אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה חושף: גירעונות ענק למפלגות הגדולות צילום: אלכס קולומויסקי

מבקר המדינה חושף: גירעונות ענק למפלגות הגדולות

מפלגת העבודה היא בעלת הגירעון הגדול ביותר - כ-129 מיליון שקל. לסיעת הליכוד גירעון של 34 מיליון שקל ולסיעת המפד"ל גירעון של 21 מיליון שקל

15.07.2008, 16:06 | שאול אמסטרדמסקי

מפלגת העבודה היא בעלת הגירעון הגדול ביותר - כ-129 מיליון שקל, כך עולה מדו"ח מבקר המדינה, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס, בנושא מימון מפלגות המתפרסם היום. הדו"ח מצביע כי למרבית הסיעות גירעונות מצטברים גדולים. לסיעת הליכוד גירעון של 34 מיליון שקל, לסיעת המפד"ל גירעון של 21 מיליון שקל. גם למפלגות הקטנות יותר גירעונות משמעותיים: לסיעת חד"ש גירעון של 5.6 מיליון שקלים, לסיעת ישראל ביתנו גירעון של 3 מיליון שקלים וסיעת מר"צ שקועה בגירעון מצטבר כולל של כ-12 מיליון שקל.

במסגרת הדו"ח ציין המבקר לשלילה את סיעת הגמלאים ואת סיעת תקומה (חלק מהאיחוד הלאומי-מפד"ל). על פי לינדנשטראוס, סיעת הגמלאים קיבלה תרומה שלא לפי חוק מימון מפלגות, בסך 3,600 שקל, משום שלא שילמה מע"מ לאחד מהגופים ממנו היא שוכרת משרדים. כמו כן, מציין המבקר כי למרות שסיעת הגמלאים שכרה את שירותיה של חברת ייעוץ תקשורת לתקופה של 5 חודשים בעלות של 24 אלף שקל מדי חודש, בפועל שילמה הסיעה במשך שמונה חודשים סכומים חודשיים שנעים בין 73-202 אלף שקל. "דהיינו, לגבי חלק ניכר מההוצאות לא היתה התקשרות בכתב בין הסיעה לבין החברה", מציין המבקר. לאור הממצאים החליט המבקר לשלול מן הסיעה מימון מפלגות בגובה של 25 אלף שקלים.

לגבי סיעת תקומה, מציין המבקר כי בחודש יולי 2006 העניקה הסיעה תרומה בסך 50 אלף שקל לעמותה. על פי ההסכם בין הסיעה לעמותה, ההלוואה הייתה צריכה לשאת ריבית והצמדה, אולם בפועל העמותה מעולם לא שילמה לסיעה את תשלומי הריבית. עוד מעלה בדיקת המבקר כי נגד הסיעה הוגשה תביעה משפטית בגין מערכת הבחירות לעיריית פתח תקווה, במסגרתה חויבה הסיעה (בנוסף לסיעה אחרת), לשלם לתובעים סכום כולל של 300 אלף שקל. המבקר מציין כי על פסק הדין הוגש ערעור שטרם הוכרע, אולם למרות זאת הסיעה לא ערכה הפרשה בגובה הסכום הנדרש בדו"חות הכספיים שלה, כנדרש. כתוצאה מכך גירעונה של הסיעה, שעומד על 1.7 מיליון שקלים, אינו משקף את מלוא חובותיה. לאור ממצאים אלה ואחרים החליט מבקר המדינה לשלול מן הסיעה מימון מפלגות בגובה 10 אלף שקלים.

מבקר המדינה מציין עוד כי בשנים 2006-2007 ההוצאות השוטפות של 18 המפלגות הפעילות בישראל, הסתכמו ב-157 מיליון שקל, זאת לעומת הכנסות של 187 מיליון שקל. מרבית הכנסות אלה - כ-158 מיליון שקל - מקורן במימון מאוצר המדינה, במסגרת החוק למימון מפלגות.

תגיות