אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד להגנת הסביבה דורש להוסיף 45 תקנים ליישום דרישות ה-OECD צילום: shutterstock

המשרד להגנת הסביבה דורש להוסיף 45 תקנים ליישום דרישות ה-OECD

מסמך פנימי שהעביר המשרד והגיע לידי "כלכליסט" מפרט דרישה להקמת שלושה מנגנונים חדשים: מנגנון לרישום פליטות ופסולת, מנגנון לרישום כימיקלים ומנגנון לרישוי סביבתי

21.07.2008, 07:00 | גלית שפיר

המשרד להגנת הסביבה יצטרך להקים שלושה מנגנונים חדשים כדי להצטרף לארגון ה-OECD, כך נודע ל"כלכליסט". במשרד מעריכים כי לצורך הפעלתם יידרשו 45 תקני כוח אדם.

פרק איכות הסביבה הוא פרק משמעותי בהצטרפות ישראל לארגון, שבו חברות 30 מדינות המקיימות ביניהן שיתוף פעולה כלכלי. כשליש ממסמכי ההצטרפות לארגון עוסקים בנושא איכות הסביבה ומתמקדים בשני נושאים עיקריים: כימיקלים ותכנון סביבתי. כבר בחודש מאי נודע לאוצר כי בנושא זה התגלו הפערים הגדולים בין ישראל לארגון.

מפעל כרמל אולפינים. אחת הדרישות היא הקמת מערכת לרישום פליטות ופסולת מפעל כרמל אולפינים. אחת הדרישות היא הקמת מערכת לרישום פליטות ופסולת מפעל כרמל אולפינים. אחת הדרישות היא הקמת מערכת לרישום פליטות ופסולת

במסמך פנימי שהועבר מהמשרד להגנת הסביבה לראש אגף יחסים בינלאומיים במשרד האוצר, עודד ברוק, מפורטים התנאים שבהם ישראל צריכה לעמוד כדי להצטרף לארגון. "זיהינו עד היום צורך בהקמת שלושה מנגנונים חדשים אשר אינם קיימים בישראל, ולכן תידרש הקצאת תקנים ותקציב ליישומם", נכתב במסמך.

המנגנון הראשון הוא מנגנון ארצי לרישוי המשתמשים בכימיקלים. מנגנון זה אמור להתווסף למערכת מתן היתרים הפועלת היום. דרישות ה-OECD מיושמות כיום רק בתחום חומרי ההדברה. לצורך הקמת היחידה יידרשו עשרה תקנים, ובהם חמישה מומחים בתחום ויועץ משפטי.

מנגנון נוסף הוא רישוי סביבתי, שיכסה את התחומים הבאים: היתרי הזרמה לים, היתרי רעלים, היתר פסולת ובעתיד היתר פליטה. על פי המסמך של המשרד להגנת הסביבה, יש בישראל מנגנון רישוי עסקים ומערכת נפרדת לכל אחד מסוגי ההיתרים. במסמך שהועבר למשרד האוצר נכתב כי ה-OECD קובע שטיפול במפעלים גדולים מצריך שילוב בין כל תחומי הסביבה, כדי לייעל את הליך הרישוי ולמנוע החמרה של בעיות סביבתיות. על פי המסמך, מנגנון רישוי סביבתי יכלול 150 מפעלים, לרבות תחנות כוח. לצורך הפעלת המנגנון יידרשו 15 תקנים נוספים.

המנגנון השלישי הוא מערכת רישום פליטות ופסולת במסגרת תקנות חדשות לחוק חופש המידע. בישראל מיושם החוק כעשר שנים, אך אין מנגנון שמחייב רישום פליטות ופסולת היכולות להשפיע על הסביבה. לצורך הקמת מנגנון זה יידרשו עשרה תקנים.

למרות החוק הקיים, טוענים הארגונים הירוקים כי הם נתקלים בקשיים בקבלת מידע. ליאורה אהרון, מנהלת שותפה בעמותת אזרחים למען הסביבה בגליל: "הציבור במדינת ישראל עדיין שרוי בעלטה מוחלטת בכל מה שקשור למידע סביבתי הנוגע לבריאות הציבור".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "טענותיה של ליאורה אהרון אינן מדויקות".

תגיות