אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בוש וראש ממשלת הודו השיגו את פריצת הדרך בדיוני ארגון הסחר צילום: מיכאל קרמר

בוש וראש ממשלת הודו השיגו את פריצת הדרך בדיוני ארגון הסחר

לפי העיתון הבריטי "סאנדיי טלגרף", פריצת הדרך בשיחות הושגה באמצעות שיחות טלפון אישיות בין מנמוהן סינג לנשיא ארה"ב. סרקוזי וברלוסקוני הביעו "חששות כבדים" לגבי ההסכם המתגבש בג'נבה

27.07.2008, 15:37 | סוכנויות הידיעות
ראש ממשלת הודו מנמוהן סינג ונשיא ארה"ב ג'ורג' בוש אחראים על פריצת הדרך הראשונה בשיחות הסחר בג'נבה. על כך דיווח היום (א') העיתון הבריטי "סאנדיי טלגרף".

לפי העיתון, בוש ביצע שיחת טלפון פרטית למנמוהן סינג ביום חמישי. שני המנהיגים היו אמורים לדבר על עסקת הגרעין בין הודו לארה"ב, שכמעט הובילה לקריסת ממשלתו של סינג, אך השיחה עברה במהירות לדיוני הסחר.

יום קודם לכן חזר שר המסחר והתעשייה ההודי קמאל נאת' לשולחן הדיונים, לאחר שנאלץ להישאר בניו דלהי כדי להשתתף בהצבעת אי אמון, בה ניצחה בסופו של דבר הקואליציה. באותו זמן היו שיחות הסחר תקועות.

נאת' תקף בדברי הפתיחה שנשא בפני הנציגים את העמדה ה"צדקנית לגמרי" לדבריו, של המדינות העשירות. לטענתו, המדינות העשירות מנסות למנוע מהמדינות העניות את הזכות להגן על פרנסת החקלאים שלהן, בזמן שהן מספקות הגנות דומות לחקלאים שלהן. לדברי נאת', "אם משמעות הדבר שלא תהיה עסקה, אז כך יהיה".

לנוכח הסכנה לקריסה נוספת של סבב השיחות על הסכם סחר גלובלי, שנפתח לפני שבע שנים בבירת קטאר דוחא, סינג ובוש קיימו שתי שיחות טלפון נוספות ב-48 השעות האחרונות, והתמקדו בנושא הסחר.

לפי ה"טלגרף", "המצב נראה חסר תקווה. אבל בין לילה, שעות ספורות אחרי שיחת הטלפון הראשונה. משהו השתנה. הודו וברזיל החלו לשאת ולתת. מזכ"ל ארגון הסחר פסקל לאמי ניצל את ההזדמנות ועשה את מה שרבים חשבו שיהיה "אופציה גרעינית" – ניסח מסמך בן עמוד אחד שקובע את ההצעות המרכזיות. תאריך היעד לסיום השיחות נדחה מאתמול ליום רביעי הקרוב".

ה"טלגרף" תהה האם שיחת הטלפון הראשונה תהיה זו שתסייע להציל את מורשת בוש כנשיא ארה"ב. דיפלומט הודי בכיר בג'נבה אמר לסוכנויות בתחילת השבוע כי "גורם המורשת" – שבמסגרתו עשוי מימשל בוש לקחת את הקרדיט על עסקת סחר גלובלית – יכול להפוך לגורם מכריע בסבב הדיונים.

סרקוזי וברלוסקוני מביעים "חששות כבדים"

אך דיפלומטים מזהירים שלמרות האופטימיות, נותרו עדיין מכשולים רבים שיש לגשר עליהם כדי להגיע להסכם סחר גלובלי. ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני השמיע גם הוא חששות לגבי ההסכם המתגבש בג'נבה בשיחת טלפון עם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, שהצטרף לחששותיו של עמיתו האיטלקי.

ברלוסקוני אמר שאיטליה חוששת כי אין התייחסות מספקת לאינטרסים שלה בסוגיית הציונים הגיאוגרפים, שנוגעת להגנת שמות מקור של מוצרים חקלאיים כמו נקניק פארמה מאיטליה. בנוסף, הביע ברלוסקוני חששות משאלת הגישה לשווקים התעשייתיים של המדינות המתפתחות.

שני המנהיגים הדגישו "את הצורך המוחלט של אירופה להשיג תוצאה חיובית ומאוזנת, שמציעה לאזרחי אירופה הטבות לצד ההקרבות הדרושות".

ההצעה החדשה קוראת לקיצוץ הסובסידיות החקלאיות האירופיות ב-80%, ולקיצוץ הסובסידיות החקלאיות האמריקאיות ב-70%. הצעת הפשרה כוללת גם קיצוצים במכסי המגן על יבוא חקלאי ומוצרים תעשייתיים.

בנוסף, כוללת הפשרה הצעה של 80 אלף ויזות זמניות בשנה על ידי האיחוד האירופי לצורך עבודה במגזר השירותים, והגדלת מספר המגזרים הפתוחים בפני עובדים זרים בארה"ב.

הודו וברזיל קידמו בברכה את פריצת הדרך. שר החוץ של ברזיל, סלסו אמורים, ששחרר מספר התבטאויות חריפות מאז שהתחיל הסבב הנוכחי, אמר שקיימת "אווירה טובה" בשיחות.

תגיות