדי", אומר ויידה. "בעל השליטה, בצדק, לא רואה את שווי השוק הנוכחי ככזה שנותן תמורה אמיתית לתוצאות החברה, ולכן לא מתכוון למכור, לא להנפיק ולא לגייס בשווי הזה. אנחנו צריכים לחכות לימים טובים יותר שבהם השווי שלנו יהיה קרוב לשווי האמיתי של החברה. אנחנו מרגישים שלשוק ההון יש אמון רב בנו, אך הסנטימנט בשוק עוד לא חיובי, וגם אנחנו מרגישים את זה. המניה שלנו ירדה שלשום ב־4% בשעה שרווחי החברה לא השתנו. לך תסביר את זה. לטובת בעלי המניות היינו רוצים שהמניה שלנו תמשיך ותעלה. אנחנו עושים מדי פעם סקירות בשוק ההון כדי להגדיל את המודעות להישגינו, אך זה לא משנה את העובדה שלדעתנו אין קשר ישיר בין התנהגות המניה של החברה לבין שווי הפעילות שלה".

אתה אומר שלא תגייסו היום, מתי כן?

"אנחנו לא מתכוונים לגייס חוב כי זה יקר לנו יותר מאשראי הבנקים. לעומת זאת, אם השוק יהיה מספיק טוב לגיוס אקוויטי נלך על זה, בהתאם לתשקיף המדף שלנו. במקרה כזה יכול להיות שנגייס גם קצת חוב".

תגיות