אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התנופה בשווקים המתעוררים עשויה להיעצר כבר השנה צילום: shutterstock

התנופה בשווקים המתעוררים עשויה להיעצר כבר השנה

שוקי אסיה, מזרח אירופה ואמריקה הלטינית מתכוננים להאטה: לאחר חמש שנות גיאות, ההידרדרות בנתוני היסוד של השווקים המתעוררים והעלייה באינפלציה מרמזים על שינוי מגמה

21.07.2008, 09:37 | Standard & Poor's, מיוחד לכלכליסט

בעוד התנופה הכלכלית בשווקים המתעוררים נמשכת, היא מאטה בארצות הברית, בקנדה, בבריטניה, ביפן ובכלכלות מפותחות אחרות. מצב זה מעורר חשש שהביקוש הפוחת יגרום ללחץ על צמיחת הרווחים של חברות רב־לאומיות בשווקים המתעוררים. כמו כן, הבעיות בשוקי האשראי הפכו את המשקיעים ברחבי העולם לשונאי סיכון־יתר וגרמו להם לצמצם חשיפה לקטגוריות נכסים תנודתיות יותר.

ביקוש חזק ומחירי סחורות עולים מספקים דלק ל"מדורת שיעורי האינפלציה" הגואה בשווקים המתעוררים.

על פי חברת החיזוי האמריקאית העצמאית Global Insight, מדד המחירים הממוצע לצרכן בשווקים המתעוררים עלה בקצב של 9.7% בחודש מאי השנה לעומת 5.1% לפני שנה. זאת כאשר ההכנסה הממוצעת לנפש בשווקים המתעוררים עומדת רק על 3,000 דולר בשנה והוצאות האוכלוסייה על מזון ואנרגיה מהוות נתח גדול יותר מהוצאות הצרכנים מאשר במדינות מפותחות. נתונים אלו מגבירים את ההשפעה של מחירי הסחורות הנמצאים כיום ברמות שיא על מגמות האינפלציה הכלליות בשווקים המתפתחים.

כתוצאה מכך, כל ארבעת הבנקים המרכזיים של מדינות ה־BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין) מעלים כיום את דרישות המינימום לרזרבה הבנקאית ואת שיעורי הריבית לטווח קצר כדי להקל את לחצי המחירים. פעולה זו עלולה להעלות את שערי המטבעות של השווקים המתעוררים ולחתור תחת יכולתן של המדינות המתעוררות להתחרות בשוקי העולם, ואף עלולה להביא להאטה בצמיחת הכלכלה והרווחים.

לא יהיו ביצועי יתר

מרווחי איגרות החוב של השווקים המתעוררים לעומת אג"ח של ממשלת ארה"ב משקפים חשש גובר לגבי היכולת להמשיך בשיעורי שיא של גידול בתוצר המקומי הגולמי וברווחי החברות בשווקים המתעוררים.

אין לצפות לשנה נוספת של ביצועי־יתר חזקים של מניות השווקים המתעוררים. היעד לסוף השנה עבור מדד השווקים המתעוררים של MSCI הורד ל־1,175 נקודות, והוא משקף ירידה בשנה הנוכחית בשיעור 5.2% לעומת היעד הקודם שעמד על 1,275 נקודות ואשר שיקף עלייה של 2.4% בשנת 2008. אולם מנקודת מבט ארוכת טווח שיפרו המכירות לאחרונה את היחס של סיכוי מול סיכון, המגולמים במניות השווקים המתעוררים. קטגוריית נכסים זו נסחרה לאחרונה לפי צפי יחס של מכפיל רווח חלקי הצמיחה (PEG) של 0.77% לשנת 2008, המשקף תחזית ציפיות לגידול של 15% ברווחים בשנת 2008, ומכפיל רווח של 11.5 בשנת 2008.

למרות התחזית הניטרלית לטווח הקצר מומלץ כי משקיעים בעלי אופק לטווח ארוך ישמרו על חשיפה לקטגוריית נכסים זו. זאת מאחר שהצמיחה של הכלכלות המתפתחות, המונעת על ידי תשתיות וצריכה, נשארת כשהיתה. ההקצאה לקטגוריות נכסים של תעודת הסל העולמית של סטנדרד אנד פור'ס עבור משקיעים ממוצעים ועבור משקיעים מוטי צמיחה מפנה 3% ו־6%, בהתאמה, לקטגוריית הנכסים של מניות השווקים המתעוררים.

שווקים באירופה ואסיה

הביצועים של קטגוריית הנכסים שהושקעו באירופה (בעיקר במזרחה) ירדו במידת מה בשנת 2008, כאשר תשואות חיוביות בצ'כיה קוזזו על ידי חולשה בביצועי המניות בפולין, הונגריה, טורקיה ובמידה פחותה רוסיה. עדיין הצפי הבסיסי לטווח ארוך עבור מרבית מדינות אלו הנו איתן יחסית. למרות ההאטה בצמיחה בגוש היורו, שהוא שותף מרכזי לסחר, השווקים המתעוררים באירופה ירשמו בשנת 2008 צמיחה ריאלית בתמ"ג בגובה 5.7%, כאשר רוסיה, הכלכלה הגדולה ביותר באזור, צפויה לצמוח ב־7%.

מניות השווקים המתעוררים באירופה ימשיכו להפגין ביצועי־יתר לעומת מרבית הקטגוריות העיקריות האחרות של מניות בעולם עד לסוף השנה.

המניות בשווקים המתעוררים באסיה סגרו את המחצית הראשונה של השנה כשהם מפגרים אחרי מרבית השווקים העולמיים. יש לצפות להמשך המגמה גם במחצית השניה של 2008.

אף שהתנופה הפנימית באסיה נותרה איתנה, נראה כי אתגרים רבים למשקי אסיה יגיעו ממקור חיצוני. אחד החששות הנו שהאטת הצמיחה בשוקי יצוא מרכזיים כגון ארה"ב, אירופה ויפן תפגע בהכנסות וברווחים של חברות רב־לאומיות בשווקים מתעוררים באסיה. מאחר שהכלכלות אסיה ממשיכות להישען במידה רבה על יצוא, הרי שאף על פי שציפיות הרווח הנוכחיות לשנת 2008 נותרו עדיין בטווח הדו־ספרתי, הן ירדו באופן משמעותי מאז חודש ינואר.

אמריקה הלטינית

מניות באמריקה הלטינית הן קטגוריית הנכסים בעלת הביצועים הטובים ביותר השנה. הביצועים בברזיל היו חזקים במיוחד, מה שאפשר לה לחלוף על פני סין והודו ולהפוך לשוק המניות המתעורר הגדול ביותר בעולם.

מחלקת המחקר סבורה כי הביצועים הטובים של אמריקה הלטינית מתחילת השנה נובעים מסביבה מקרו־כלכלית חיובית יחסית, מגידול בצריכה, מתנופה חזקה של גידול ברווחים ומשווי נמוך יחסית. Global Insight מעריכה כי הצמיחה הריאלית בתוצר המקומי הגולמי באמריקה הלטינית תגיע עד 4.6% בשנת 2008, כאשר ברזיל, הכלכלה הגדולה ביותר באזור, צפויה לרשום צמיחה של 5.1%.

כמו כן, מקסיקו נמצאת במצב טוב יחסית אף שכלכלתה נסמכת על המשק האמריקאי שנמצא בהאטה, וצפויה לרשום גידול ריאלי בתמ"ג של 2.9% בשנת 2008.

הכותב הוא אלק יאנג, אסטרטג לשווקים בינלאומיים

תגיות