אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יצרניות הפלסטיקה לא רואות את האור בקצה המנהרה צילום: shutterstock

יצרניות הפלסטיקה לא רואות את האור בקצה המנהרה

מחירי הנפט יפגעו ברווחי החברות גם במחצית השנייה של 2008. בגולן פלסטיק מפטרים, בפלסאון "חותכים בשומן" ובפלרם מחפשים שווקים חדשים

27.07.2008, 11:16 | נעמה סיקולר

בחודשים האחרונים נדמה היה ששחיקת הדולר ועליית מדד המחירים לצרכן היו המטרד העיקרי של רבות מהחברות הציבוריות. בלהט הוויכוח הציבורי על טיב התערבות נגיד בנק ישראל בשוק המט"ח, נדחקה "צרה" אחרת, משמעותית לא פחות, הרחק מהזרקור הציבורי - מחיר הנפט.

התעשייה שצפויה להיפגע מעליית מחירי הנפט, עלייה שגורמת להתייקרות של חומרי הגלם, היא תעשיית הפלסטיק, מכיוון שחומר היסוד אשר ממנו מיוצרים כ-90% מחומרי הגלם הפלסטיים המשמשים את התעשייה הוא הנפט הגולמי.

בשבועות האחרונים ראינו אמנם ירידה קלה במחירי הנפט, אולם לדברי יצרני הפלסטיק הגדולים יש בידיהם אינדיקציות לעליות מחירים חדות במחירי חומרי הגלם, שישפיעו בכל מקרה על הרווחיות במחצית השנייה של השנה. המכה הגדולה, כך מסתמן, עוד לפנינו. את תחילתה נראה אמנם בדו"חות של הרבעון השני שבפתח, אך ההשפעה של עליית מחירי חומרי הגלם צפויה להיות ארוכת טווח הרבה יותר ועשויה להימשך גם לתוך הדו"חות של הרבעון הראשון של 2009.

יגלגלו הפסדים על הלקוחות

 

נכון להיום, חברות רבות בתעשיית הפלסטיק כבר נוקטות הליכי התייעלות מקיפים, החל בהצטיידות מסיבית בחומרי גלם וכלה בקיצוצים בכוח אדם.

אחת הנפגעות העיקריות מעליית מחירי הנפט היא גולן פלסטיק מקיבוץ שער הגולן. החברה, שהציגה רווחיות מרשימה מאז הנפקתה ב-2005, סבלה בשני הרבעונים האחרונים משחיקה של עשרות אחוזים ברווחיות, כתוצאה מירידות בביקושים למוצריה, על רקע האטה במגזר הבנייה והתשתיות בעולם, שחיקת הדולר והתייקרות חומרי הגלם.

גורמים המקורבים לחברה סיפרו השבוע כי הם מקבלים אינדיקציות חזקות מספקים של חומרי גלם, בעיקר מסוג לופולן, על עליות מחירים חדות במחצית השנייה של השנה. מכיוון שהחברה הצטיידה במלאי, היא דוגמה מצויינת לחברה שהשפעות עליית המחירים עליה תידחנה לשלבים מאוחרים יותר השנה.

בחברה העריכו השבוע כי למרות השחיקה הניכרת ברווחיות בחודשים הבאים, גולן פלסטיק לא תעבור להפסד, וזאת בשל שורה של הליכי התייעלות שהיא נוקטת, שכללו גם פיטורים של 15 עובדי ייצור. כמו כן מתכננים בחברה לגלגל חלק מעליות המחירים על הלקוחות, ובכך מקווים לכסות חלק מההפסדים הצפויים.

מנסים להעלות מחירים

 

"בשבועות האחרונים, למרות ירידה מסוימת במחיר חבית נפט, אנחנו מקבלים אינדיקציות על עליות של 7%-8% במחירי הפוליאתילן והפרופילן (חומרי גלם בתעשיית הפלסטיק - נ"ס)", אומרת טובה פוזנר-חנקין, מנכ"ל פלסאון - אחת מהחברות התעשייתיות הוותיקות בישראל, העוסקת בייצור מוצרי פלסטיק בתחום הצנרת והכלים הסניטריים, ונסחרת לפי שווי שוק של 585 מיליון שקל.

תוצאותיה של פלסאון ברבעון הראשון של השנה כבר לימדו על המצב הבעייתי שבו היא נתונה, והרווח הנקי שלה צנח ב-43% ביחס לרבעון המקביל.

"מרכיב חומר הגלם מעלות המוצר עומד על 20%-40%, בהתאם לסוג המוצר. מוצרי צנרת ויריעות מושפעים יותר מעליות כאלה, ומחברים מושפעים פחות", אומרת פוזנר-חנקין. "מכיוון שאנחנו רוכשים חומרי גלם חודשים קדימה, ההשפעה על התוצאות שלנו תורגש בשלבים מאוחרים יותר של השנה".

איך מתמודדים עם עליית חומרי הגלם, כשהיא מלווה בשחיקת הדולר?

"קודם כל, מנסים כל הזמן להעלות מחירים", אומרת פוזנר-חנקין. "אחר כך פותחים בשורה של הליכי התייעלות שיגרמו לאנשים לעבוד יותר קשה, מקצצים עלויות, בודקים את עצמנו כל הזמן. כחברה שהיה בה שומן, יש בפלסאון במה לקצץ".

פיטורים?

"לא פיטרנו בגלל המצב אף עובד, אבל אנחנו בהחלט בודקים את מצבת כוח האדם שלנו. לא מעלים משכורות, מניידים עובדים בתוך הארגון, מורידים אנשים ממחלקות שירות לעבוד בייצור, דואגים שהכל יהיה יעיל יותר".

נראה הפסדים?

"אני לא אתייחס לתוצאות. ברור מדבריי שיש שחיקה ברווחים, ראינו שחיקה מסיבית כבר בדו"חות הקודמים, ואנחנו נמשיך לעשות כל מאמץ כדי שהשחיקה העתידית תהיה מינימלית".

שוק תחרותי

גם בחברת כפרית, העוסקת בייצור של תערובות ותרכיזים המשמשים חומר גלם בתעשיית הפלסטיק, מתמודדים עם עליית חומרי הגלם. בניגוד לפלסאון ולגולן פלסטיק, מודל הפעילות של כפרית מבוסס על הזמנות לטווח קצר, ובחברה מנסים כרגע לערוך שינויים במודל הפעילות, כך שתוכל לסגור עסקאות ארוכות טווח. במקביל נשקלת בחברה האפשרות להיכנס לשווקים חדשים ולקצץ בהוצאות כדי להתמודד, לדברי מקורבים לחברה, "עם המסרים הסותרים על מחירי חומרי הגלם, שמקשים עלינו להיערך לטווח הארוך".

"תהיה פגיעה ברווחיות שלנו. עם מחירי חומרי גלם כאלה לא יכול להיות שלא תהיה", אומר ארנון אשד, מנכ"ל פלרם מרמת יוחנן, העוסקת בייצור ובשיווק לוחות תרמופלסטיים. "ראינו שמחיר ה-PVC (חומר גלם פלסטי) עלה ב-45% לעומת מחירו ב-2007. אז אנחנו יכולים לגלגל את זה לשוק, אבל רק בצורה מוגבלת, מכיוון שמדובר בשוק מאוד תחרותי. את עיקר הפגיעה ברווחיות ברבעונים הבאים נראה בסעיף הרווח התפעולי. עם זאת, לא נעבור להפסדים", אומר אשד.

לדבריו, "הצפי הוא לבעייתיות במחירי חומרי הגלם עד המחצית השנייה של 2009, במקביל להאטה בביקושים בצפון אמריקה ובאירופה, למחירי אנרגיה גבוהים ולשחיקת המטבעות. אנחנו סובלים אבל מתייעלים, כמו שעשינו כל השנים, ומחפשים הזדמנויות נוספות, כמו למשל במדינות חבר העמים. אם יש לך בניין עם יסודות די עמוקים כמו שיש לפלרם, אז הוא ישרוד את המשבר הזה".

אגב, בחינת ביצועיהן של ארבע מניות החברות גולן פלסטיק, פלסאון, כפרית ופלרם מלמדת שהמשקיעים כבר מתמחרים את השחיקה הצפויה ברווחיות החברות במקביל לזו שכבר התרחשה ברבעון הראשון. מניית גולן פלסטיק צנחה מתחילת השנה ב-62%, מניית פלסאון צנחה ב-49.3%. כפרית ופלרם איבדו כל אחת 30%.

תגיות