אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעלות מורידה את הדירוג לאוריין צילום: shutterstock

מעלות מורידה את הדירוג לאוריין

המניה צנחה ב-23.5% מאז ההנפקה, אולם לאחר שנתיים קרן פימי מורווחת על ההשקעה

16.07.2008, 20:33 | נעמה סיקולר

חברת השילוח הבינלאומי אוריין שבשליטת משפחת למדן וקרן פימי עשויה להיפגע משחיקת הדולר ועליית המדד, כך קבעה חברת הדירוג מעלותS&P אשר הורידה את הדירוג של אוריין מרמה של A לרמה של A מינוס עם אופק יציב (Stable).

פרמטר משמעותי נוסף שעשוי להשפיע לשיטת מעלות על מצבה של החברה הוא הנסיקה במחירי הנפט אשר צפויה להביא לגידול משמעותי בהוצאות ההובלה של חברות השילוח.

אוריין נחשבת לחברה השנייה בגודלה בישראל בתחום השילוח הבינלאומי מיד לאחר פליינג קרגו. החברה מתמחה בשירותי לוגיסטיקה בינלאומית, בהם שילוח בים ובאוויר, עמילות מכס, שירותי אקספרס ושירותים מדלת לדלת. אולם מאז הנפקתה במאי 2007 איבדה מניית אוריין 23.5% מערכה והיא נסחרת כיום לפי שווי שוק של 151 מיליון שקל.

לדברי מעלות, ההרעה בפרמטרי המאקרו בסביבת הפעילות של אוריין, הרעה ברווחיות החברה, זאת לאחר שהרווח הגולמי של החברה ברבעון הראשון ירד ב-13.6%, והרווח התפעולי ירד ב-31.5% כתוצאה מעלייה חדה בהוצאות המימון.

הרעה באיתנות הפיננסית וביחס הכיסוי אשר באה לידי ביטוי באי העמידה בהתחייבות לשמור על יחס חוב נטו ל-EBITDA של עד 3 ומדיניות אגרסיבית של חלוקת דיבידנד הם שעומדים בבסיס הורדת הדירוג (עם פרסום הדוחות הכספיים של החברה לסיכום הרבעון הראשון היא הודיעה על חלוקת דיבידנד של 3 מיליון דולר).

יחד אם זאת, לדברי מעלות מה שמקזז את ההשפעות השליליות הללו היא השותפות האסטרטגית של אוריין עם חברת השילוח הבינלאומית שנקר (Schenker DB) והיותה אחת מארבע המתחרות המובילות בענף.

המצב הכללי בשוק השילוח הבינלאומי

אחד השיקולים הנוספים שהביאו להורדת הדירוג של מעלות הוא המצב הכללי בשוק השילוח הבינלאומי. לדברי מעלות, בתקופה האחרונה נרשמו מספר מיזוגים ורכישות של חברות שילוח, בין היתר ישראליות על ידי חברות בינלאומיות. רכישה שכזו מחזקת לדברי מעלות את מעמדה של החברה הנרכשת ומקטינה את הסיכון לסיום ההתקשרות עם סוכן בינלאומי.

במעלות מעריכים כי רכישת אוריין איננה עומדת על הפרק בשלב זה, ומכאן גם כן הורדת הדירוג. למרות זאת, גורמים בענף השילוח העריכו אתמול, כי רכישה של אוריין על ידי שותפתה האסטרטגית, שנקר בהחלט באה בחשבון.

במאי 2006 רכשה קרן פימי 40% מאוריין בתמורה ל-10 מיליון דולר. הזרמת ההון על ידי פימי הגבירה את האיתנות הפיננסית של החברה שהתנהלה אז במסגרת פרטית. שנה לאחר מכן עם הנפקת החברה בבורסה של תל אביב (וגם לפני כן), דיללה פימי את אחזקותיה והיא מחזיקה היום ב-15.27% ממניות החברה ובאופציה לרכישת 10% מהמניות. גורמים המקורבים לקרן פימי העריכו אתמול כי שווי המימושים של הקרן עד היום מחברת אוריין עומד על 45 מיליון שקל, כך שישי דוידי בהחלט החזיר לעצמו בשנתיים וקצת שחלפו מאז הרכישה, את ההשקעה.

תגיות