אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בורסת תוניס מציגה: 51 חברות, 8 מגזרים ושווי שוק כולל של 6.5 מיליארד דולר צילום: בלומברג

בורסת תוניס מציגה: 51 חברות, 8 מגזרים ושווי שוק כולל של 6.5 מיליארד דולר

בורסת תוניס, עם מכפיל רווח של 11.7, היא הבורסה הפעילה ביותר ביבשת אפריקה. כלכלת המדינה אמנם מושפעת היום מההאטה במערב, אך סחר החוץ הפורח והצמיחה הגדולה בהשקעות זרים מבטיחים לה עתיד ורוד

23.07.2008, 09:30 | גיל פיילר ודורון פסקין

תוניסיה היא ללא ספק המדינה המרשימה ביותר מבין שלוש המדינות הצפון אפריקאיות (המגרב) - מרוקו, תוניסיה ואלג'יריה - השונות בתכלית מבחינה כלכלית אחת מרעותה. במהלך העשור האחרון השיגה תוניסיה צמיחה כלכלית יציבה ומרשימה, ולפי מיטב הערכות מומחי הכלכלה בעולם, יציבות זו אמורה להימשך בשנים הבאות. מעניין לציין כי דווקא ביצועיה הכלכליים של אלג'יריה, הנהנית ממשאבי נפט וגז אדירים, מאכזבים ביחס לתוניסיה.

תוניסיה, הנשלטת ביד רמה זה כשני עשורים בידי הנשיא זין אלעאבדין בן עלי (בן 72), היא היציבה מבין כל השלוש בתחום הפוליטי, אף שמשטרה מבוסס על שלטון יחיד, שדגל זכויות האזרח וחופש הביטוי אינו מהווה נר לרגליו. תוניסיה היא אמנם המדינה הקטנה ביותר מבין השלוש, אולם ההכנסה לנפש אצלה היא הגבוהה ביותר. עם אוכלוסייה של כ־10 מיליון תושבים, התוצר לנפש בסוף שנת 2007 הסתכם בכ־7,500 דולר.

צמיחה מרשימה

המשק התוניסאי רשם צמיחה של 6.3% במהלך 2007 ובכך השלים עשור עם צמיחה ממוצעת של 5.5% בשנה. לפי דו"ח של בית ההשקעות סטנדרט צ'ארטרד, הצמיחה הממוצעת של הכלכלה התוניסאית בשנתיים הקרובות אינה צפויה לרדת מתחת לרמה זו. ללא ספק, המנהיגות הכלכלית התוניסאית ראויה לשבחים בשל הצמיחה המהירה, היציבות הכלכלית, הצפי החיובי והגירעון הפיסקאלי הנמוך בסוף שנת 2007 אשר עמד ביעד של 3% מהתמ"ג.

הבורסה של תוניס

הבורסה של תוניס אמנם קטנה יחסית, עם שווי שוק הנע היום סביב 6.5 מיליארד דולר, אולם היא אחת הפעילות ביותר ביבשת אפריקה. בורסת המניות הוקמה בשנת 1969. רפורמות בשוק החלו בסוף שנת השמונים עם מעברה של תוניסיה למדיניות של ליברליזציה כלכלית, אולם הרפורמות המשמעותיות יותר יושמו החל משנת 1994, אז גם אושר "חוק השווקים הפיננסיים". חוק זה יצר הפרדה בין פונקציות השליטה והניהול של השוק.

שוק המניות של תוניס שוק המניות של תוניס שוק המניות של תוניס

החוק משנת 1994 גם קבע כי הבורסה הנה ישות פרטית הנמצאת בבעלות מלאה של חברות הברוקרים. כמו כן, החוק גם יצר סמכות רגולטורית חדשה - "מועצת שוק ההון" - שבה מכהנים 13 חברים שמטרתם להבטיח את פעילותו התקינה של השוק. המועצה היא שמפקחת על פעילות השוק, וממונה על פרסום תקנות חדשות בעת הצורך.

בבורסה של תוניס ישנם שני מדדים לבחינת פעילותה:

• BVMT - מדד שהוצג לראשונה בשוק בסוף ספטמבר 1990 עם ערך בסיסי של 100 נקודות. במדד זה נכללות רק מניות של חברות שהביקוש למניותיהן נמצא בתדירות גבוהה יחסית.

• TUNINDEX - מדד שהוצג לראשונה בשוק בסוף בדצמבר 1997 עם ערך התחלתי של 1,000 נקודות (בסוף יוני 2008 הוא עמד על 3,057.79 נקודות). מדד זה פתוח לכל החברות וניירות הערך עם מינימום תקופת מסחר של שישה חודשים, והוא המקובל יותר לבחינת פעילותה של הבורסה. נוסף על כך, הבורסה של תוניס פיתחה מדדים פנימיים לבחינת פעילות מגזר הבנקאות, השירותים הפיננסיים, שירותי הצרכנות ומוצרי הצריכה.

השוק של תוניס כולל שתי נישות. האחת - סחר באיגרות חוב ממשלתיות, או של חברות ציבוריות/פרטיות, והשנייה, המרכזית יותר, כוללת סחר במניות של חברות. נכון להיום, בבורסה של תוניס נסחרות מניותיהן של 51 חברות, המחולקות לשמונה מגזרים. מבחינת שווי השוק, מגזר הפיננסים שולט בכ־65% נכון לסוף יוני 2008, ועשר החברות הגדולות שולטות ב־66% משוויו של השוק. מכפיל הרווח של הבורסה בשנת 2007 עמד על 11.7.

החברה הגדולה ביותר מבחינת שווי שוק בבורסה של תוניס היא חברת SFBT, יצרנית המשקאות הקלים והבירה הגדולה במדינה. בסוף 2007 שלטה חברה זו ביותר מ־12% משוויו של השוק. SFBT דיווחה בסוף השנה שעברה על עלייה של כ־8.5% ברווח הנקי שלה, שהסתכם בקרוב ל־40 מיליון דולר.

החברות בתוניסיה משלמות מס המגיע עד למקסימום של 35%. עם זאת, חברות בעלות סטטוס מיוחד כמו אלה המוטות יצוא נהנות משיעורי מס נמוכים יותר, ובמקרים מסוימים הן אף נהנות מפטור מלא. חברות שרשמו למסחר מינימום של 30% מהונן בבורסה של תוניס זכאיות להפחתה של 40% במס החברות שלהן. הטבה זו מוקנית לתקופה של חמש שנים מיום תחילת המסחר במניות בבורסה. נוסף על כך, בתוניסיה הדיבידנדים פטורים ממס וכך גם רווחי ההון.

שוק ההון של תוניס גובה עמלה של 0.2% הן מהרוכש והן מהקונה בעסקת מניות של עד 50 אלף דינר (כ־43 אלף דולר). על עסקה של יותר מ־50 אלף דינר גובה הבורסה 0.1% מהרוכש ואותה עמלה מהמוכר.

ביצועי 2008

שווי השוק התוניסאי נמצא בעלייה מתמדת מתחילת השנה. הוא עלה בסוף הרבעון הראשון ל־5.98 מיליארד דולר בהשוואה ל־5.34 מיליארד דולר בסוף 2007, קרי עלייה של כ־12%. בהשוואה לרבעון הראשון של 2007 נרשמה עלייה של 21.5% בשווי השוק. שווי השוק צמח במהלך חודש יוני בכ־0.5% בהשוואה למאי והסתכם בכ־6.7 מיליארד דולר. במילים אחרות, שווי השוק גדל במחצית הראשונה של השנה בכ־25%.

מדד BVMT רשם עלייה של כ־2% ברבעון הראשון של השנה ונסגר על 1,972.6 נקודות לעומת 1,936.8 נקודות בסוף 2007. במהלך יוני 2008 סגר מדד TUNINDEX בעלייה של 3.39% בהשוואה לסוף מאי 2008.

באשר לשווי המניות הנסחרות, במהלך הרבעון הראשון של השנה הנוכחית חלה ירידה של כ־49% בהשוואה לרבעון הראשון של שנת 2007. בסך הכל, ברבעון הראשון של השנה הגיע שווי המניות הנסחרות לכ־157 מיליון דולר לעומת כ־310 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. בהתאם, חלה ירידה בממוצע הסחר היומי מ־5 מיליון דולר ל־2.6 מיליון דולר בלבד. גם בהיקף הסחר במניות נרשמה ירידה בשלושת החודשים הראשונים של השנה. בסך הכל בתקופה זו החליפו כ־20 מיליון מניות ידיים לעומת 26 מיליון מניות בתחילת 2007, קרי ירידה של קרוב ל־20%.

הסכם סחר חופשי

אחד היתרונות של המשק התוניסאי הוא קיומו של מעמד ביניים יציב ומשכיל. נוסף על כך, הסכם הסחר החופשי עם האיחוד האירופי שיישומו החל בתחילת 2008 תורם אף הוא לצמיחת הכלכלה התוניסאית. יש לציין כי תוניסיה התייחסה ברצינות מלאה להסכמים שבהם היתה שותפה במסגרת עידוד שיתוף הפעולה והאינטגרציה הכלכלית בין מדינות אירופה למגרב. במסגרת זו אימצה תוניסיה מדיניות כלכלית שתואמת את דרישות אמנת מאסטריכט, וזה כולל אינפלציה נמוכה (שעמדה על מקסימום 3% בממוצע במהלך חמש השנים האחרונות), גירעון מסחרי וגירעון שוטף נמוך וחוב ציבורי שנשמר על רמה של מתחת ל־60%.

היציבות החברתית, המדיניות המקרו־כלכלית המדודה והדיבידנדים כתוצאה מהיחסים עם אירופה ביססו את מעמדה של תוניסיה כיעד אזורי מועדף למשקיעים וכן לתיירים. לכל אלה יש כמובן להוסיף את מאמציה של הממשלה בתחום הליברליזציה של המשק והגברת התחרותיות באמצעות אימוץ חוק השקעה חדש. במסגרת זו הממשלה פועלת להקטנת הביורוקרטיה ולעידוד ההשקעות זרות. יש לזכור כי בדירוג שפרסם "הפורום הכלכלי העולמי" לשנת 2006/7 דורגה תוניסיה במקום הראשון באפריקה מבחינת התחרותיות הכלכלית.

לא מתבססים על הנפט

סחר החוץ של תוניסיה צומח אף הוא במהירות: בשנה שעברה הוא צמח בקרוב ל־18%. התוניסאים שואפים להגביר את הכנסותיהם גם במגזר הנפט אף שלא התברכו במשאב זה כמו השכנה אלג'יריה. חוק חדש מעניק תמריצים משמעותיים לחברות זרות המעוניינות להיכנס למגזר הנפט התוניסאי. בשנת 2007 הפיקה תוניסיה כ־70 אלף חביות ביום ובימים אלה מתנהלים חיפושים אחר שדות נוספים. בשלב זה כ־10% בלבד מהכנסות היצוא של תוניסיה מבוססות על מגזר הנפט.

70 אלף חביות ביום, צילום: בלומברג 70 אלף חביות ביום | צילום: בלומברג 70 אלף חביות ביום, צילום: בלומברג

מגזר הטקסטיל התוניסאי נמצא אף הוא בצמיחה, בין השאר בשל העברת קווי ייצור מאירופה לתחומה. העברת קווי הייצור נובעת מעלויות העבודה הנמוכות והקרבה לאירופה. מספר חברות הטקסטיל שכל תפוקתן מיועדת ליצוא עלה ב־12% בשנה שהסתיימה בפברואר 2008.

ההשקעות הזרות אף הן במגמת עלייה. במהלך הרבעון הראשון של 2008 נרשמה עלייה של 60% בזרם ההשקעות הזרות. השקעות אלה שולשו במגזר השירותים והוכפלו במגזר התעשייה במהלך התקופה הנדונה. עיקר ההשקעות מגיעות מחברות במפרץ שנכנסות לפרויקטים בתחום הנדל"ן, התיירות והתקשורת.

במהלך החודשיים הראשונים של השנה הסתכם שווי ההשקעות הזרות בכ־380 מיליון דינר (כ־330 מיליון דולר), עלייה של 172% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2007.

במהלך השנה שעברה הסתכמו ההשקעות הזרות בתוניסיה ב־1.6 מיליארד דולר. החלק הארי בהשקעות, 1.1 מיליארד דולר, הושקע במגזר האנרגיה.

משקיעים זרים בבורסה

הרשויות בתוניסיה מעוניינות במשקיעים הזרים, ולכן עד 50% מהונן של החברות התוניסאיות יכולים להיות בבעלות משקיעים זרים, ללא אישור.

במקרה של השקעה זרה ישירה אין כל הגבלה על הבעלות. החוק בתוניסיה מגן על העברת ההון המושקע ועל רווחי הון כתוצאה ממכירת ניירות ערך.

הבעלות הזרה על מניות חברות הנסחרות בבורסה של תוניס נעה סביב רמה של כ־25%, אם כי היא עולה בהתמדה במהלך חמש השנים האחרונות למעט בשנת 2006. בסוף שנת 2007 נרשמו האחזקות הגבוהות ביותר של זרים במגזר מוצרי הצריכה - כ־43% מסך כל שווי החברות במגזר זה. במגזר הפיננסי אחזקות הזרים מגיעות ל־27%. במגזר התעשייה הסתכמו אחזקות הזרים בכ־34%.

העתיד נראה מבטיח

עתידה של הבורסה המקומית נראה מבטיח בשל המשך תוכנית ההפרטה שמקדמת הממשלה והיציבות שהיא משדרת למשקיעים. במסגרת תוכנית ההפרטה שפורסמה לפני מספר שבועות הצהירה הממשלה כי היא מתכננת להציע לציבור עד סוף השנה את מניות "החברה הלאומית להפצת נפט", מניות "חברת תעשיות הרכב התוניסאית", מניות חברת המלט של ביזרת (20%), מניות מלון אבו ג'עפר בסוסה ועוד. לפיכך, אם במהלך 2007 הושלמה הנפקתן של שלוש חברות נוספות בבורסה (חברת התרופות, חברת האלומיניום וחברת הייצור החקלאי), הרי הצפי לשנים הקרובות הרבה יותר מרשים.

כבר בשבועות הקרובים צפויה הנפקה המעוררת ציפיות בשוק ההון המקומי - חברת האחזקות פולינה. מדובר בחברת ענק, שבבעלותה 71 חברות־בנות משישה מגזרים עסקיים שונים. חברה זו פעילה בכל שוקי מדינות המגרב, ולא רק בתוניסיה.

דו"ח של ארנסט אנד יאנג לקראת ההנפקה העריך את נכסי פולינה בכ־980 מיליון דולר. בתוניסיה כבר נערכים המשקיעים ליום שבו יונפקו מניות החברה.

סביר להניח כי תוניסיה תושפע מההאטה הכלכלית באירופה, שהיא שותפתה הכלכלית המסחרית החשובה ביותר. עם זאת, בטווח הארוך העתיד של כלכלת תוניסיה נראה יציב. נדמה כי תוניסיה תמשיך להוות יעד אטרקטיבי למשקיעים ולתיירים.

ד"ר גיל פיילר, מייסד ומנכ"ל, ודורון פסקין, ראש אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים. החברה עוסקת בייעוץ כלכלי, עסקי ופיננסי על שוקי מדינות ערב, איראן וטורקיה

תגיות