אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת העבודה לשר ישי: לא לאשר הסכם השימוש במחשב במקום העבודה צילום: shutterstock

ועדת העבודה לשר ישי: לא לאשר הסכם השימוש במחשב במקום העבודה

הוועדה דנה בהסכם שחתמה ההסתדרות עם נציגי המעסיקים. ח"כ גלאון: "הסכם תקדימי שמסדיר פגיעה משמעותית בזכות לפרטיות של העובדים". ההסתדרות: "אין בכוונתנו להקפיא הסכם שמיטיב עם העובדים"

15.07.2008, 15:27 | מיקי פלד

דיון סוער התקיים היום (ג') בוועדת העבודה של הכנסת, בנוגע להסכם בין ההסתדרות והמעסיקים שקובע את מידת הפרטיות של עובד המשתמש במחשב במקום העבודה. בסופו של הדיון, אותו יזמה ח"כ זהבה גלאון, קראה הוועדה לשר התמ"ת, אלי ישי, שלא לחתום על צו ההסכם ולהסתדרות ולמעסיקים להקפיא את יישום ההסכם עד להכנת חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה.

ההסכמה: הסכם הסתדרות-מעסיקים על שימוש במחשב בעבודה העובדים יוכלו להשתמש במחשב במקום העבודה לצורך פעולות אישיות "בהיקף מידתי ובזמן סביר". המעסיק לא יעשה במידע אישי שימוש הפוגע בכבוד ובצנעת הפרט מיקי פלדלכתבה המלאה

ההסתדרות, מצידה, מסרה כי אין בכוונתה להקפיא את ההסכם, שכן הוא מיטיב את מצבם של העובדים לעומת הפסיקה הקיימת. "במידה ונענה לדרישה הפופוליסטית הזו, נפגע בעובדים", אומרים בהסתדרות.

"אם ההסכם לא מספיק - שיחוקקו חוק"

במהלך הדיון, הציגו ההסתדרות והמעסיקים את פרטי ההסכם ואת האיזון, שלדבריהם ניסו ליצור בין חופש הפרט וזכות הקניין. אנשי ההסתדרות והמעסיקים טענו, כי זו הפעם הראשונה שבה נושא זה מוסדר וכי עדיף שסוגיות ביחסי העבודה יהיו מוסדרות לא בחקיקה אלא בהסכמים.

בהסתדרות מסרו עוד, כי מדובר בהסכם שמיטיב עם העובדים ומרחיב את זכות הפרטיות בשימוש האישי שעושים במחשב במקום העבודה.

מולם עמדו אנשי האגודה לזכויות האזרח, שטענו כי זכות הקניין היא זכות מצומצמת בחוק ולכן הפגיעה העיקרית היא בחופש הפרט של העובד עצמו. כמו כן, התייחסו אנשי האגודה לערפול סביב המושגים הקובעים בהסכם, הנסמכים בעיקר על מידת הסבירות ומשאירים מקום רב לפרשנות של המעסיקים ובתי הדין.

משרד המשפטים הודיע כי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, מכין חוות דעת שתהיה מוכנה בעוד כחודש וחצי.

לדברי ח"כ גלאון, מדובר בהסכם תקדימי שמסדיר פגיעה משמעותית בזכות לפרטיות של העובדים ומאפשר למעסיקים להיכנס לתיבות דואר פרטיות שלהם וכן לקבציהם האישיים, כמעט ללא מגבלות. כמו כן, טוענת ח"כ גלאון, הנושא מעוגן בהסכם בין ההסתדרות למעסיקים וזאת למרות שמדובר בסוגיות חקיקתיות ומשפטיות. לטענתה, ההסתדרות נטלה לעצמה סמכות מרחיקת לכת בחתימת ההסכם.

ח"כ רן כהן תקף גם הוא את ההסכם. בשיחה עם "כלכליסט" אמר כהן, כי "כאשר אדם הולך להיות שכיר הוא לא משכיר גם את פרטיותו. לכן אני חושב שלא בא בחשבון שמישהו ישכיר פרטיות בשמו של העובד". ח"כ כהן הוסיף, כי "לארגוני העובדים והמעסיקים אין סמכות להתעסק עם זכויות האדם של העובדים. לכן הזירה היא מחוקק או בית המשפט".

לדבריו, חוק יסוד כבוד האדם וחירותו מעגן כבר את חירות העובד כאזרח, גם אם לא מתייחס מפורשות לשימוש במחשב המעביד. עם זאת, ח"כ כהן לא שולל חקיקה בנושא אם תימשך הפגיעה בעובדים, כדבריו.

לדברי ההסתדרות, אם חברי הכנסת חושבים שההסכם אינו מספיק הרי שביכולתם לחוקק חוק בהתאם. עצם העובדה שאין יוזמת חקיקה כזו מעידה, כי תכלית הדיון היא תפיסת כותרות בלבד תוך אמירות פופוליסטיות.

תגיות