אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: משרד החקלאות בודק לראשונה אפשרות לייבא לימונים מירדן וטורקיה צילום: אביגיל עוזי

בלעדי: משרד החקלאות בודק לראשונה אפשרות לייבא לימונים מירדן וטורקיה

המחסור בפרי, שנוצר כתוצאה מהקרה שפקדה את המטעים בחורף ושבעקבותיו המריאו המחירים לרמה של עשרות שקלים לק"ג, הביאו את המשרד לבחון ייבוא כדי להתגבר על המחסור

22.07.2008, 18:18 | עמית שרביט

משרד החקלאות בוחן ייבוא לימונים מירדן וטורקיה, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בפעם הראשונה שבה מאשר המשרד ייבוא של לימונים מחוץ לישראל. נציג של המשרד כבר אישר ייבוא של כ-80 טון לימון לארץ וכעת נבדקת האפשרות לייבא כמויות גדולות יותר מצפון ירדן, שם יהיה יבול חדש של לימונים בעוד כחודש, ומטורקיה.

יבוא תוצרת חקלאית טרייה מותנה באישור משרד החקלאות, בשל החשש ממחלות ונגעים שיחדרו לישראל על גבי תוצרת חקלאית טרייה. ברבים מן המקרים, מדובר במחלות ונגעים שאינם מצויים בישראל - כמו למשל החרק הידוע בכינוי "חומייני" שנכנס לארץ בשנות השמונים מאיראן והארבה שפשט על הארץ בשנת 2004.

בחודשים האחרונים הפך הלימון לנדיר יותר, יקר יותר, מכווץ יותר ועם הרבה פחות מיץ מבעבר, זאת בשל הקרה שהייתה בתחילת ינואר אשר פגעה בפרי. היבול החורפי ועצי הפרי נפגעו והקרה פגעה גם ביבול המיועד לקיץ, מאחר והחנטים - הלימונים שהיו על העצים והיו מיועדים לפריחה בקיץ - ניזוקו.

המחסור בפרי גרם לעלייה דרמטית במחירו - המחיר בשווקים מגיע עד לכ-28 שקל לקילו, לעומת כ-8 שקלים בקיץ ממוצע ו-4 שקלים לקילו בחורף ממוצע. הלימון היה אחד מהגורמים שהוזכרו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כמי שהשפיעו לחיוב על עליית המדד בחודש יוני, כאשר רשם עליה של כ-20% לעומת החודש הקודם. בענף ההדרים טוענים, שהמחסור בלימון צפוי להמשך עד פברואר ומחירו צפוי להמשיך ולעלות.

מנתוני משרד החקלאות עולה, כי בישראל יש כ-18 אלף דונם המיועדים לגידול לימונים, בעיקר בנגב. בעונת 2007-2008 שווקו כ-35 אלף טון לימונים בלבד לשוק המקומי (בעיקר לצריכה וחלק קטן לתעשייה), לעומת 51 אלף טון לימונים בשנים 2006-2007. הסיבה, כאמור, היא המשבר שיצרה הקרה.

מזכיר ארגון מגדלי ההדרים, חי בנימיני, אומר שמחיר המכירה אמנם עלה, אך החקלאים לא מרוויחים מכך מאחר וחלה ירידה משמעותית בהיקף מכירת הפרי. לדבריו, מועצת הצמחים והארגון אמנם ביטחו את החקלאים מפני אסון טבע ונזקי טבע, אך הביטוח כיסה רק כ-30% מהנזק.

החקלאים טוענים, כי המרוויחים הגדולים מהמחסור בלימון הם הקמעונאיים הגדולים ורשתות השיווק. לדברי מקורות בענף החקלאות, מתח הרווחים של החקלאים והמשווקים לא השתנה מהותית - מחיר המכירה של לימון למשווק ב"שער השדה" עומד על כ-10 שקלים לקילו, ועלויות ההובלה והאריזה נעות בכמה שקלים בודדים לקילו. לדבריהם, שיעור הרווחיות של הקמעונאיים הגדולים והרשתות גבוה יותר, והם מנצלים את העובדה שהלימון נמצא בחוסר על מנת להעלות את המחיר ולהרוויח יותר על חשבון הצרכן.

אריה שרייבר מקיבוץ נירים, מבעלי המטעים הגדולים בארץ, טוען כי מצב כזה לא זכור לו בשלושים השנים האחרונות. לטענתו, יש טכנולוגיות המאפשרות לקרר לימון בחורף ולמכור אותו בקיץ והמעטים שהשקיעו בכך - הרוויחו.

יצויין, כי עד כה לא היה ייבוא של לימונים מחו"ל. שרייבר טוען כי ייצואניות גדולות של לימונים, כמו ארגנטינה שסבלה אף היא מהקרה, נפגעו גם כן ולעומת זאת ממדינות אחרות כמו דרום אפריקה, אסור לייבא לימונים, בגלל איסור של משרד החקלאות מחשש לבעיות בריאותיות צמחיות (פיטו-סאניטריות).

תגיות