אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלת צ'כיה נמצאת על סף משבר חמור בגלל התחזקות המטבע צילום: בלומברג

כלכלת צ'כיה נמצאת על סף משבר חמור בגלל התחזקות המטבע

המטבע הצ'כי התחזק ב-17.3% לעומת היורו בשנה האחרונה, וכלכלנים צופים שהדבר יוביל להקטנת היצוא, סגירת מפעלים, זינוק באבטלה והאטה בצמיחה

20.07.2008, 12:41 | אולגה ויניאר
כלכלת צ'כיה נמצאת על סף משבר חמור – כך צופים כלכלנים מקומיים. לפי סקירת חברת הייעוץ המקומית נקסט פייננס, התחזקות הקרונה הצ'כית ביחס ליורו מסכנת מאד את היציבות הפיננסית במדינה ופוגעת בתחרותיות של המגזרים היצרניים.

המטבע הצ'כי התחזק בתוך 12 חודשים ב-17.3% לעומת היורו, וכיום עומד שער החליפין על 23 קרונות ליורו.

אנליסטים צופים כי כבר בסתיו הקרוב יחושו במדינה את ההשפעה השלילית של התיסוף, שצפוי להקטין משמעותית את היצוא ולגרום לסגירת מפעלים. כלכלנים צופים כי שערו הגבוה של המטבע המקומי יביא בטווח הבינוני גם לזינוק באבטלה ולהאטה בצמיחה.

במקביל עולה גם קצב האינפלציה במדינה: ביוני היא הגיה ל-6.8%, ובעקבות זאת דרשו ראשי ועדי העובדים המקומיים תוספת שכר ריאלית של 4%, כלומר העלאת המשכורות ברוטו בכ-10%. הטענה העיקרית שלהם היא שהיכולת התעשייתית של צ'כיה מגיעה ל-80% מזו של מדינות מערב אירופה, אך למרות זאת כושר הקניה שלהם הוא רק חצי מזה של תושבי מערב היבשת.

בעיות דומות נצפות גם ביתר מדינות מזרח אירופה – תיסוף של המטבע המקומי במקביל לעליה במדד המחירים לצרכן. בהונגריה התחזק הפורינט בשנה האחרונה ב-7% לעומת היורו, ובסלובקיה ב-4.6%, ואילו בלטביה (שיאנית האינפלציה של אירופה) התחזק המטבע המקומי ב-17.9%.

כלכלנים מסבירים את המגמה הזו בעליית מחירי הנפט והתייקרות הסחורה החקלאית. מדינות מזרח אירופה האמורות הן לרוב כלכלות לא גדולות עם מספר מצומצם של חברות יצרניות, כך שכאשר מחירי הסחורות עולים, הן מעלות את המחירים לצרכן, דבר שמשפיע באופן מיידי על האינפלציה.

לחצים אינפלציוניים אלו מונעים ממרבית מדינות מזרח אירופה להצטרף לגוש היורו. עד כה היחידה שהוזמנה לעבור למטבע האירופי משותף היא סלובקיה. צ'כיה תוכל ללכת בעקבותיה לא לפני שנת 2012, ופולין והונגריה רק ב-2014.

תגיות