אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אלווריון שומר על אופטימיות: "ההאטה לא משפיעה עלינו" צילום: גלעד קוולרצ'יק

מנכ"ל אלווריון שומר על אופטימיות: "ההאטה לא משפיעה עלינו"

פרידמן, שסוגר כמעט שלוש שנים בתפקיד, לא חושש מהצהרות לא פופולריות: "המהנדס הישראלי טוב אך יקר, ואם אפשר להעסיק בהודו ובסין עובדים בשליש מחיר, אנחנו נעשה את זה". ההסכם עם נורטל יניב, לדבריו, עד שלוש עסקאות כבר השנה

29.07.2008, 07:49 | תומר קורנפלד ועומרי כהן

בכנס שערכה חברת אלווריון בבורסה לפני ארבעה חודשים, קטע אחד האנליסטים בצעקות את הדברים שאמר מנכ"ל החברה צביקה פרידמן. "מתי אלווריון תתחיל סוף כל סוף להרוויח?". פרידמן לא נבהל והסביר לאנליסט שאלווריון יכולה כבר היום להציג רווחים גבוהים, אך באותה נשימה הוסיף שאם אלווריון תעשה זאת, הרווחים יהיו על חשבון צמיחה עתידית של החברה.

 

מאז אוקטובר 2005, עת מונה לנשיא ומנכ"ל אלווריון, הפך פרידמן את אלווריון מחברה מפסידה עם הכנסות של 44 מיליון דולר ברבעון לחברה מובילה בתחום הפיתוח והשיווק של תחנות בסיס לרשתות WiMAX (טכנולוגיה לתקשורת אלחוטית רחבת פס למרחק של קילומטרים).

את הרבעון הראשון של 2008 סיימה אלווריון עם הכנסות שיא של 67 מיליון דולר ורווח נקי מתואם של 2 מיליון דולר. על פי כללי החשבונאות המקובלים, החברה עדיין לא מציגה רווחים וסיימה את הרבעון הראשון בהפסד של 600 אלף דולר. מחר תפרסם החברה את תוצאותיה לרבעון השני, כשהחברה צופה להציג, על פי הערכות אנליסטים, המשך צמיחה בהכנסות, שיסתכמו ב־69.5 מיליון דולר.

פתרון רשת מלא

 

לפני כמעט חודשיים חתמה אלווריון עם יצרנית ציוד התקשורת הקנדית נורטל, על הסכם OEMבמסגרתו תפיץ נורטל תחנות בסיס מתוצרת אלווריון כחלק מפתרון רשת מלא של נורטל למפעילות טלקום.

צביקה פרידמן, איך אתה רואה את מצבה של אלווריון כיום?

"החברה עומדת יפה בתוכניות הפנימיות שלה. לפני מספר שבועות היינו הראשונים שהשקנו שירות WiMAX נייד מסחרי בצפון אמריקה, היינו בין החברות הראשונות שהצליחו להשיג אישור ל-WiMAX הנייד, דיברנו על שותפויות אסטרטגיות והצלחנו להשיג הסכם אסטרטגי עם נורטל".

כשפרידמן אומר " WiMAXנייד" הוא מתכוון לרשתות אלחוטיות מדור רביעי, שיפרשו במרחבים עירוניים ויספקו שירותי אינטרנט למחשבים ניידים וטלפונים חכמים. הרשתות האלו יהוו בעתיד אלטרנטיבה כדאית לרשתות הסלולר הקיימות כיום בשוק.

ההסכם עם נורטל לא צפוי לשחוק את הרווחיות של אלווריון?

"זה נכון. הסכמים מסוג זה שוחקים את הרווחיות הגולמית. אלווריון מוכרת לנורטל את המוצרים במחיר נמוך יותר מאשר במכירה ישירה. מצד שני, אנחנו חוסכים בהוצאות מכירה ושיווק, נורטל עוזרת לנו בתחום המחקר ופיתוח, ובשורת הרווח - זה תורם לנו יותר. מעבר לחיסכון, שיתוף הפעולה הזה מאפשר לנו לקבל לנו לקבל עסקאות שלא היינו יכולים להשיג לבד כמו למשל עסקאות בקנדה, בה פועלת ושולטת נורטל.

איך מתקדם שיתוף הפעולה עם נורטל?

"השיתוף פעולה כבר החל. נורטל הולכים ללקוחות שלהם שהיו בניסויים ומכניסים ציוד של אלווריון. זה תהליך שייקח מעכשיו עד סוף 2008. אני מצפה עוד השנה לסגור עם נורטל בין 1 ל-3 עסקאות משמעותיות".

על פי מכון המחקר אינפונטיקס (Infonetics) הבוחן את שוק ה-WiMAX בעולם, אלווריון היא החברה המובילה במכירות בתחום הפס הרחב האלחוטי לנקודות קצה נייחות כדוגמת מבנים. באלווריון עושים את כל המאמצים להיות מובילים גם בתחום הפס הרחב לנקודות קצה ניידות, שבהן משתמשים יוכלו לגלוש באינטרנט בטכנולוגיית דור רביעי, לא באמצעות הסלולר, אלא על ידי ספקיות שירותי אינטרנט.

על פי מחקרים, שוק ה-WiMAX הולך וצובר תאוצה ברחבי העולם ומכירותיו צפויות להגיע ל־5 מיליארד דולר בשנת 2012. בסוף הרבעון הראשון היו לאלווריון 225 פרישות מסחריות של רשתות, אולם בארץ אין עדיין פרישות WiMAX".

מתי טכנולוגיית ה-WiMAX הנייד תגיע לארץ?

"אני מעריך שאם הממשלה הזאת תמשיך עם השרים הנוכחיים, אז יהיה רישיון בשנה הבאה. חברות הסלולר ינסו למנוע את זה כי זה פוגע בהן. משרד התקשורת מנסה לעודד את התחרות, ואני מאמין שאפשר יהיה לפרוש רשת במחצית השנייה של 2009. כיום יש לנו רשת במכללת ספיר. זה היה יותר תרומה לקהילה מאשר רשת מסחרית".

איך ההאטה בארה"ב משפיעה עליכם?

"אנחנו לא מרגישים חולשה בביקוש למוצרים שלנו בגלל ההאטה. הדבר היחידי שתנאי המקרו פוגעים בנו זה השער הנמוך של הדולר".

ואיך אתם מגיבים לירידת הדולר?

"לא נשנה את האסטרטגיה של החברה עקב שער הדולר. אם יש לנו הזדמנויות - נלך עליהן, גם אם העלויות של הפיתוח עולות יותר. בזמן קצר יש לנקוט צעדים שלא יפגעו ברווחיות".

דוחים גיוסי עובדים

 

"אנחנו מתייעלים עוד יותר ודוחים גיוסי עובדים. הישראלי הוא מהנדס מצוין ומקורי, אבל הוא הרבה יותר יקר. לא כל עובד צריך להעסיק בארץ. אם אפשר להעסיק עובדים בשליש מחיר ברומניה, הודו וסין — אנחנו נעשה את זה. אחת המטרות שלנו היא להכפיל את מרכז הפיתוח שלנו ברומניה".

מפריע לך מעבר התעשייה לחו"ל?

"מאוד כואב לי אם חברות יעבירו יותר ויותר הייטק לחו"ל. זה צעד שאין ממנו חזרה. אם אקים מרכז של 500 מהנדסים בסין, אני לא אפרק אותו ואחזיר אותו לארץ כשהדולר יעלה".

מה עתידו של שוק התעסוקה?

"העלייה בשכר במונחים דולריים של המהנדס הישראלי תגרור רציונליזציה בשוק השכר. בזמן התפוצצות הבועה בשנת 2001 שכר המהנדסים נחתך ב־25% ועכשיו זה מתחיל שוב. יש פחות תזוזות בשוק ההייטק, חברות הקפיאו העלאות שכר ואני לא רואה קורות חיים של מהנדסים מסתובבים".

איך אפשר להגן על היצואנים מפני ירידה נוספת בשער הדולר?

"הממשלה צריכה להגדיל את תקציב המדען הראשי. ניתן גם לבצע ביטוח שער ליצואנים כמו בסין. שם הם מקבלים החזר של 16% מהיקף היצוא שלהם מהמדינה".

אומרים שקיים חוסר תקשורת בין שתי החטיבות בחברה.

"מבניות החברה מתמקדת באפקטיביות ולא יעילות. בכל חברה יש התייעלות ומבנה החברה צריך להתאים לשוק, אז בינתיים אנחנו צריכים לבלוע אי-יעילות. למרות זאת, אני לא חושב שאלווריון היא לא חברה יעילה, היא חברה אפקטיבית וזאת המטרה שלנו".

תגיות