אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיחוד האירופי מציע קיצוץ של 60% במכסי המגן על תוצרת חקלאית צילום: בלומברג

האיחוד האירופי מציע קיצוץ של 60% במכסי המגן על תוצרת חקלאית

נציג הסחר של האיחוד אמר שההצעה נועדה לתת זריקת מרץ לסבב שיחות הסחר שנפתח היום בז'נבה. הצבעת אי אמון בממשלת הודו מעיבה על השיחות

21.07.2008, 14:07 | סוכנויות הידיעות
האיחוד האירופי הציע לקצץ את מכסי המגן על תוצרת חקלאית ב-60% במסגרת אמנת סחר גלובלית. זהו קיצוץ גדול משמעותית מהצעות קודמות.

נציג הסחר של האיחוד פיטר מנדלסון אמר לעיתונאים היום (ב'), עם חידוש השיחות על אמנת הסחר הגלובלית שהחלו בדוחא בירת קטאר ב-2001, כי ההצעה נועדה לתת זריקת מרץ לשבוע של דיוני סחר אינטנסיביים.

מנדלסון אמר שהוא מקווה שהכלכלות המתפתחות, בעיקר ברזיל, הודו וסין, יגיבו בשיפור ההצעות שלהן לגבי מכסי המגן על מוצרי תעשייה. ההצעה הקודמת של האיחוד היתה קיצוץ של 54% במכסי המגן על תוצרת חקלאית.

שיחות הסחר נתקעו פעמים רבות בשבע השנים האחרונות בגלל מחלוקת עמוקה בין המדינות המפותחות למדינות המתפתחות.

המדינות המתפתחות דורשות מהמדינות העשירות לקצץ בסובסידיות שהן מעניקות למגזר החקלאי שלהן ולפתוח שווקים בפני התוצרת החקלאית של המדינות העניות. המדינות העשירות דורשות מהמדינות המתפתחות לפתוח את השוק היצרני ושוקי הבנקאות.

היום פותחים נציגי הסחר של 30 מדינות בניסיון נוסף לחלץ את שיחות דוחא מהמבוי הסתום אליהן נקלעו. נשיא הבנק העולמי רוברט זואליק כינה את הפגישה היום כפגישת "עכשיו או לעולם לא".

שר החוץ של ברזיל, שיצר בסוף השבוע תקרית דיפלומטית זוטא לאחר שאמר שההטעיה שבה נוקטות המדינות העשירות בשיחות הסחר מזכירות לו את הטקטיקות של שר התעמולה הנאצי יוזף גבלס, הביע היום יותר אופטימיות, ואמר כי הפגישה השבוע יכולה להביא לניסוח של טיוטת הסכם חדשה.

 

חששות לקריסה נוספת של הדיונים

אך גם על השיחות השבוע מוטל צל כבד מכמה חזיתות. ראשית, קיימת אי ודאות גדולה האם ארה"ב תוכל לעמוד בעסקה שתושג בחודשים האחרונים של מימשל בוש.

פרט לכך, המחוקקים האמריקאים העבירו לאחרונה חוק חקלאות חדש, שעשוי להגדיל משמעותית את הסובסידיות שמוענקות לחקלאים במקרה של ירידת מחירים. ומלבד זאת, סמכותו של הבית הלבן להעביר הסכמי סחר במסלול מהיר ללא תיקונים פגה לפני שנה.

צל נוסף שמעיב על הפגישה ועלול להביא לסיומה המוקדם היא נפילה אפשרית של ממשלת הודו בעקבות הצעת אי אמון שהוגשה נגדה. שר התעשיה והמסחר ההודי קמאל נאת' חזר לניו דלהי כדי להשתתף בהצבעה, והמדינה מיוצגת בשיחות על ידי סגנו ג'י קיי פילאלי.

מזכ"ל ארגון הסחר העולמי פסקל לאמי אמר ש"הודו היא חשובה מאוד בארגון הסחר, ולא יכולה להיות עסקה בלעדיה".

תגיות