אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל איליקס מדיקל: "לעולם לא נכניס שותפים לחברה" צילום: בועז אופנהיים

מנכ"ל איליקס מדיקל: "לעולם לא נכניס שותפים לחברה"

משה בן שאול, מנכ"ל אילקס מדיקל, לא מאמין בגיוס אג"ח, מאפסן את תוכניות ההנפקה במגירה, ובינתיים לא מפסיק לרכוש מניות

22.07.2008, 09:33 | נעמה סיקולר

בתחילת הקיץ שעבר החליט ד"ר משה בן שאול - המייסד, המנכ"ל והבעלים של חברת אילקס מדיקל - כי 12 שנה לאחר שהנפיק את החברה לראשונה בבורסה של תל אביב, הבשילה העת להוביל את החברה שבשליטתו גם להנפקה בבורסת AIM בלונדון.

התוכנית התמקדה בהנפקת החברה־בת אילקס ביוטק, בעלת הזיכיון לשיווק ערכות הגילוי לאיידס וצהבת נגיפית, והחברה הרווחית ביותר מבין זרועותיה של אילקס מדיקל. שווי ההנפקה המיועד עמד על 180 מיליון דולר, בדומה לשווייה של החברה-אם בבורסה של תל אביב באותה העת. אלא שככל שהתקרבה ההנפקה לקו הגמר, החל השוק לאותת על המשבר הקרב. בן שאול, שלדבריו "לא נזקק לכסף באופן מיידי", החליט לאפסן את תוכנית ההנפקה במגירה, "עד שיבשילו השווקים", לדבריו.

משה בן שאול - המייסד, המנכ"ל והבעלים של איליקס מדיקל, צילום: בועז אופנהיים משה בן שאול - המייסד, המנכ"ל והבעלים של איליקס מדיקל | צילום: בועז אופנהיים משה בן שאול - המייסד, המנכ"ל והבעלים של איליקס מדיקל, צילום: בועז אופנהיים

"רצינו להנפיק כדי להציף ערך, אך בעיקר כדי להכין לעצמנו קופת מזומנים שתאפשר רכישות נוספות ולהקנות לחברה נופך בינלאומי", הוא אומר. "לא מן הנמנע שנחדש את תוכניות ההנפקה מיד כשהשווקים יתאוששו".

בינתיים מבקש בן שאול (65) לנצל את המומנטום השלילי במניות החברה כדי לבצע רכישה עצמית של מניות, ובדרך זו לאותת לשוק על אמונו בחברה. "מיום הנפקת החברה לא מכרתי ולו מניה אחת", הוא מספר. "בשנה האחרונה קניתי מניות בקרוב למיליון שקל, ובמחירים האלה אני מתכוון להמשיך לקנות לפחות עד אחזקה של 75%".

ומתי תממש?

"במצב של השוק כרגע קשה להגיד מה התוכניות שלי. אם אממש, זה יהיה במועד כדאי. כרגע אני מלא במרץ ועשייה. לכן, הנפקה תהיה רק בכפוף לצורך במזומנים. כרגע יש לנו קופה של 50 מיליון שקל".

חברה ללא מתחרות

אילקס מדיקל פועלת בשני תחומים עיקריים: שיווק והפצה של מוצרי דיאגנוסטיקה למעבדות רפואיות ובנקי דם, ופיתוח, ייצור, שיווק והטמעה של תוכנות לניהול מעבדות רפואיות. החברה חשופה לתקציבים בינלאומיים ייחודיים בתחום הלוחמה במחלות זיהומיות ונגיפיות, כמו הקרן הדרום אפריקאית ללוחמה באיידס, הנהנית ממימון אמריקאי של 50 מיליארד דולר. הגברת המודעות בעולם למחלות אלו יצרה לחברה חלון הזדמנויות שאותו ניצלה היטב בשנים האחרונות, והוא זה שאפשר לה להגדיל את מחזורי המכירות פי עשרה בעשור האחרון, לרמה של 250 מיליון שקל.

שנת 2006 היתה שנת הפריצה האמיתית של החברה, אז חתמה על חוזה עם קאירון מבית נוברטיס לשיווק בלעדי של ערכות לאבחון צהבת ואיידס. החברה היא המשווקת הבלעדית של הערכות ברוסיה, טורקיה, רומניה, הונגריה ודרום אפריקה. בהמשך החלה לספק ערכות לבדיקת תרומות דם גם לבנק הדם בישראל - הסכם בהיקף של 50 מיליון שקל שאמור לספק לחברה את מרבית ההכנסות גם ב-2008.

"להחזיק אג"ח זו טעות"

מאז הנפקתה לא ביצעה החברה שום גיוס הון באמצעות איגרות חוב, והמנכ"ל שולל על הסף גיוס בדרך הזו גם בעתיד. "לקחת כסף באג"ח זו חוכמה קטנה", הוא אומר. "המון גופים מוסדיים פנו אליי, אבל אמרתי להם שלהחזיק אג"ח עכשיו זו טעות שהיתה מביאה אותנו להפסדים אדירים. לא ננפיק אג"ח ולא נכניס משקיע פיננסי לחברה. אין לי שום כוונה שאנשים פרטיים או גופים מוסדיים יישבו לי על הכתף.

"אנחנו חברה שמנוהלת בצורה מאוד רזה, ללא שומנים. זה לא אומר שאין אצלנו משכורות גבוהות, אבל אין אצלנו בזבוז או אבטלה סמויה. אנחנו מבצעים ארגון מחדש כל כמה שנים ודואגים שלאנשים יהיה אתגר".

מה לגבי ביצוע רכישות בקרוב?

 

"אני מחפש חברות עם פעילות סינרגטית לזו שלנו בתחום הטכנולוגי או בתחום המוצרים. היעד שלי הוא בעיקר אירופה, שבה אין לנו עדיין נציגות, ורוסיה, שם אנחנו מזהים פוטנציאל ענק. יש שם יותר ממיליון נשאי איידס ועוד יותר מכך חולים בצהבת".

מה אתם מחפשים בעצם?

"השקנו לאחרונה בדיקה לגילוי סרטן הערמונית באמצעות בדיקת שתן. טכניקות מהסוג הזה הן בדיוק משהו שאנחנו מחפשים".

תגיות