אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בני עקיבא ילמדו את הצעירים הדתיים גלישה בטוחה ברשת צילום: כריס ויגנד

בני עקיבא ילמדו את הצעירים הדתיים גלישה בטוחה ברשת

84% מהתלמידים הדתיים-הלאומיים הגולשים ברשת אמרו שלא קיבלו הסבר על סכנות הגלישה. אתר כיפה ואיגוד האינטרנט הכינו חוברת למדריכי בני עקיבא עם פעולות הסברה על האינטרנט

24.07.2008, 16:51 | עידו קינן
אף ש-95% מהתלמידים הדתיים-לאומיים מחוברים לאינטרנט בבית, רק 16% דיווחו על סינון תכנים פעיל במחשבם, ו-84% אמרו שלא קיבלו מאף גורם הסברים על סכנות הגלישה. כך עולה מסקר שערך יונה גודמן, ראש תחום חינוך אמוני במכללת אורות ישראל, בקרב 800 תלמידים דתיים מעשרות בתי ספר על-יסודיים, 90% מהם תורניים, ואשר יתפרסם בחוברת הקיץ של רבני צהר.

אפשר להאשים בכך את מערכת החינוך, שהפעילות הבולטת שלה בנושא היא "היום הלאומי לאינטרנט בטוח", יום אחד בשנה שהוא בכלל יוזמה מסחרית של מיקרוסופט, ושעוסק בהפחדה יותר מאשר בהסברה שפויה. אפשר גם לתלות את האשם בחלק ממנהיגי החברה הדתית, שמעדיפים להימנע מלהתמודד עם הנושא מאשר להודות שהאינטרנט ניצח את האיסורים. אבל יותר טוב לעשות עם זה משהו, ויוזמה כזאת מגיעה מאתר כיפה, שחבר לאיגוד האינטרנט להכנת חוברת בשם "מאמינים באינטרנט". החוברת תכיל פעולות הסברה על האינטרנט, ותחולק למדריכים בתנועות הנוער הדתיות-לאומיות עקיבא ועזרא, אבל גם תנועות נוער לא-דתיות יוכלו למצוא בה עניין ושימוש.

"היוזמה לחוברת הדרכה התחילה בשיחה עם חברים, כולם מדריכים לשעבר", מספר בעז נכטשטרן מאתר כיפה. "הבנו שלמרות שכולם הנוער שורץ באינטרנט באופן יומיומי, תנועות הנוער מתעלמות באופן רשמי מהנושא, שכן עד החוברת של כיפה לא קיימת אפילו חוברת הדרכה אחת שעסקה בנושא האינטרנט בצורה כלשהי".

לא עוסקים בשאלה אם האינטרנט טוב או רע. נכטשטרן, צילום: כנס כיפה cc-by לא עוסקים בשאלה אם האינטרנט טוב או רע. נכטשטרן | צילום: כנס כיפה cc-by לא עוסקים בשאלה אם האינטרנט טוב או רע. נכטשטרן, צילום: כנס כיפה cc-by
נאמן לאסכולה הפרגמטית – אם אתה לא יכול להביס אותם, הצטרף אליהם בתנאים שלך – נכטשטרן מפעיל מזה שמונה שנים את אתר כיפה, אותו הקים בשנת 2000, וביום ראשון הקרוב יערוך את "הכנס השנתי ליהדות, חברה ואינטרנט" זו השנה השלישית ברציפות. "הכנס שלנו נולד מהמחשבה שאנחנו מבלים המון זמן באינטרנט, אבל אנחנו לא לוקחים שניה הפסקה, עוצרים וחושבים מה האינטרנט הזה מחולל בתוכנו, מה ההשלכות שלו על החברה שלנו, ועל עצמנו", הוא אומר.

מתמקדים בשאלות היומיומיות

"חשוב לי להדגיש שזה לא במובן השלילי של 'לאן אנחנו מתדרדרים'. המטרה שלנו בכנס היא שבסופו של יום אנשים ילכו הביתה ויגידו, 'וואלה, אף פעם לא חשבתי על זה ככה'", מסביר נכטשטרן. "גם בחוברת, סירבנו לעסוק בשאלה 'האם האינטרנט טוב או רע' ובמקומה בחרנו להתמקד בשאלות היומיות שמסביב, שאלות כמו אנונימיות ברשת, התמכרות, החלפת העולם החברתי האמיתי בעולם הווירטואלי ועוד. מכיון שהיה חשוב לנו שלא לטייח ולהתעלם מהבעיות הקשות, החוברת עוסקת גם בנושא האתרים הפונוגרפים. ואכן, לאחר שקיבלו את עידודם של ראשי תנועות הנוער הדתיות הצלחנו להפיק מערך חינוכי שמציב את הבעיה בצורה ישירה, ומצליח להקנות למדריכים כלים איתים יוכלו לפתח שיחה סביב הנושא הרגיש".

"כאנשים שאמונים על ערך הצניעות, מלווה אותנו תחושת אי נוחות ומבוכה. לצערנו, נושא הצניעות באינטרנט דורש התייחסות, כמה שיותר מוקדם עם התבגרות החניכים ועמידתם מול קולות שונים בתוכם, המושכים אותם בכיוונים מנוגדים", נכתב בחוברת בפרק על האתרים הפורנוגרפיים. "ההתמודדות צריכה להיעשות בשני תחומים: בחירה בטוב ועמידה בצו מוסר פנימי, והתמודדות עם מצב של כשלון ונפילה".

"אין הרבה הבדלים בין הגולש הדתי לחילוני"

"אין הרבה הבדלים בין הגולש הדתי לחילוני", טוען נכטשטרן. "שניהם גולשים בוויינט, משתפים קבצים וחברים בפייסבוק. עם זאת, הגולש הדתי לעיתים מתקשה להשתמש באתרים החילוניים, המדברים בשפה הזרה לו גם מילולית וגם ויזואלית. ולכן יעדיף לבלות את עיקר זמנו באתרים הדתיים המדברים בשפה שלו, שבהם הוא יכול לשוחח בנוח עם אנשים הדומים לו על הבעיות המטרידות אותו. אנחנו רואים גם בכתבות המתפרסמות באתר שהציבור מיטיב להתבטא, ומעדיף לכבס את הכביסה המלוכלכת שלו בשיח הפנים מגזרי מאשר מעל ערוצי היהדות באתרים החילונים".

"באופן כללי, האינטרנט הדתי נמצא בתחילתה של תקופת פריחה, כמות הגולשים נמצאת בעליה מתמדת, עולם האינטראקטיב הדתי מתחיל לצבור תאוצה. עוד שנה שנתיים נהיה ללא ספק במקום הרבה יותר טוב".

תגיות